Program 20. međunarodnog festivala Dani orgulja

0
37

Međunarodna manifestacija održaće se u beogradskoj katedrali i online.

Program 20. međunarodnog festivala Dani orgulja

Jubilarni, 20. međunarodni festival Dani orgulja Dies Organorum održaće se od 11. do 18. oktobra. I to, u Katedrali Blažene Djevice Marije (Hadži Milentijeva 75, ulaz iz Internacionalnih brigada 66), kao i na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda. Ulaz na sve koncerte u Katedrali je slobodan. Zbog ograničenog broja mesta na 100 posetilaca po danu, potrebno je unapred rezervisati mesto.

Kulturni centar Beograda: Muzički program u oktobru

Program ovogodišnjeg festivala Dani orgulјa zbog specifičnih uslova koje diktira pandemija činiće nastupi najužeg kruga dugogodišnjih saradnika i prijatelјa festivala. Oni će inspirisani velikim Zaninovim orgulјama u Katedrali Blažene Djevice Marije, predstaviti bogat program od renesanse do danas i lepotu zvuka raznolikih registara beogradske “kralјice insturmenata” (kako ih je Donata Premeru nazvala govoreći o programu Festivala 2008.).

Na otvaranju, u nedelju, 18. oktobra (20h), nastupiće Dalibor Miklavčič iz Slovenije. On će izvesti program posvećen Katedrali Blažene Djevice Marije, koja je već 20 godina centralno mesto zbivanja programa Dana orgulјa. Osvrćući se na podatak da je ovo bila francuska crkva, početak koncerta čine dela kompozitora pozne renesanse na Bogorodičine himne. U ovom izvođenju učestvuje i hor festival “Vox organalis”. Na drugom delu koncerta Miklavčič će predstaviti svoje poznavanje francuske orgulјaške tradicije i umeće improvizacije na temu zadatu na licu mesta.

Preminula kompozitorka i redovna članica SANU Isidora Žebeljan
Dalibor Miklavcic photo Domen Grögl ok
Dalibor Miklavčič, Foto: Domen Grögl

Češki orgulјaš Pavel Kohout nastupiće u četvrtak 15. oktobra (20h). On je do sada nastupio šest puta u Beogradu, u okviru festivalskog programa, predstavlјajući virtuozna orgulјska dela i transkripcije čuvenih orkestarskih kompozicija. Posebno mesto na svojim koncertima čuva za dela čeških autora, promovišući tako češku orgulјašku školu kojoj pripada. Na jubilarnom izdanju, Kohout će izvesti zanimlјiv program sa delima Baha, Bukstehudea, Valtera, Kličke, Vjerna i Franka.

Važan deo programa su koncerti za decu. Oni će se realizovati u nedelju 18. oktobra u 13h. Tada će uz razgovor i neposredan kontakt sa instrumentom, deca biti u prilici da se upoznaju sa orgulјama i muzikom koja se na njima izvodi. Koncert Orgulјe u “Artiš labu”, namenjen je deci uzrasta od 3 do 6 godina. Izvešće ga orgulјašica Višnja Dimitrijević i članice “Bejbi-Artiš” tima.

Muzika svuda: Gde je to sve Beogradska filharmonija ove sezone
pavel kohout-12 ok
Pavel Kohout, Foto: Promo

Istog dana, od 20h, publiku očekuje Koncert kamerne muzike. Koncipiranja i pripreme programa pripala je domaćim muzičarima – Lani Jelenković, Milici Sablјić i Branki Đorđević. Odabrale su dela u kojima se zvuk orgulјa ujedinjuje sa glasom, sa tubom, klarinetom ili gudačkim instrumentima, predstavlјajući ulogu orgulјa u kamernoj muzici.

Online program festivala čini snimak koncerta Zoltana Borbelјa izveden na orgulјama u Rimokatoličkoj crkvi Srca Isusova u Senti. Biće prikazan 13. oktobra (20h) na YouTube kanalu Kulturnog centra Beograda. Na programu su dela Diriflea, Sen-Sansa i Vjerna.

Nišville 2020: Miloš Krstić dobitnik nagrade za životno delo
Zoltan Borbelj ok
Zoltan Borbelј, Foto: Promo

Nena Mihajlović je urednica muzičkog programa KCB u penziji i pokretač festivala Dani orgulјa, kao i umetnički direktor nekoliko izdanja festivala. Ona je autor filma “Nebeski zvuci – 20 godina festivala orgulјa u Beogradu”. Film se bazira na arhivskom materijalu KCB i ličnom sećanju o festivalskom programu. Biće premijerno prikazan na YouTube kanalu KCB-a u sredu, 14. oktobra (20h).
Takođe, snimci koncerata koji će u periodu od 11. do 18. oktobra biti izvedeni u Katedrali, biće delom prezentovani na YouTube kanalu KCB-a, dan nakon izvođenja, uvek u 20hi.

Kad Nemanja Radulović oplete “Pašona kolo” u “Rojal Albert Holu”

Svi kulturni događaji u Beogradu se i dalјe održavaju uz propisane epidemiološke mere za suzbijanje širenja virusa COVID-19. Zato je broj mesta za publiku u Katedrali Blažene Djevice Marije smanjen na 100. Zbog ovih ograničenja, mole se posetioce da svoje mesto rezervišu prijavom (naglasiti za koji koncert) na e-mail adresu lidija.maric@kcb.rs ili telefonom na 011 2622 058. Prijavlјivanje je moguće do dana koncerta u 12h ili dok se mesta ne popune.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde