Promovisano kompilacijsko izdanje sa 20 hitova grupe “U škripcu”

0
80

Promocija CD-a “Greatest Hits Collection” grupe “U škripcu”, u izdanju “Croatia Records” održana je u petak, 13. septembra, u prepunoj “Jugotonovoj” prodavnici u Nušićevoj ulici u Beogradu.

Promovisano kompilacijsko izdanje sa 20 hitova grupe "U škripcu"
Članovi grupe “U škripcu” na promociji u Beogradu

Ponovo su se okupili članovi kultne grupe “U škripcu” kako bi predstavili i proslavili svoje prvo kompilacijsko izdanje – “Greatest Hits Collection”. Na njemu je 20 velikih hitova iz skoro svih faza karijere benda. Na promociji kompilacije bili su se glavni autor i klavijaturista Zoran Vulović Vule; gitarista Aleksandar Vasiljević Vasa; gitarista i basista Aleksandar Lukić Luka; bubnjar Miloš Obrenović; basista Dejan Škopelja Škopi; kao i bubnjar Ratko Ljubičić.
– Ovo je za nas veliki praznik, praznik muzike i ljubavi. Ovo je dan kada svi treba da se setimo našeg prijatelja Milana Delčića Delče (1960-2011) koji je sa nama svaki dan, čiji glas ostaje u našim srcima! – istakao je Vulović.

“Greatest Hits Collection”, kompilacijsko izdanje grupe “U škripcu”
Promovisano kompilacijsko izdanje sa 20 hitova grupe "U škripcu"
Milan Delčić Delča

Grupa “U škripcu” nastala je 1980, nakon što je nekoliko beogradskih mladića okupljenih oko predstave “Ne verujte onima koji kažu da ovaj komad nema jedinstvo radnje”, shvatilo da je njihova “sudbina muzika, a ne pozorište”, podsetio je Vule.
– Delča je od mene stanovao sto metara. Delča i Vasa su išli u istu gimnaziju. Miloš i ja u isti razred. Luka je bio velika zvezda, a Škopi se pojavio kasnije… Krenuli smo u avanturu koja se zvala “U škripcu”, koja nije trajala dugo (1980-1992), ali koja je bila stvarno posebna za nas. U to vreme se nije bilo teško baviti muzikom. Najlepše devojke su bile oko muzike, najzanimljiviji mladići su bili u muzici, najpametniji su bili oko muzike. Bila je fora i čast baviti se muzikom – rekao je Vulović.

65 godina Udruženja muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije
Promovisano kompilacijsko izdanje sa 20 hitova grupe "U škripcu"

U ime članova benda, on se zahvalio nizu ljudi “zbog koji smo danas ovde”, među kojima su pisac Vladislav Bajac kod koga su članovi benda “sedeli i slušali muziku”; nekadašnji urednik zagrebačkog “Jugotona” Siniša Škarica, koji je znao da prepozna kvalitet “U škripcu”; rok publicista Petar Janjatoviću sa kojim je bend imao dosta avantura; i novinar Dragan Kremer koji je prvi spomenio ime grupe “U škripcu” u tekstu “Škola je gotova”.

– Hvala Vladi Divljanu (1958-2015) koji nam je prvi rekao da ima smisla baviti se muzikom i da ima nade za nas. Bojanu Hreljcu (1948-2018) koji nam je pomogao jer smo prvi album (“Godine ljubavi” PGP RTB 1982) snimili preko veze. Hvala (muzičkom producentu) Saši Habiću i (snimatelju) Đorđu Petroviću koji su nas naučili da sviramo i bez kojih ne bismo bili ono što jesmo. Mogu da budem malo neskroman: to su najbolji snimci koje su uradili. I danas “U škripcu” zvuči vrlo ozbiljno. Hvala Saši Dragiću našem prvom i jedinom menadžeru… ali pre svega hvala Milanu Delčiću, jer bez tog glasa to ne bi bilo to – naglasio je Vulović.

Izložba fotografija “Krenuo sam davno” posvećena Delči

Obrenović se posebno zahvalio publicisti Momi Rajinu koji je za bend “radio božanstvene omote ploča, a razgovori sa njim su bili uvek plodonosni, jer je uvodio bend u svet moderne umetnosti i njegov uticaj na grupu je zaista bio veliki”. Rajin je podsetio da je početkom osamdesetih novi talas bio moćna muzička erupcija koja je ipak “ostavila dovoljno prostora u sredini za one koji su se bavili emotivnim sadržajima, a to su upravo radili U škripcu od početka”.
– Album “O je!” (1983) je bio za nas naznaka da možemo štošta da kažemo na temu novog romantizma. Usudiću se da kažem, bez da preterujem, da stoji rame uz rame sa ključnim albumima tog žanra u svetu, kao što je “Avalon” benda “Roxy Music” i “New Gold Dream” grupe “Simple Minds” – ocenio je Rajin.

Mladen Matičević dobitnik Nagrade “Vlada Divljan”

“U škripcu” se s prvim albumom, po rečima novinara i muzičkog kritičara Bojana Mušćeta, iz alternativnog miljea transformisao u pravu pop atrakciju. Prvenac “Godine ljubavi” objavljen je 1982, a s pesmom “Kao u boji” pokazali su veličanstvenu zrelost iako još u osnovnom zamahu. Godinu dana kasnije objavili su ključni album “O je!” koji je predstavljao i njihov zenit, ne samo u autorskom, nego i u izvođačkom i produkcijkom smislu. Pesme “Noć ča-ča-ča” i “Kockar” i danas se mogu nositi s produkcijskim standardima radijskih stanica i klubova, a hitovi “O je!” i “Siđi do reke” imaju status evergrina. Izvrsno uklopljeni neoromantičarski trendovi još su više pridoneli uspehu benda. Ekstenzija ovog albuma, mini LP “Nove godine” objavljen iste godine, imao je još komercijalniju notu. A, hit “Koliko imaš godina” je bendu osigurao status prvoklasne muzičke senzacije.

Prerani odlazak bubnjara: Preminuo Goran Redžepi Gedža
Ponovo na okupu članovi benda “U škripcu”

Početkom osamdesetih beogradska demo scena je buktala pa je nakon “Paket aranžmana” svetlo dana ugledala i sjajna kompilacija “Artistička radna akcija” sa 10 beogradskih novotalasnih bendova. “U škripcu” je sa dve pesme, “Pamflex dom” i “Južno voće”, naznačio svoj artistički potencijal. Uz vrstan i prepoznatljiv vokal Milana Delčića Delče i ingenioznost klavijaturiste i autora Zorana Vulovića , grupa je samo sa dve pesme naznačila da se Beogradska alternativna scena neće zaustaviti na “Paket aranžmanu”. Svi njihovi albumi to su i potvrdili. Nakon četvrtog albuma “Budimo zajedno” (1984) dolazi do promene članova u bendu.

“E-Play” objavio i promovisao album “Sloboda”

Kasnije se sastav okupio sa novim pevačem, u jednom trenutku vratio se i Delča, pa su objavili album “Izgleda da mi smo sami” sa kojeg se izdvojila naslovna pesma. Ono što su “U škripcu” napravili u svega četiri godine ljubavi, od 1981. do 1984, svakako im daje status jednoga od najvažnijih bendova na ovim prostorima. Nažalost, 2011. godine napustio nas je pevač Milan Delčić Delča. Ovo izdanje posvećeno je njegovom glasu i delu. U sklopu albuma se nalaze nikad do sada objavljene fotografije benda autorke i, takođe kultne figure tog vremena, Goranke Matić.

E. A. / Foto: Željka Dimić

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde