24. FAF: Uručenjem nagrade za životno delo Želimiru Žilniku i projekcijom “Kradljivaca” otvoren festival

0
60

Ovogodišnji Festival autorskog filma održaće se od 23. do 30. novembra na više lokacija u Beogradu. Biće prikazano više od 100 ostvarenja.

24. FAF: Uručenjem nagrade za životno delo Želimiru Žilniku i projekcijom "Kradljivaca" otvoren festival24. FAF otvorio je sinoć u Kombank dvorani reditelj Želimir Žilnik, a zvaničan program započeo je projekcijom “Kradljivaca”, film japanskog reditelja Korede Hirokazua.

– Sa ovog mesta prvi put sam gledao u gledalište tačno pre 51 godinu na festivalu dokumentarnog filma, na našem velikom festivalu koji je svake godine pokazivao jedan od najboljih programa dokumentarnih filmova, sigurno u celoj Evropi. Jer, kada smo odlazili na međunarodne festivale, jugoslovenski filmovi su bili najnagrađivaniji u čitavom svetu! – rekao je Žilnik, koga je publika u punoj Velikoj sali Kombank dvorane pozdravila dugim aplauzom.

24. FAF: Nagrada za životno delo Želimiru Žilniku

24. FAF: Uručenjem nagrade za životno delo Želimiru Žilniku i projekcijom "Kradljivaca" otvoren festivalČlan Saveta, Vladimir Perišić uručio je Žilniku Nagradu za životno delo i tom prilikom skrenuo pažnju na njegovu doslednu i beskompromisnu istrajnost.
– On je sačuvao ugled naše kinematografije. Ostavio nam je uzvišenu i vitalnu ideju toga šta je filmski autor, tako da se mi večeras osećamo nagrađjenim što je Žilnik prihvatio da primi ovu nagradu – rekao je Perišić.

Direktor FAF-a Igor Stanković istakao je da je Festival autorskog filma drugačiji, alternativni pogled na svet koji ne pristaje da bude manjinski, getoiziran, jer teži da znači, da intrigira i potresa na svim meridijanima i u nekim budućim vremenima i nekim budućim generacijama.

24. FAF: Dobitnik Zlatne palme film “Kradljivci” otvara festival

24. FAF: Uručenjem nagrade za životno delo Želimiru Žilniku i projekcijom "Kradljivaca" otvoren festivalPre projekcije filma “Kradljivci”, dobitnika “Zlatne palme” na Kanskom festivalu, posetioci su videli Žilnikov “Crni film” iz 1971. “Kradljivci” su krimi-drama i predstavlja priču o socijalno ugroženoj porodici, koja živi na ivici egzistencije u predgrađu Tokija. Da bi preživeli, bave se sitnim krađama. Upravo posle jedne takve, nailaze na napuštenu devojčicu i prihvataju je kao člana svoje porodice. Iako su siromašni i u konstantnoj borbi za opstanak, kada su zajedno, svi izgledaju kao vrlo srećna porodica. Njihove tajne počinju da se otkrivaju nakon jednog incidenta i tada njihov porodični sklad biva ugrožen…

U Glavnom programu 24. FAF-a biće prikazano 26 ostvarenja, od kojih će se 10 takmičiti za Gran pri nagradu “Aleksandar Saša Petrović”. Filmovi domaćih reditelja koji će biti u takmičarskom programu su “Teret” Ognjena Glavonića; “Ti imaš noć” Ivana Salatića; i “Granice, kiše” Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića.

Završen 23. FAF: Gran pri Alenu Gomisu za “Felisete”, Ivana Mladenović najbolji reditelj

Večeras u 20h u Kombank dvorani je na programu “Teret”, dugo očekivani film, koji će imati domaću premijeru. Zbog velikog interesovanja, publika 24. FAF-a će imati priliku da pogleda debitantsko ostvarenje Ognjena Glavonića u još pet termina nakon premijere – u Kombank dvorani; bioskopu “Fontana”; Dvorani Kulturnog centra Beograda; Centru za kulturu “Vlada Divljan” i u Domu kulture Studentski grad.

– Za mene je bilo jako važno da “Teret” bude na festivalu. To je film koji se bavi razotkrivanjem bliske prošlosti o kojoj se i dalje priča, a sa druge strane na izuzetan estetski i poetski način ima pošten i tačan odnos prema našoj stvarnosti. Film “Teret” nas, na neki način, opet stavlja ispred ogledala da se suočimo sa samim sobom što je, u stvari, jedini put da kao društvo sazrimo i da se osposobimo da krenemo napred! – rekao je Srdan Golubović, predsednik saveta FAF-a.

Nagrada za najbolji inostrani film za “Teret” na festivalu u Turskoj

“Teret” je imao svetsku premijeru na 71. Filmskom festivalu u Kanu, a potom je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima. Osvojio je nagradu “Roberto Roselini” u kineskom gradu Pingjau na Festivalu “Pritajeni tigar, skriveni zmaj”; “Zlatna kolica” za najbolji dugometražni film 16. Zagreb film festivala; specijalnu nagradu na Ljubljanskom filmskom festivalu; Glavonić je nagrađen za režiju na Festivalu u Košicama; a glavnom glumcu Leonu Lučevu pripalo je “Srce Sarajeva” na 24. Sarajevo film festivalu za najbolju mušku ulogu…

Ceo program 24. FAF-a možete videti OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde