Bifon servis: Promocija kataloga remek-dela primenjene umetnosti iz Belog dvora

0
202

Muzej primenjene umetnosti (MPU), u skladu sa svojom vokacijom, kao centralna nacionalna institucija zaštite kulturnih dobara iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna, godinama radi na zaštiti, ne samo kulturnih dobara iz svojih zbirki, već i iz svih drugih muzejskih kolekcija i zbirki primenjene umetnosti i dizajna na teritoriji Republike Srbije.

MPU Promo Bifon servisU tom cilju, kustosi MPU bave se stručnim istraživanjima dela primenjene umetnosti iz jedinstvene državne zbirke Republike Srbije u okviru spomenika kulture Dvorski kompleks na Dedinju. Kao jedan od prvih rezultata tog istraživanja, MPU je krajem 2017. objavio publikaciju “Bifon servis: Sevr porcelana iz Belog dvora”. Autorka publikacije je Biljana Crvenković, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti. Promocija ove publikacije biće održana u sredu, 14. marta (18h) u Galeriji “Anastas” MPU.

Izložba u Galeriji SANU: Dakle, vi ste taj Uroš Predić?
Bifon servis Foto MPU Promo
Foto: Muzej primenjene umetnosti / Promo

Ova publikacija, u formi tematskog kataloga, značajana je u istoriografskom, muzeološkom i kulturološkom smislu. Jer, jedno dragoceno i retko dostupno kulturno dobro prvi put, i u punom sjaju, predstavlja javnosti. Reč je o remek-delu primenjene umetnosti – španskom poklon servisu grofa od Artoa (comte d’Artois) iz 1782, poznatom i kao Bifon servis (Buffon service).

Servis je nastao u čuvenoj Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru (Manufacture royale de porcelaine de Sèvres). Po svojim karakteristikama predstavlja prvorazredni primer francuske majstorske i umetničke virtuoznosti XVIII veka i raritet evropske primenjene umetnosti. Za umetničku kolekciju Dvorskog kompleksa Bifon servis je otkupljen 1935. Od tada pa do danas, ovaj jedinstveni porcelanski servis čini izložbeni segment protokolarnog prostora Belog dvora. Servis je nastao kao prvi u seriji od 15 servisa od porcelana proizvedenih u Kraljevskoj manufakturi porcelana u Sevru. A, koji su bili ilustrovani motivima ptica iz Prve ornitološke enciklopedije “Histoire naturelle des oiseaux” (1771–1786) najznačajnijeg francuskog prirodnjaka toga doba Žorž-Luja Leklera, grofa od Bifona (Comte de Buffon, 1707-1788).

Izložba „Od čika Paje“ – 38 remek dela Paje Jovanovića

Bifon servis Foto MPU PromoKatalog je reprezentativnog formata i dizajna (grafički dizajn Dušan Tkačenko), na 185 strana. Dokumentovano je slikom i opisano u kataloškim jedinicama svih 140 delova servisa. Štampan je dvojezično – na srpskom i engleskom jeziku. U uvodnom tekstu izložena je geneza i tipologija nastanka servisa od porcelana kao vrste predmeta primenjene umetnosti, karakteristične za doba prosvetiteljstva. Upravo Bifon servis amblematski nosi sve te tipične karakteristike visoko izraženih kulturno-umetničkih vrednosti. I, prepoznaje se danas kao univerzalno kulturno dobro od izuzetnog značaja. Ne samo zbog skupocenog materijala, izražene virtuoznosti izrade i očaravajućeg izgleda, već i zbog toga što odslikava složene procese i okolnosti vremena u kome je nastao. Kao i okolnosti dugog istorijsko-umetničkog perioda svog trajanja. Prilikom rada na pripremi kataloga svi pojedinačni delovi servisa namenski su fotografisani (fotograf Veselin Milunović) i muzeološki obrađeni. Tako je istovremeno stvorena i neohodna baza za proces digitalizacije ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

U Holu RTS-a izložba „Nemanjići – rađanje kraljevine“

Katalog je izdao Muzej primenjene umetnosti uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i uz kolegijalnu saradnju Fonda Kraljevski dvor.
Učesnici na promociji publikacije biće: mr Ljiljana Miletić Abramović, direktor muzeja; dr Jelena Todorović, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu; Biljana Crvenović, kustos muzejske zbirke keramike, stakla i porcelana.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde