Promocija albuma “Live In Theater Akzent” Nenada Vasilića

0
130

Priznati srpski kontrabasista, kompozitor i džez muzičar predstavio je svoje novo licencno izdanje.

vasilić promocija albuma “Live In Theater Akzent”
Foto: Radio Beograd 202

U sredu, 6. juna u Muzičkoj kući Metropolis održana je promocija albuma “Live In Theater Akzent” (izdanje Metropolis Jazz) Nenada Vasilića. Osim autora, na promociji su o novom izdanju govorili i Petar Peca Popović (novinar, muzički kritičar i publicista) i Vojislav Pantić (urednik Metropolis Jazz).

Promociji su, pored ostalih, prisustvovali i Biljana Bilja Krstić, Miloš Milovanović, Smiljan Banjac, Milorad Milinković Debeli, David Vartabedijan, Vlada Janković Džet, Igor Brakus i drugi. Nakon konferencije za madije Vasilić se družio sa prisutnima i potpisivao diskove.

Ovacijama završen 34. Valjevski džez festival
vasilić promocija albuma “Live In Theater Akzent”
Foto: Muzička kuća Metropolis

Nenad Vasilić (1975) srednje muzičko obrazovanje stekao je u Nišu, a studirao na Jazz akademiji u Gracu. Početna iskustava sticao je u sastavima etabliranih džez muzičara (Mark Marfi, Šila Džordan, Stjepko Gut). Godine 1998. odlučio je da formira sopstveni kvintet (jedno vreme pod imenom Vasilić Nenad Balkan Band). A, sa namerom da “u repertoaru nema američkih numera”. Vremenom, kristalisala se preciznija koncepcija: fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, sa melodijama i ritmovima iz bogatog nasleđa balkanskog folklora uz koji je odrastao. Centralno mesto u repertoaru zauzeli su izuzetno nadahnuti aranžmani popularnih narodnih pesama, kao i sve više originalnih kompozicija, pisanih u duhu narodne tradicije.

Vasil Hadžimanov na listi najboljih svetskih džezera
vasilić promocija albuma “Live In Theater Akzent”
Na promociji je bila i Bilja Krstić, Foto: Muzička kuća Metropolis

Opisujući muziku kojom se bavi, Vasilić izbegava da je odredi kao Balkan Jazz, dopuštajući da se u njoj nađu ekstrakti džeza, folklora, klasike, heavy metala, roka ili world music karakterišući je jednostavno kao – njegovu muziku. Vasilić je snimio deset albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Kao kompozitor i/ili “sajdmen” učestvovao je na albumima Martina Lubenova, Lori Antonioli i Next Liberty Ensemble. Ostvario je i uspešne koncertne saradnje sa Natašom Mirković De Ro, Bojanom Zulfikarpašićem i Amirom Medunjanin. Sa projektom “Reka”, u društvu Medunjaninove i desetak muzičara iz jugoistočne Evrope, nastupio je na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu.

50 godina stvaralaštva Petra Pece Popovića
vasilić promocija albuma “Live In Theater Akzent”
Potpis i posveta na CD-u za reditelja Milorada Milinkovića, Foto: Muzička kuća Metropolis

Deseti Vasilićev album, a drugi koncertni, “Live In Theater Akzent” snimljen je 28. januara 2016. u bečkom pozorištu Akzent. Koncert se održao dan pred studijsko snimanje prethodnog albuma “Wet Paint”. A, osim trija koji je realizovao to ostvarenje (Nenad Vasilić – kontrabas; Bojan Zulfikarpašić – klavir; Džerod Kegvin – bubnjevi i udaraljke), u ekipi je bio i Volfgang Pušnig (alt-saksofon i flauta), vodeća ličnost austrijskog džeza i jedan od najbitnijih evropskih džez umetnika danas.

Jelena Krstić pevala sa Hoseom Felisijanom u Štokholmu na dodeli kraljevske nagrade Stingu
vasilić promocija albuma “Live In Theater Akzent”
Novinar i voditelj Miloš Milovanović je i odličan kontrabasista, koji ima diplomu Fakulteta muzičke umetnosti, Foto: Muzička kuća Metropolis

Na evropskom tržištu album se pojavio sredinom prošle godine, u izdanju nemačke kuće Galileo Music. Album sadrži četiri Vasilićeve kompozicije koje su ranije objavljene na albumima “Seven” i “Wet Paint”; obrade starih tema Bojana Zulfikarpašića; kao i originalno viđenje duhovne pesme “Gospodi pomiluj”. Kontekst koncerta pružio je četvorici umetnika priliku za opuštenije improvizovanje, ispunjene strašću i snagom njihovih individualnih talenata.

„Lines In Sand“: Koncertna promocija albuma Vasil Hadžimanov Banda

Visoki kvalitet snimka doprinosi da se, slušajući album, zaista osećate kao na koncertu ispred ansambla. A, što je obeležje svih skorijih ostvarenja Nenada Vasilića.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde