Posle 35 godina “Prosjačka opera” na pozorišnoj sceni u Srbiji

0
178

Zaječarsko pozorište priprema novu predstavu čija će premijera biti na Danima Zorana Radmilovića polovinom oktobra.

prosjačka opera kzš foto facebook
Sa konferencije za novinare, Foto: Facebook / Pozorište Zoran Radmilović

Reč je o komadu Vaclava Havelova “Prosjačka opera”, koji se bavi zanimljivim odnosom države i mafije. Reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović; scenograf profesorka Milica Bajić Đurov; kostimograf Marina Vukasović Medenica; dramaturg dr Ivana Koljenšić; glumački ansambl Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović”; i dve gostujuće glumice su tim koji je u zaječarskom teatru započeo pripremu ove pozorišne predstave.

Dani Zorana Radmilovića: Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje Svetlani Bojković

Reditelj je inače stari prijatelj i saradnik zaječarskog pozorišta. Đurović je podsetio da je već 13 godina vezan za ovu kuću na Zoranovim danima, ali sticajem okolnosti nikada nije režirao u ovom pozorištu. Najavljujući prvu čitajuću probu predstave “Prosjačka opera”, reditelj je istakao da je to za njega divno iskustvo, jedan lep prostor, lep posao. Izrazio je nadu da će uspešna saradnja sa ovom kućom doprineti i kvalitetu predstave.

Zvezdara teatar: „Suze su OK“ slave deset godina

– Komad je odabran posle dublje analize i dugotrajnih pregovora sa rukovostvom pozorišta. Jer, repertoarska politika je veoma bitna i izbor komada zavisi od ukusa uprave i reditelja, ali pre svega od pozorišnog ansambla. Glumci su duša pozorišta i ukoliko ne pronađete tekst koji će odgovarati ansamblu, mala je radost u tom poslu. S druge strane, jeste da živimo u vremenu kada se kultura u najboljem slučaju pretvara u zabavu, ali pozorište je sve osim zabave, a ne sme da bude dosadno. Trudili smo se da dođemo do komada koji nije igran u ovoj zemlji od 1983. godine. Tada je premijera bila u Ateljeu 212, u režiji Ljubomira Draškića. Kod nas posle toga komad nije igran. Kao svaki dobar komad, stalno je živ, aktuelan. Kada sam ga čitao posle dve decenije, stekao sam utisak da je juče pisan. I, baš za nas! – rekao je reditelj Đurović na konferenciji za medije povodom početka rada na novoj predstavi.

Narodno pozorište: Premijerno izveden Lorkin klasik „Dom Bernarde Albe“

Radnja “Prosjačke opere” dešava se u XVIII veku, ali to ne utiče na njenu aktuelnost.
– Nikada u istoriji nije bilo ni jednog društva koje nije imalo ozbiljnih problema, a svako dobro pozorište se bavi tim problemima. Ovaj komad se bavi zanimljivim odnosom države i mafije. To je jedna odlična priča koja rasvetljava probleme svakog društva, pa i ovog, tako da nije samo naša već je opšte ljudska. Predstava će biti komunikativna jer govori o krizi identiteta i kako se na ljudsku psihu prelama društveni sistem – rekao je Đurović.

Sa konferencije za novinare, Foto: Facebook / Pozorište Zoran Radmilović
Sa konferencije za novinare, Foto: Facebook / Pozorište Zoran Radmilović

– Uveren sam da smo napravili odličan izbor teksta i nije uobičajemo da se jedan mali ansambl, ne po kvalitetu, već po broju glumaca, prihvati ovako velikog zadatka. Bitno je da za taj scenski preložak, za taj notni sistem, imamo sjajan tekst jednog od najvećih dramskih pisaca XX veka. Uvek sam se trudio da u svom okruženju imam najbolje, tražio sam uvek bolje od sebe – istakao je Đurović.

„Adligat“ preuzeo Legat Feliksa i Zorice Pašić

Što se tiče scenografije ideja je svedena i više se oslanja na označavanje prostora nego što podstiče realizam, rekla je scenografkinja Milica Bajić Đurov. Istakla je da joj je prvi susret sa zaječarskim pozorištem veoma prijatan i izrazila žaljenje što pre 11 godina nije lično primila nagradu za vizuelni identitet na Danima Zorana Radmilovića, za predstavu “Gospođa ministarka”.

Kostimografkinja Marina Vukasović Medenica je istakla da je sa radošću i uz veliko profesionalno zadovoljstvo sarađivala sa ansamblom zaječarskom pozorišta pre 12-13 godina. Zbog lepih uspomena na profesonalni rad u divnoj atmosferi, obradovala se što dolazi ponovo u Zaječar.

Glumac Miloš Đorđević dobitnik Nagrade „Ljubinka Bobić“

– Sa Božidarom Đurovićem radila sam više puta i imamo kvalitetnu saradnju i dobro umetničko razumevanje. Direktora Vladimira Đuričića dugo poznajem i uvek smo sarađivali profesonalno i prijateljski. Što se tiče kostima, ovaj tekst ne podržava ideju da ostane u svojim istorijskim okvirima, pošto je veoma savremen. Tako će i vizuelni identitet predstave biti savremen što ne znači da će biti baš realistički kostim – navela je Medenica.

Novosadsko pozorište: Andraš Urban režira „Hasanaginicu“ na mađarskom jeziku
prosjačka opera kzš foto facebook
Sa konferencije za novinare, Foto: Facebook / Pozorište Zoran Radmilović

– Odavno nismo imali prilike da radimo ovako veliku i ambicioznu predstavu u našem pozorištu. Ona je tolika da angažuje sve naše glumačke kapacitete i nekolicinu gostiju. Tu ima dvadesetak likova i od ove predstave očekujemo mnogo. Pregovori oko muzike su pri kraju i javnost će biti obaveštena narednih dana. Očekujemo da će ovaj projekat dati nova krila našem pozorištu – kazao je v.d. direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović” Vladimir Đuričić.

„Zlatni platani“ Svetlani Bojković, Meti Jovanovskom i posthumno Nebojši Glogovcu

U “Prosjačkoj operi” igraju Miloš Đuričić; Miloš Tanasković; Ana Bretšnajder; Irena Stanković; Milutin Vešković; Dragana Jovanović; Branislav Mijatović; Nataša Petrović; Jovana Stević; Jelena Rajić; Vujadin Milošević; Vladimir Milošević; Predrag Grbić; i Gabrije Bećarević.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde