“Proleće na poslednjem jezeru” – Tihomir Stanić ponovo u ulozi Ive Andrića

0
174

Na Palićkom jezeru, 1. oktobra počelo je snimanje TV filma u produkciji Radio – televizije Srbije “Proleće na poslednjem jezeru”, scenariste Vuleta Žurića, u režiji Filipa Čolovića.

"Proleće na poslednjem jezeru" - Tihomir Stanić ponovo u ulozi Ive Andrića
Tihomir Stanić i Aleksandar Đurica u TV filmu Proleće na poslednjem jezeru”, Foto: RTS

“Proleće na poslednjem jezeru” istražuje period iz života našeg proslavljenog pisca Ive Andrića, u vreme njegovog ambasadorskog angažmana. Radnja filma smeštena je u godine Drugog svetskog rata, kada su diplomate i diplomatsko osoblje iz jugoslovenskih misija iz zemalja koje je okupirao Treći rajh, deportovani u hotel na Bodenskom jezeru. Među diplomatama našao se i sam Andrić, u to vreme veleposlanik jugoslovenskog diplomatskog predstavništva u Berlinu.

SNIMA SE: Darko Bajić režira film o Svetozaru Miletiću
U TV filmu "Proleće na poslednjem jezeru" Tihomir Stanić ponovo u ulozi Ive Andrića
Foto: RTS

Paralelno sa iščekivanjem razrešenja sudbine jugoslovenskih diplomata koji borave u hotelu, razvija se i intrigantna priča o ljubavnom trouglu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića. Osim Andrića, Babićeve i Jovanovića, u filmu “Proleće na poslednjem jezeru” prikazane su mnoge ličnosti jugoslovenske diplomatije tog doba – Radovan Šumenković; Josip Miličić; Vladimir Vauhnik…

Snima se: “Švindleri” – TV serija po scenariju Đorđa Milosavljevića
"Proleće na poslednjem jezeru" - Tihomir Stanić ponovo u ulozi Ive Andrića
Snimanje filma počelo je na Palićkom jezeru, Foto: RTS

Ekipa TV filma na Paliću je snimala tri dana, a snimanje se potom nastavilo i u Beogradu, na brojnim lokacijama (Beli dvor; zgrada Jugoslovenskih železnica; Srpsko lekarsko društvo; nekoliko prestoničkih hotela; i čuveni voz “Romantika”). Završetak snimanja planiran je za 24. oktobar.

Nova S: Snima se serija o kralju Aleksandru Karađorđeviću, po romanu Vuka Draškovića
"Proleće na poslednjem jezeru" - Tihomir Stanić ponovo u ulozi Ive Andrića
Boris Komennić i Olga Odanović, Foto: RTS

Glumac Tihomir Stanić ponovo će se naći u ulozi velikog književnika Ive Andrića. Pored njega glumačku ekipu čine i Nebojša Milovanović; Olga Odanović; Nataša Tapušković; Marija Vicković; Aleksandar Đurica; Jelena Ćuruvija; Dragan Petrović Pele; Jovan Jovanović; Boris Komnenić; Branislav Trifunović; Katarina Marković i mnogi drugi.

54. Filmski susreti: “Naisa” Tihomiru Staniću, “Manda” Vlasti Velisavljeviću
"Proleće na poslednjem jezeru" - Tihomir Stanić ponovo u ulozi Ive Andrića
Katarina Marković i Jelena Ćuruvija Đurica, Foto: RTS

Izvršna producentkinja filma “Proleće na poslednjem jezuru” je Marija Bereta; direktor fotografije Gojko Despotović; scenografkinja Mirjana Andrejević; a kostimografkinja Natalija Lukić. Urednica TV filma je Tamara Baračkov.

E. A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde