Program Dead Lake Horror & Wine Festivala: Domaći i regionalni horori rame uz rame sa inostranim

0
106

Program Dead Lake Horror & Wine FestivalaČetvrti Dead Lake Horror & Wine Festival održaće se od 20. do 22. septembra pod sloganom “Noći horora i vina!” u bioskopu Abazija kraj jezera Palić. Biće prikazana zapažena ostvarenja horor žanra, među kojima dva domaća, kao i četvrti nastavak “Predatora”, samo nedelju dana posle svetske premijere.

Na otvaranju Dead Lake Horror & Wine Festivala, u četvrtak, 20. septembra u 20h, biće prikazan svetski horor hit “Opatica iz pakla” reditelja Korina Hardija. To je deo filmskog serijala “Prizivanje zla”, a širom sveta je ovaj film još pre prikazivanja dobio epitet “najstrašnije horor priče”. Ovoga puta priča se odvija u Rumuniji, u kojoj se sveštenik iz Vatikana, istražujući samoubistvo časne sestre, suočava sa demonskom silom koja teroriše ljude. “Opatica iz pakla” će biti prikazan u čast Maksima Aleksandra, dobitnika nagrade “Bela Lugoši”, koji je bio direktor fotografije na ovom filmu. Inače, ovo ostvarenje već obara rekorde u gledanosti.

Nagrada „Bela Lugoši“ uručena Maksimu Aleksandru

Iste večeri, ali u 22h, biće prikazan višestruko nagrađivani film talentovanog Prestona de Fransisa “Uništi me” iz 2017. Kada Aleksandra, na nagovor svoga dečka, prihvati da bude deo organizovanog tematskog kampovanja u okviru koga počinje stravičan “escape room”, vrlo brzo shvata da će se izvući živa jedino ako nastavi da igra igru po svojim pravilima. Film je do sada osvojio 13 nagrada na festivalima.

2. Vinski maraton: Šampionka Srbije na Paliću 22. septembra

Drugo veče festivala, u petak, 21. septembra u 20h, otvara film “Egzorcizam” hrvatske rediteljske zvezde Dalibora Matanića. Publika će videti njegov prvi izlet u horor žanr. Koreni ovog ostvarenja leže u istoimenoj pozorišnoj predstavi koju je Matanić postavio u pulskom Istarskom narodnom kazalištu. Za vreme rada na njoj, ekipa je saznala za slučaj devojke iz Pule nad kojom je, navodno, izvršen obred isterivanja đavola. Ekipa predstave je pokušala da sazna više, no slučaj je, kažu, zataškan i službeno se ništa nije dogodilo. Nastavili su sa istraživanjem i došli do podataka da se po hrvatskim crkvama redovno, na mesečnoj pa i nedeljnoj bazi, održavaju molitve za čišćenje, ali i pravi egzorcizmi. To je bilo polazište za film u kojem obred egzorcizma zapravo funkcioniše kao okidač za promene na višem društvenom nivou. Na projekciji filma se očekuje prisustvo autora.

Nagrada za Lazara Bodrožu za režiju „Ederlezi Rising“ na festivalu u Kranjskoj Gori

Posle hrvatskog filma sledi (od 21,45h) kratki ispitni film druge godine filmske produkcije FDU “Žetva” reditelja Aljoše Dakića. To je horor sa motivima slovenske mitologije. Mladi par, Nemanja i Irena, dolaze u misterioznu kuću u selu Slavorovo. Tu ih goste Veselin i njegova žena Jovanka, slovenski pagani koji se drže radikalnih drevnih običaja. Glumačku ekipu predvodi Predrag Peđa Bjelac, jedan od uspešnijih srpskih glumaca u inostranstvu. On je rado izašao u susret studentima i pokazao veliku želju za saradnjom.

SEBASTIJAN KAVACA: Uvek si toliko dobar, koliko ti je dobra poslednja uloga

Poslednji film druge večeri (od 22h) biće nemački horor “Replace” reditelja Norberta Kila, po scenariju kultnog autora Ričarda Stenlija. Ovo ostvarenje postavlja pitanje dokle smo spremni da idemo kako bismo održali kult mladosti i lepote? Dakle, to je još jedan film o kultu mladosti i lepote, ali ovog puta sa drugačijim obrtom. Protagonistkinja Kira Mabon je deo super-tajnog visokotehnološkog medicinskog eksperimenta koji ima za cilj trajno podmlađivanje svojih pacijenata. Međutim, Kirin karakter vodi priču ovog filma do dna misterije.

RSFF 2018: „Zlatni klip“ publike za „Led“, a stručnog žirija za „Ederlezi Rising“

Poslednji dan, subota, 22. septembar, otvoriće (18h) film “Predator: evolucija” reditelja Šejna Bleka. To je četvrto delo u franšizi “Predator”. Na Dead Lake & Wine Festival dolazi samo nedelju dana posle svetske premijere. Od dalekog svemira do ulica predgrađa, lov se ponovo vraća kući, ali su sada lovci svemira jači, pametniji i smrtonosniji nego ikada pre, budući da su se genetički nadograđivali sa DNK materijalom drugih vrsta. Kada mladić slučajno aktivira svoj povratak na Zemlju, samo brižna posada bivših vojnika i nezadovoljni učitelj mogu sprečiti kraj ljudske rase.

„Porodica naroda“ filmski festival Dunavsko-panonske regije u Somboru

U 20h biće prikazan domaći film “Ederlezi Rising” reditelja Lazara Bodrože i scenariste Dimitrija Vojnova. Autori su ga okarakterisali kao prvi pravi srpski naučnofantastični film, te pionirski poduhvat u srpskoj kinematografiji. Film donosi priču o astronautu poslatom na dugu intergalaktičku misiju. Tokom tog leta on se zaljubljuje u ženskog androida koji ga prati na misiji, i počinje da veruje da se unutar te mašine nalazi prava osoba. Reč je o kamernoj melodrami smeštenoj u naučnofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svet drastično drugačiji u odnosu na današnji. Glavnu žensku ulogu u filmu tumači Stoja, američka glumica srpskog porekla, najpoznatija po ulogama u porno-filmovima, ali i društvena aktivistkinja, feministkinja i kolumnistkinja. Na projekciji se očekuje i prisustvo autora.

„Izgrednici“ pobednici 42. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji

Festival će zatvoriti film špansko-francuske koprodukcije “Hladna koža” reditelja Ksavijera Gensa (22h). Glavni lik je Prijatelj, koji 1914. dolazi na zabačeno ostrvo kao zamena za prethodnog meteorologa. Tu shvata da njegov prethodnik nije tek tako nestao već da mu se desilo nešto mnogo gore. Pored njega, jedini stanovnici na ostrvu su Gruner, nasilni svetioničar, i Aneris, njegov ljubimac. Film se našao na listama najboljih horora prošle godine. I, koji priziva atmosferu priča strave i užasa čuvenog pisca Hauarda F. Lavkrafta.

predator
Iz filma “Predator”, Foto: Promo

I na ovogodišnjem festivalu posetioci će moći da uživaju u najboljim srpskim vinima, kao i u kvalitetnom muzičkom programu. Svako veče, uz projekcije filmova, biće organizovan i prateći muzički di-džej program. Organizator producentska kuća Art & Popcorn posebno izdvaja afterparty u subotu, 22. septembra. Na završnoj večeri festivala će svi posetioci, kao i učesnici vinskog maratona, moći da proslave uspešnu trku i završetak festivala.

Trejler za komediju Vinka Brešana „Koja je ovo država“ sa Ristovskim, Kavacom, Bogdanom, Olbrickim…

Krajolik Palićkog jezera sa prelepim parkom i misterioznim starim vilama, među kojima dominira stari bioskop “Abazija” sa svojom otvorenom scenom, savršena su lokacija za održavanje jedinstvenog horor festivala u Srbiji koji prikazuje najbolje filmove ovog žanra iz celog sveta, uz fantastična vina iz Srbije i regiona.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde