“Prsten mladoženjski” – novi album grupe “Iskon”

0
50

Na ovom izdanju predstavljena je izvorna muzika u svom najlepšem izdanju.

"Prsten mladoženjski" - novi album grupe "Iskon"
“Iskon”, Foto: Miloš Radović

Novi, treći studijski album grupe “Iskon” zove se “Prsten mladoženjski” i objavljen je za izdavačku kuću “Multimedia Music”.
“Iskon” je nastao 2001. godine u Subotici, kada se grupa studenata i entuzijasta okupila sa željom da izvornu muziku sačuva od zaborava, ali i da je kroz nove i originalne aranžmane približi današnjoj publici. Osnovu muzike čine bogati muzički stilovi Balkana, specifični i upečatljivi ženski glasovi i sviranje na tradicionalnim instrumentima. Prvi studijski album su objavili 2002, a dve godine kasnije i drugi. Oba izdanja su odavno rasprodata, jer su bila objavljena u vreme velikog naleta popularnosti tradicionalne, ali i svetske world muzike u Srbiji.

prsten-mladozenjski-cover
World music grupa “Baklava” objavila “šareni” album “4” od 13 boja

Za 19 godina postojanja, grupa je nastupala na brojnim festivalima u Mađarskoj; Rusiji; Grčkoj; Francuskoj; Turskoj; Švajcarskoj; Bosni i Hercegovini; kao i na festivalima i manifestacijama širom Srbije.
Danas grupu “Iskon” čini osam članova: Milanka Nastasović (vokal); Olja Njaradi (vokal); Dejan Anđelović (frula, tarabuka); Nebojša Brdarić (frula, kaval, jermenski duduk); Filip Jović Vujaković (klarinet, gajde); Balša Pešikan (makedonska tambura, saz, violina); Nikola Birač (čalgija, tamburaško čelo); i Ognjen Šućur (tapan, def).

Na albumu “Prsten mladoženjski” je 11 pesama. Ovo izdanje na najbolji način prezentuje repertoar grupe “Iskon”, jer se na njemu mogu čuti pesme iz Srbije, Makedonije, Bugarske i BiH. A, naziv albuma je izveden iz glavnog motiva pesme “Što se sija gore na planine” koja i otvara ovaj CD.

Pjevačka družina Svetlane Spajić objavila etno izdanje “Igrali se konji vrani”

– Želja nam je da kroz nove aranžmane tradicionalnu muziku približimo današnjem, savremenom slušaocu – kažu članovi “Iskona”. Oni dodaju: – Ujedno imamo želju i da mlade naraštaje motivišemo da se zainteresuju za bavljenje tradicionalnom muzikom, kako kroz izvođački, tako i kroz istraživački rad.

Krajem ove godine biće upriličene i promocije ovog izdanja u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. To će biti lep uvod i najava za narednu 2021. godinu, kada će “Iskon” proslaviti jubilej – 20 godina postojanja.

Album “Prsten mladoženjski” zainteresovani mogu kupiti u prodavnicama “Multimedia Music” (MULTIMEDIA MUSIC STORE u Sremskoj 2; ili u knjižarama “Vulkan”) ili putem sajta izdavača.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde