Promovisana knjiga Milovana Vitezovića “Ispit kod profesora Miloša N. Ðurića”

0
204

vitezović promocija knjigeOvim izdavačkim poduhvatom u godini jubileja – 60 godina postojanja, Zavod za udžbenike u saradnji sa autorom obeležava 125. godišnjicu rođenja i 50. godišnjicu smrti profesora i akademika Miloša N. Đurića.

U Starom dvoru je 30. januara predstavljena knjiga Milovana Vitezovića “Ispit kod profesora Miloša N. Ðurića”. Njenim izdavanjem, u godini obeležavanja 60 godina postojanja, Zavod za udžbenike u saradnji sa autorom obeležava 125 godina od rođenja i 50 godina od smrti profesora i akademika Miloša N. Ðurića.

Branka Veselinović poklonila deo lične biblioteke Muzeju knjige u Beogradu

Autor Milovan Vitezović je izazio nadu da će čitacima biti najprijemčivija etička strana knjige.
– Knjiga ima svoju estetsku vrednost, ali i veliku etičku poruku kakva je bila ličnost profesora Ðurića. Knjiga je pisana pedesetak godina i ove pesme predstavljaju moj razgovor sa antikom koju sam spoznavao zahvaljujući delu profesora Ðurića – rekao je Vitezović.

CNN: Srbija – destinacija koju morate posetiti u 2018!

vitezović promocija knjige
Gradski menadžer i autor knjige

Gradski menadžer Goran Vesić je izrazio zadovoljstvo što je Skupština grada Beograda danas imala čast da se tu održi promocija Vitezovićeve knjige. On je rekao da nas je Vitezović kroz svoja dela upoznao sa mnogim važnim ličnostima naše istorije – Dimitrijem Tucovićem; Vukom Karadžićem; Milošem Obrenovićem; Filipom Filipovićem; kraljem Petrom…
– Drago mi je što smo u prilici da na ovaj način pokažemo da je Skupština grada otvorena upravo za ovakva važna dela kao što je priča o profesoru Ðuriću – istakao je Vesić.

Promocija knjige „Magija opstanka“ Nikole Apostolovića na Beogradskom sajmu
vitezović promocija knjige
Na promociji knjige u Starom dvoru

On je naglasio da je profesor Ðurić značajan za naše društvo i kulturu. Između ostalog, postao je poznat po držanju za vreme okupacije, kada je bio pozvan da potpiše “Proglas srpskom narodu” zbog čega je završio u logoru na Banjici.
– Đurić je za vreme okupacije odbio da potpiše “Proglas srpskom narodu” protiv partizana, a koji su se borili protiv fašista. U pesmi “Ispit etike u logoru” navodi se njegova čuvena rečenica koju je izgovorio prilikom susreta sa profesorom Muzičke akademije. On ga je savetovao da potpiše proglas, a Đurić mu je odgovorio: “Ti sviraš u diple, tebi je lako, a ja predajem etiku ovom narodu!” – ispričao je Vesić, kome se najviše dopada pesma “Aleksandrija”. A, čije je stihove i citirao: – “Bila je čuvena po svetioniku i po biblioteci. Kada je biblioteka izgorela, ugasio se i svetionik”.

Emiru Kusturici nagrada „Živojin Žika Pavlović“

vitezović promocija knjige
Na promociji knjige u Starom dvoru

O knjizi su govorili Dragoljub Kojčić, direktor i glavni urednik Zavoda za udžbenike; i profesor dr Žarko Trebješanin. Stihove iz knjige je govorio dramski umetnik Gojko Šantić.

E. A. / Foto: beoinfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde