Besplatna projekcija filma “Slavica” u Kinoteci povodom 70 godina od premijere

0
105

Prvi dugometražni igrani film “Slavica” snimljen u posleratnoj Jugoslaviji biće prikazan na specijalnoj projekciji u Jugoslovenskoj kinoteci 29. aprila u 18 časova.

Tačno 70 godina od premijere prvog dugometražnog filma snimljenog u posleratnoj Jugoslaviji, publika će imati priliku da pogleda na specijalnoj projekciji u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1) film “Slavica”. Projekcija je besplatna, a film će biti prikazan sa francuskim titlom.

film Slavica

Radnja ovog svojevremeno veoma popularnog filma, koji je tokom dve decenije bio najgledanije domaće ostvarenje, smeštena je u Dalmaciju 40-ih godina XX veka. “Slavica” je ratna drama reditelja i scenariste Vjekoslava Afrića, snimljena u produkciji beogradskog “Avala filma”. Snimatelj je bio Žorž Skrigin, a naslovnu ulogu igrala je Irena Kolesar.

Priča o beogradskom podzemlju: Počinje snimanje filma „Južni vetar“ sa Milošem Bikovićem

Siromašna devojka Slavica i mladi ribar Marin suočavaju se sa problemima u sredini koja ne odobrava njihovu ljubav zbog klasne podeljenosti društva. Kada se u Dalmaciji podiže ustanak protiv italijanske okupacione vlasti; njih dvoje zajedno sa grupom zadrugara sakrivaju tek sagrađeni ribarski brod, kako bi ga predali partizanima. Okupator ih zarobljava, ali ih partizani oslobađaju i oni se priključuju ustanku. U jednoj bici na moru Slavica gine, a njihov brod, jedan od začetaka Jugoslovenske ratne mornarice, dobija njeno ime.

Uz Irenu Kolesar, koja je zahvaljujući ovoj ulozi postala velika zvezda nekadašnje Jugoslavije; u glumačkom ansamblu bili su Marjan Lovrić; Jozo Laurenčić; Braslav Borozan; Dejan Dubajić; Dubravko Dujšin i drugi.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde