Beograd dobija novi mural: Proglašen pobednik konkursa “Zeleni grad – nova energija”

0
152

Uskoro će Beograd dobiti novi mural.

Na konkursu “Zeleni grad – nova energija”, koji je kompanija NIS raspisala u saradnji sa Gradom Beogradom pobedio je rad Sare Antov i Dragana Vukovića iz Beograda. Pobedničko rešenje ulepšaće fasadu u Pop Lukinoj ulici u Beogradu.

„Zeleni grad – nova energija“: Otvoren konkurs za idejno rešenje i izvođenje murala u Beogradu

SARA_ANTOV_DRAGAN_VUKOVIC NISMURAL2017 Zeleni grad - nova energija
Foto: Promo

Konkurs je bio otvoren od 8. do 20. decembra. Na otvoreni poziv stiglo je više od 40 predloga umetnika i umetnčkih grupa.
– Centralni motiv pobedničkog rešenja biće list, koji simbolizuje zdrav život. A, njegova mreža predstavlja jaku zajednicu, odnosno sliku grada kojoj težimo i možemo zajednički da je stvorimo. Mladi umetnici su se odlučili za rešenje koje Beograd vidi kao zeleni grad budućnosti, grad novih tehnologija i ideja! – navodi se u obaveštenju iz NIS-a.

Murali meksičkog umetnika u Novom Sadu, Sisku i Skoplju

Pobedničko rešenje Sare Antov i Dragana Vukovića biće nagrađeno sa 120.000 dinara. Mural na fasadi u Pop Lukinoj ulici biće izveden početkom 2018. godine. O izboru pobednika je odlučivala komisija sastavljena od predstavnika Gasprom njefta, NIS-a i predstavnika grada Beograda. Proces odlučivanja uključivao je nekoliko faza. A, od predloženih rešenja koja su ušla u samo finale, odabrano je ono koje najbolje odgovara na temu poziva; uklapa se u prirodu okruženja; i doprinosi gradskoj raznolikosti u pogledu sličnih umetničkih intervencija.

Branka Veselinović poklonila deo lične biblioteke Muzeju knjige u Beogradu

Ovim raspisom javnog poziva, NIS u saradnji sa Gradom Beogradom želi da podrži razvoj savremenog stvaralaštva u oblasti vizuelne umetnosti a prevashodno rad mladih umetnika. Projekat je pokrenut sa ciljem promocije koncepta ulične umetnosti i umetnosti u javnim prostorima i afirmaciji ideje o budućnosti održivih gradova. Pod sloganom “Potez za budućnost” kompanija NIS nastavlja da na sličan način razvija svoj odnos sa zajednicom kroz promociju i podršku savremenom stvaralaštvu i mladim umetnicima u oblasti vizuelnih umetnosti u javnom prostoru.

PR

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde