Proslavljeno 10 godina Srpske filmske asocijacije

0
77

Jubilej je proslavljen na prigodnoj svečanosti.

Foto: Promo

U svečanoj Sali Skupštine grada Beograda 13. novembra je obeležena desetogodišnjica rada Srpske filmske asocijacije. Ovom prilikom SFA je dodelila priznanja i zahvalnice predstavnicima najatraktivnijih lokacija u našoj zemlji; institucijama koje su dale značajnu podršku snimanju filmova i reklama; i najboljim poslovim partnerima.

– Danas Srbija nudi stranim produkcijama vrhunska studija, opremu, iskusne ekipe i izvanredne profesionalce iz oblasti vizuelnih efekata i postprodukcije. Zajedničkim zalaganjem filmska industrija postala je jedan od nosećih stubova kreativne industrije u zemlji i regionu sa preko 30 miliona prihoda godišnje samo od stranih projekata koji se snimaju. Beograd se etablirao kao jedna od značajnijih destinacija u regionu, a Srbija postala nezaobilazna stanica u Istočnoj Evropi kada je produkcija filma i reklama u pitanju – navode iz Srpske filmske asocije.

U Beogradu Dejvid Borijanaz, zvezda serija “Bones” i “Bafi, ubica vampira”

Ovom prilikom uručene su plakete za: Institucije koje su dale ključnu podršku razvoju filmske industrije i koordinaciji svih nivoa državne uprave neophodne za realizaciju produkcijskog posla; Plakete najatraktivnijim lokacijama; i Najboljim filmskim partnerima.

Plaketu i zahvalnicu institucijama koje su dale ključnu podršku razvoju filmske industrije i koordinaciji svih nivoa državne uprave neophodne za realizaciju produkcijskog posla, dobili su: Vlada Republike Srbije; privrede Republike Srbije; Ministarstvo unutrašnjih poslova; Ministarstvo odbrane i Vojska Republike Srbije; Filmski centar Srbije; Privredna komora Srbije; Sekratarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima grada Beograda; Uprava carina; Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda; Turistička organizacija Srbije; Srbijašume; JKP Gradska čistoća; i JKP Zelenilo Beograd.

Rusko-srpski film i mini serija “Hotel Beograd” pri kraju snimanja

Plaketu za najatraktivnije lokacije kojima se filmske ekipe konstantno vraćaju dobili su: Dvorski kompleks – Kraljevski i Beli dvor; Grad Beograd; Grad Novi Sad i tvrđava Petrovaradin; Grad Pančevo; Sava Centar; Beogradska tvrđava Kalemegdan; Stara planina; Nacionalni park Tara; Smederevska tvrđava i KPGT.

Gaga Đurković, Alek Conić i Milica Božanić

Proizvodnja audio vizuelnog sadržaja doprinela je i razvoju drugih privrednih grana, pa su ovom prilikom posebno istaknute sledeće kuće kao Najbolji filmski partneri: ABC osiguranje; Crowne Plaza; Crow Serbia; Metropol Palace hotel; Saint Ten hotel; Radisson Collecion Old Mil Beograd; i DHL.

U rimejku filma “Leptir” igraju i Dragan Mićanović, Nina Seničar, Goran Navojec…

– Decenija rada je značajan jubilej ne samo za Srpsku filmsku asocijaciju, već i za Grad Beograd, jer ste značajno doprineli promociji Grada. Beograd je sa više od 2.000 snimajućih dana postao značajna destinacija na mapi filmskih lokacija. Tako su ulice Beograda glumile ulice Pariza, Londona i Rima, a panorama Zemuna je zamenila Varšavu, Prag i Moskvu. Skoro 20 miliona se uliva kroz različite usluge samo u grad Beograd, a profit na godišnjem nivou trenutno iznosi oko 35 miliona evra za celu Srbiju – rekao je na svečanosti gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. On je istakao posebnu ulogu premijerke Ane Brnabić, koja je prepoznala pozitivan uticaj koji će razvoj filmske industrije doneti.

Počelo snimanje filma “Belgrade Escape” u kinesko-srpskoj koprodukciji

– Sticajem okolnosti ja sam učestvovala u stvaranju Srpske filmske asocijacije pre deset godina, kao i stvaranju ovog našeg brenda. Znam koliko je rada bilo potrebno da dobijete podršku države koja se desila tek 2015. Od tada je kroz program podrške i podsticaja prošlo više od 150 projekata. 67 miliona evra se slilo direktno u budžet, na svaki evro podsticaja vrati se dva, a u ekonomiju ukupno 7,5 evra. Država danas pomaže film 18 puta više nego pre 10 godina. Hvala na sjajnim projektima i na divnom predstavljanju Srbije u svetu. Hvala što podržavate projekat Kreativne Srbije i hvala Gradu Beogradu, koji je prepoznao ovu industriju i osnovao kancelariju za film! – rekla je predsednica Vlade, koja se zvanicama obratila video porukom.

HBO snima balkansku “Igru prestola”, u timu scenarista Nebojša Romčević

– Država u kojoj živimo, radimo i koju predstavljamo je važan činilac našeg rada i zato je ona sastavni deo tog proizvodnog procesa kroz donošenje pozitivnih zakona i podsticaja, koji su skladu sa potrebama proizvodnje filma i reklama. Mi smo sa podsticajima za filmsku industriju krenuli kao 98. zemlja koja je usvojila takvu regulativu. Neophodna je dobra namera svih građana i institucija Srbije i zato je Srpska filmska asocijacija stvorila Filmske Prijatelje, građane i institucije bez kojih nema proizvodnje filmova i reklama! – kazao je predsednik UO Srpske filmske asocijacije Gaga Đurković.

Francuski reditelj Lik Beson snima u Beogradu film “Anna”

– Beograd se dokazao da može da glumi Berlin, Barselonu, Stokholm, Baltimor, Pariz, pa čak i Tokijo… ali želimo da u budućnosti vidimo što više projekata koji će dolaziti u Beorgad zbog Beograda. Srpska filmska asocijacija je primer kako kreativna industrija može biti nezavisna, organizovana i profesionalno vođena i da je njen ekonomski uticaj sa više od 30 miliona evra godišnjeg prihoda vrlo jasan kako na produkcijski, tako i na turistički sektor – rekla je Milica Božanić, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije .

Foto-konkurs “EkOko” posvećen zaštiti prirodnih bogatstava Srbije

Do sada smo u stranim filmovima gledali Kalemegdan i Maglić, koji su postali dvorac u srednjevekovnoj opsadi Ročestera; stotine reklama koje su se snimale na obroncima naših nacionalnih parkova; urbani Beograd kroz automobilkse trke akcionih filmova od Bollywooda do Luka Besona… Skupština Republike Srbije glumila je Rimski senat u filmu “Koriolan”; a u ostvarenju “Raven” je Beograd zamenio Baltimor iz XVIII veka; Airport city osvanuo na posteru Netflix-ovog film “Extinction”…

Ulicama srpske prestonice šetali su mlada zvezda Bollywooda Viki Kaushal; Richard Madden (popularni Rob Stark iz “Igre prestola”); Rami Malek (“Mr. Robot”, “Boemska rapsodija”); kao i Čarli Hanam (“Sinovi Anarhije”) koji su glumili u rimejku filma “Pappillon”; baš kao i sportske zvezde Mika Hakinen i Leo Mesi, koji su glumili u reklama snimanim u Srbiji.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde