Program 21. Pančevački jazz festivala

0
182

Program 21. Pančevački jazz festivalaLjubitelji džeza s nestrpljenjem iščekuju tradicionalnu jesenju manifestaciju u Pančevu.

U organizaciji Kulturnog centra Pančeva, od 1. do 4. novembra, održaće se 21. Pančevački jazz festival. U okviru festivalskog programa nastupiće osam sastava, koji na najbolji način reprezentuju najnoviju produkciju domaćeg, evropskog i svetskog džeza. Prve festivalske večeri, pod nazivom “Europe Grooves”, 1. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće dva evropska sastava: “Café Drechsler” iz Austrije od 20h; i italijanski trio “Petrella, Mirra & Rabbia” od 21.30h. Na kraju teksta objavljujemo celokupan program 21 Pančevačkog jazz festivala.

Bez granica: 34. Beogradski džez festival od 25. do 29. oktobra

Bečki trio “Café Drechsler”, igrom slučaja nazvan je po poznatom istoimenom kafeu u ovom gradu. Opredelio se ranih dvehiljaditih za izvođenje različitih varijacija elektronske i plesne muzike uz pomoć akustičnih instrumenata. Saksofonista Ulrih Drehsler, basista Oliver Šteger i bubnjar/klavijaturista Aleks Dojč su krenuli od suštinski jednostavne ideje izmeštanja jednog žanra u potpuno drugačiji aranžerski kontekst. To će nekoliko godina kasnije postati imperativ za čitavu generaciju mladih muzičara koji sa publikom komuniciraju preko YouTube.

Ovacijama završen 34. Valjevski džez festival
Café Drechsler
“Café Drechsler”, Foto: Promo

Za prekaljene džez muzičare poput austrijske trojke, ovaj projekat je značio mnogo više od usputne pošalice. Ozbiljno su pristupili bendu po kome će uskoro postati veoma poznati. Vrlo brzo je “Café Drechsler” stekao zavidan status kako u diskografskoj industriji (potpisali za giganta Universal Music), tako i u kritičarskoj i akademskoj zajednici. Oni su 2005. ovenčani prestižnom austrijskom nagradom “Amadeus” za svoj treći album “Radio snacks”. I onda su se rastali na samom vrhuncu, kako bi se posvetili nizu drugih autorskih projekata.

Posle deset godina od rastanka, 2017. godine “Café Drechsler” su objavili povratnički album “And NOW… Boogie” i nastavili tamo gde su stali, sa novostečenim ličnim i profesionalnim iskustvom. I dalje naklonjeni ritmu i gruvu, ali i senzibilisani za suptilne džezerske aranžmane i solo deonice, Drehsler, Šteger i Dojč su prava spona između svetle džez tradicije i aktuelnog trenutka popularne muzike i kulture.

Otvoren džez centar i klub „Mihailo Miša Blam“
Đanluka Petrela
Đanluka Petrela, Foto: Promo

Nemirni duh evropskog džeza u Pančevo će doneti virtuozni trombonista i fjužn avanturista za XXI vek – Đanluka Petrela. Poštovalac je tradicije, ali i ljubitelj elektronike, savremenog izraza, avangarde. On je danas jedan od najznačajnijih muzičara bogate italijanske džez scene. Kao i nekolicina njegovih najtalentovanijih zemljaka, “stažirao” je kod legendarnog trubača Enrika Rave, još jednog muzičara koji je prethodnih godina posetio džez festival u Pančevu.

Jovan Maljoković objavio etno-džez album „Duša tanana“

Petrela je u referentnom magazinu “Daunbit” dvaput proglašavan za najveću mladu zvezdu u usponu na svom instrumentu. Poslednjih nekoliko godina Đanluka započinje vrtoglav kreativni uspon u svojstvu predvodnika nekoliko vlastitih bendova, ali i duo kombinacija u kojima izaziva konvencije ovog džez formata. U svojoj 43. godini i dalje je dovoljno “mladić” da s neverovatnom energijom i iskrenom dečačkom radošću odsvira svaki svoj solo. Nestrpljivo i s uzbuđenjem, napeto ali i razigrano, Petrela koncertima pristupa kao onome što je najvažnije u njegovom životu muzičara: interakciji s publikom; s kolegama iz benda; neizvesnosti svakog sledećeg trenutka u improvizaciji.

Otvoren Nišville Jazz muzej, Niš narednih dana grad džeza
Rudresh Mahanthappa
Rudresh Mahanthappa, Foto: Promo

Ovaj trombonista hrli u nepoznato sa znatiželjom i bez straha. S druge strane, upravo ove zrele godine donose mu preko potrebnu dozu promišljenosti u stvaranju koherentnog i originalnog izraza od raznorodnih uticaja, bilo da se radi o fjužnu sedamdesetih, elektronici u savremenom džezu, Sun Ra eskapadama ili istraživanjima duo interakcija sa pijanistom Đovanijem Gvidijem.

Nišville 2018 oborio rekorde: Nikad više džezera i publike

Saradnja sa vibrafonistom Paskvaleom Mirom novi je u nizu Petrelinih projekata okrenutih kako intimnoj interakciji, tako i razigranoj improvizaciji, u malim formatima i atipičnim instrumentalnim postavkama. Njegov aktuelni saborac naročito je naklonjen svetskim vedetama slobodnije struje džeza. Sarađivao je sa sveprisutnim bubnjarom i perkusionistom Hamidom Drejkom; najnagrađivanijom flautistkinjom u džezu Nikol Mičel; francuskim veteranom Mišelom Portalom; i mnogima drugima. Njima će se u Pančevu pridružiti i iskusni bubnjar Mikele Rabia, u “bonus” formaciji koja nastupa zajedno kao vanredna atrakcija, samo po specijalnom pozivu.

Promocija albuma „Live In Theater Akzent“ Nenada Vasilića
Ralph Towner
Ralph Towner, Foto: Promo

Ulaznice za Festival su već u prodaji, a paket karata sa poklon majicom za sva četiri dana može se kupiti po popularnoj ceni od 2.000 dinara. Pojedinačne ulaznice po danu, za prve tri večeri koštaju 500 dinara, dok je poslednje večeri 800 dinara. Mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra Pančevo.

PROGRAM 21. PANČEVAČKOG JAZZ FESTIVALA

Četvrtak, 1. novembar – EUROPE GROOVES
20h – Café Drechsler (Austria);
21,30h – Petrella, Mirra & Rabbia (Italy);

PROGRAM 21. PANČEVAČKOG JAZZ FESTIVALAPetak, 2. novembar – ART OF THE TRIO
20h – Kristóf Bacsó Triad (Hungary);
21,30h – Rudresh Mahanthappa Indo-Pak (USA);

Subota, 3. novembar – JAZZ AROUND THE WORLD
20h – Schime Trio plus One feat. Enrico Zanisi (Serbia/Italy);
21,15h – Ralph Towner (USA);
22,30h – Oded Tzur Quartet (Israel);

Nedelja 4. novembar – JAZZ EMOTIONS
20h – Clayton-Hamilton Jazz Orchestra with special guest Cecile McLorin Salvant (USA)

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde