Program 12. Festivala srpskog filma fantastike

0
75

Program 12. Festivala srpskog filma fantastikeKao i prethodnih godina Festival srpskog filma fantastike posebnu pažnju posvetiće mladim domaćim autorima i njihovim ostvarenjima na planu žanra.

Dvanaesto izdanje Festivala srpskog filma fantastike biće održano od 25. do 28. oktobra u Studentskom kulturnom centru, a prethodiće mu peta Zombi šetnja zakazana za subotu, 13. oktobar. Više o Zombi šetnji OVDE.

Snima se: Zombi film „Mališan“ u režiji Danila Bećkovića

Ove godine na Festivalu je u selekciji devet filmova, koji će se takmičiti za nagradu Koskar u nekoliko kategorija (najbolji film; najbolji efekti; najbolji scenario; specijalna dostignuća). Članovi žirija su Kristijan Milić, reditelj iz Hrvatske; Bojan Vuk Kosovčević, reditelj iz Beograda; i Saša Radojević, dramaturg, kritičar i reditelj iz Beograda.

Ovacije na beogradskoj premijeri filma „Zlogonje“, od 27. septembra u bioskopima Srbije
Program 12. Festivala srpskog filma fantastike
Zombi šetnja beogradskim ulicama

U okviru domaće selekcije biće prikazani kratkometražni filmovi “Žetva” Aljoše Dakića; animirano ostvarenje “Neputovanja” Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković; “Zemlja 2.0” Igora Stanojevića; “Poslednji zapis Leonida Šejke” Zlatka Stojilovića; “Strašno mesto” Milančeta Markovića; “Moj prijatelj Leon” Ane Radulović; “Kamen” Janka Đurića; “Kroz oko aparata” Žikice Jovanovića; i “Ne vidiš da vidiš” Alekse Mirosavljevića.

Kratki animirani srpsko-slovački film „Neputovanja“ u trci za Oskara
Zlogonje-01-1024x681
Film “Zlogonje” otvoriće 12. FSFF, Foto: Promo

U selekciji su i filmovi iz regiona “Poslednji izazov” Božidara Trkulje; “Poslednji bunar” Filipa Filkovića; “Poslednji otpor” Hrvoja Habljaka; “Kutija” Dušana Kastelica; “Griža savesti” Strahinje Mlađenovića. Od stranih filmova za nagradu Koskar takmičiće se ostvarenja iz Španije, Francuske, Rusije, Amerike, Italije, Meksika i Urugvaja. Poseban program posvećen je Južnoj Koreji i njenog fantastičnoj kinematografiji i na FSFF-u će biti prikazana ostvarenja sa jednog od najčuvenijih festivala fantastike u ovoj zemlji koji se održava u Pusanu.

Završen festival filmske fantastike: Nagrada publike za „2116“, a žirija za film „Čuvar“
Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi tokom rada na filmu Neputovanja
Kratkometražni animirani film “Neputovanja” Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković je u ovogodišnjoj trci za Oskara, a biće prikazan u okviru domaće selekcije FSFF-a, Foto: Promo

Festival srpskog filma fantastike će posebno skrenuti pažnju na dva nova ostvarenja. Prvo je delo dečje fantastike “Zlogonje”, film koji će otvoriti ovogodišnji festival. A, reditelj ovog ostvarenja, Raško Miljković, na prošlogodišnjem festivalu je odneo Koskara za najbolji scenario za kratkometražni film “Kris”. Drugo je film “Incoming” (Srbija, SAD) koje će na FSFF-u imati srpsku bioskopsku premijeru.

FSFF i Zombi šetnju realizuje udruženje “Mladi kadrovi” pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije; Sekretarijata za kulturu grada Beograda; opštine Vračar; i niza prijatelja i sponzora festivala.

PR, Foto: Daniela Zmajević

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde