65. Martovski festival: Proglašeni dobitnici Gran Pri i strukovnih nagrada

0
82

Na svečanom zatvaranju 65. Martovskog festivala, u nedelju, 1. aprila, u Velikoj sali Doma omladine Beograda dodeljene su nagrade najboljim filmovima.

65. martovski festival, nagrađeni
Dobitnici nagrada

Od 28. marta do 1. aprila u Domu omladine Beograda održan je 65. Martovski festival. Na svečanom zatvaranju dodeljene su Gran Pri nagrade najboljim filmovima koji su prikazani u takmičarskim selekcijama. I, to u šest kategorija: dugometražni i kratkometražni dokumentarni film; domaći i međunarodni kratkometražni igrani film; animirani film; i eksperimentalni film/video art. Novčani iznos nagrade za svaku od kategorija je po 2.000 evra i isplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti. Takođe, poznati su i dobitnici strukovnih nagrada. A one su: za najbolju režiju; za najbolju kameru; za najbolju montažu; i za najbolji zvuk. Novčani iznos svake strukovne nagrade je po 500 evra u dinarskoj protivvrednosti.

65. Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Članovi žirija za strukovne nagrade ove godine su bili Mina Đukić, rediteljka, Bojana Andrić, direktora fotografije i Filip Dedić, montažer.

65. martovski festival, nagrađeni
Marko Grba Singh nagrađen je za najbolju režiju za film “Zvezde Gaomeigua”, a dobio je i specijalno priznanje za eksperimentalni film

Najbolji zvuk – Aleksandar Protić, “Druga strana svega”
Nagrada se dodeljuje “zbog kompleksne dramaturgije zvuka koja je u filmu oživela i realni i metaforični prostor stana, dodelila mu karakteristike lika a istovremeno u jezik dokumentarnog filma unela napetost koja je svojstvena igranom žanrovskom filmu”.

Najbolja montaža – Aleksandra Milovanović, “Druga strana svega”
Montažnim postupkom u filmu “Druga strana svega” na vešt način se preispituju društvene, političke, porodične i ekonomske okolnosti u vremenu od stvaranja Jugoslavije do danas.

Darko Lungulov snima film „YU grupa – Priča o bratstvu i jedinstvu“

Najbolja kamera – Igor Marović, “Lijana”
Poetika vizuelnog pristupa utkala je u ovu filmsku priču izrazitu uzbudljivost i održala je tokom celog filma. Direktor fotografije Igor Marović je zrelo, znalački i dosledno snimio kompleksni filmski zadatak koji je dobio.

Najbolja režija – Marko Grba Singh, “Zvezde Gaomeigua”
“Zbog duhovitog, autoironičnog i inovativnog rukopisa i veštine poigravanja naracijom koja je na granici između igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, a koja za rezultat ima ostvarenje koje je pesma napisana pa otpevana filmskim jezikom” objasnio je žiri.

Dokumentarni film o neponovljivoj grupi „Rokeri s Moravu“
65. martovski festival, nagrađeni
Goran Stolevski

Kratkometražni igrani film
Gran Pri za najbolji strani kratkometražni igrani film žiri je dodelio makedonskom filmu “Vidi kakva je” reditelja Gorana Stolevskog. U obrazloženju žirija navodi se da je film snažna kritika aktuelnog političkog i psihološkog trenutka. A, izražena kroz beskompromisni prikaz nezavisne, pozitivne junakinje koja kroz život prolazi odlučno i dostojanstveno. Precizno režiran film i primer snažnog, autentičnog i upečatljivog autorskog izraza i aktivan poziv na preispitivanje stereotipa u reprezentaciji žene u savremenom filmu.

Snima se dokumentarni serijal „Narodno pozorište u 10 činova“
65. martovski festival, nagrađeni
Ivan Đurović

Gran Pri za najbolji domaći kratkometražni igrani film dodeljen je “Lijani” Ivana Đurovića. “Film se bavi osobenom pričom, koja uspeva da postane univerzalna i kompleksna studija generacijskog konflikta i oštra društvena kritika. To je mračni, upozoravajući svet, vešto, strastveno i vizuelno upečatljivo stvoren od strane obećavajućeg mladog autora”, ocenio je žiri.

Dokumentarac „Zarobljeno vreme“ na festivalu „preko bare“
65. martovski festival, nagrađeni
Dejan Petrović (levo) i Marko Popović umetnički direktor festivala (desno)

Dokumentarni film
Gran Pri za najbolji kratki dokumentarni film (do 50 minuta) pripao je filmu “Isti” reditelja Dejana Petrovića. Kako je naveo žiri, “osobenom filmskom vizuelnom stilizacijom reditelj ovog ostvarenja daje nam uvid u nepristupačne živote ljudi na margini. Originalnim dramatruškim i filmskim pristupom jednoj nesvakidašnjoj temi odnosa kažnjenih i vlasti, reditelj nas vodi kroz osećaj jednakosti između njih”.
Produkcijska kuća “Living Pictures” dodelila je specijalnu nagradu u vrednosti od 2000 evra za usluge postprodukcije narednog filma koja je pripala reditelju Dejanu Petroviću, dobitniku Gran Pri nagrade za film “Isti” u kategoriji za najbolji kratki dokumentarni film.

Deseto ovogodišnje priznanje za dokumentarac „U ime života 1999.“ Savkovića
65. martovski festival, nagrađeni
Andrijana Stojković

Najbolji dugometražni dokumentarni film je “Wongar” Andrijane Stojković. Žiri je odlučio da nagradu dodeli filmu koji se izdvojio “minimalizmom, skromnošću, mudrošću, sinematičnošću i promišljenom i zaokruženom filmskom formom. Filmu o strancu u stranoj zemlji, kojeg, nakon života provedenog u beleženju i borbi za glas i prava onih kojima je to sistematski ukinuto, zatičemo u starosti. Starosti obeleženoj pažnjom i smirenošću koju posvećuju dingosima sa kojima živi, divljim psima u kojima je prepoznao i našao svoju misteriozno nestalu porodicu, ženu i decu. Autorka Andrijana Stojković nam, svesnom odlukom, filmom ne objašnjava, ne nameće stav i mišljenje o svom junaku, ne koristi medij kao platformu da publici drži istorijske ili moralne lekcije. Rediteljka se odlučila samo na to da nam – bez spoljašnjih intervencija – pokaže, da nam preda univerzum kojim se u filmu bavi, a to postiže dugim, melanholičnim i statičnim kadrovima kojima pažljivo beleži detalje tog sveta, u isto vreme utapajući nas u njegov ritam, pravila i vrednosti”.

Promocija dokumentarca „Lepa Brena – godine Slatkog greha“ i novog spota
65. martovski festival, nagrađeni
Nikola Majdak Mlađi i Ana Nedeljković

Animirani film
Najbolje ostvarenje u ovoj konkurenciji su “Neputovanja” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka Mlađeg. Reč je o filmu koji koristi metaforičke mogućnosti animacije kako bi provocirao, distopijskom ogledalu realnosti koje preispituje naše lične granice.

Saša Đorđević podržao projekat i film o Nataši Kovačević

Eksperimentalni film i video art
Pobednik u ovoj kategoriji su “Zvezde Gaomeigua” Marka Grbe Singha. “Inteligentno, sa humorom i usuđujućom začudnošću, film spaja eksperimentalne i narativne filmske strategije, mitske i svakodnevne prostore, univerzalnost koju je danas prisvojila globalizacija i lokalnu specifičnost i konkretnost mesta. Na taj način, on istovremeno i omogućava i prisiljava gledaoca da se oslobodi svih očekivanja i prepusti prastaroj veštini pripovedanja u kojoj autor, kao i Šeherezada, neprestano mora da plete nove niti – u našem slučaju da ih plete, kida, vezuje i razvezuje čvorove. Autor, u ovom slučaju, nije samo onaj koji priča priču već je i nastanjuje, unoseći specifičan humor i pometnju koja utiče čak i na bogove. Ovo je prašnjavi spomenar u kome se kriju male tajne koje je vreme odnelo i od običnih ljudskih priča napravilo legende”, ocenio je žiri.

Snima se dokumentarac o Draganu Stojkoviću Piksiju
65. martovski festival, nagrade
Nagrade Martovskog festivala

Martovski festival je bio u organizaciji Doma omladine Beograda, sa Markom Popovićem, rediteljem i producentom, kao umetničkim direktorom i Bobanom Jevtićem, dramaturgom, kao specijalnim savetnikom. Publika je imala priliku da pogleda preko 120 filmova, kako u takmičarskim kategorijama, tako i u revijalnom delu programa, te na specijalnim projekcijama u okviru kojih su prikazane dve svetske i sve srpske premijere dugometražnih dokumentarnih filmova. Pored filmova, program festivala činile su i brojne radionice, predavanja i susreti sa autorima.
Inače, jubilarni, 65. Martovski festival zatvorila je srpska premijera filma “Preko svih granica”, intimna priča o životu mlade ruske gimnastičarke (Poljska, Nemačka, Finska), u režiji Marte Prus.

E. A. / Foto: Dom omladine Beograda, Stanislav Milojković / Promo

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde