Projekat “Čarapani from the neighbourhood” u Vrnjačkoj Banji

0
198

Organizatori su želeli da iskoriste polazno stanovište međuljudskih odnosa, a to je svest i spoznaja o tome šta znači naći se na mestu druge osobe ili kako se u narodu kaže – “biti u tuđim čarapama”.

“Čarapani from the neighbourhood – Roma and non Roma young people advocating for human rights” održaće se od 4. do 10. juna u hotelu “Lider S” u Vrnjačkoj Banji. Projekat je osmislila i realizuje organizacija “Ljudima od ljudi” iz Kruševca, a uz podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope. Sastoji se od sedmodnevnog seminara uz korišćenje pozorišnih i metodologija savremenog plesa kao alata za rad, kao i završne predstave u vidu prezentacije pomenutog kreativnog rada. Projekat će okupiti 20 mladih ljudi iz Kruševca i okoline, zainteresovanih za teme ljudskih prava i inkluzije.

Kad srpski đaci zapevaju „Pukni zoro“ na srpskom i grčkom

čarapani– Organizacija “Ljudima od ljudi” poziva zainteresovane da se prijave za učešće na projektu “Čarapani from the neighbourhood – Roma and non Roma young people advocating for human rights”. Projekat okuplja mlade od 18-25 godina, a fokus je na temi ljudskih prava i inkluzije – pozivaju organizatori.

– Projekat podrazumeva edukaciju putem neformalnog obrazovanja i ima za cilj da putem sedmodnevnog seminara, koji podrazumeva umetnički pristup i izvođačku umetnost edukuje, uključi i podstakne mlade na promišljanje, izražavanje i aktivno učestvovanje na temu ljudskih prava, inkluzije i ravnopravnosti radi kreiranja svesti o životu u zajedništvu u svojoj lokalnoj sredini. Pristup i tehnike rada koje će se ovom prilikom koristiti su tehnike savremenog plesa i pozorišne metodologije. Kreativni rad učesnici će prezentovati javnosti u vidu predstave. Prethodno iskustvo učesnika/ca sa metodologijama savremenog plesa i pozorišta nije neophodno – navodi su se u saopštenju ovog projekta.

Američki učenici otpevali i odsvirali „Tamo daleko“

logo projekta čarapaniUjedno, nekoliko dana nakon seminara i predstave, obrazovani u timove, učesnici projekta imaju mogućnost da po ugledu na edukativni pristup, tehnike i metodologije koje će iskusiti, naučeno primene u praksi u Kruševcu. Uz mentorsku pomoć trenera na projektu uslediće osmišljavanje aktivnosti koje bi želeli da organizuju i implementiraju za svoje vršnjake kao ciljnu grupu. I, samim tim preuzmu ulogu lidera i aktivnu ulogu u društvu kao ravnopravni građani u okviru lokalne zajednice u Kruševcu.

Broj polaznika je ograničen na 20, a učešće u projektu je besplatno. Troškovi smeštaja, ishrane i putni troškovi učesnika su obezbeđeni. Radni jezik je srpski. Svi zainteresovani mogu se prijaviti popunjavanjem prijavnog formulara OVDE. Rok za prijavu je 11. maj 2018. do 23h.

Pozorište PATOS pokrenulo projekat Pozorišna značka Branislav Nušić
People to People Serbia
Foto: Facebook / People to People Serbia

Posle selekcije, izabrani učesnici će biti kontaktirani najkasnije do 17. maja. Odabrani učesnici imaju obavezu da potvrde i osiguraju svoje mesto na projektu uplatom kotizacije od 700 dinara do 22. maja. Uplaćeni iznos će organizator refundirati svakom učesniku dolaskom na seminar u Vrnjačkoj Banji.

Za sve dodatne informacije OVDE ili na Facebook stranici.

Rok koncert „Profana“ za male maturante

Naziv “Čarapani” je svima dobro poznat, s obzirom da se u istoriji pominje kao drugo ime za stanovnike Kruševca.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde