Primopredajom Otvorene knjige završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

0
193

63. Međunarodni beogradski sajam knjiga pod sloganom “Radost čitanja” održan je od 21. do 28. oktobra.

Primopredajom Otvorene knjige završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjigaMeđunarodni beogradski sajam knjiga zvanično je završen svečanom primopredajom Otvorene knjige, kada je NJ.E. Muhamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroko, predao Otvorenu knjigu NJ.E. Amru Alguvejliju, ambasadoru Arapske republike Egipat u Srbiji. Arapska republika Egipat biće sledeće godine počasni gost Sajma knjiga.

Primopredajom Otvorene knjige završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga
Foto: Beogradski sajam

Danka Selić, generalna direktorka Beogradskog sajma, rekla je da je ovogodišnji Sajam knjiga održan na više od 30.000 kvadratnih metara izložbenog prostora; da je na njemu učestvovalo 980 izlagača; u salama i na štandovima izlagača realizovano je ukupno 607 programa od čega je 73 programa bilo organizovano od strane Beogradskog sajma knjiga; postavljeno je 10 izložbi; a Sajam knjiga pratilo je preko 1.300 akreditovanih novinara. Pored Sajma knjiga, posetioci su imali priliku da posete i 49. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava i Media market. Ona je istakla “da je Beogradski sajam prvi put u svojoj istoriji postao dostupan osobama sa invaliditetom”.

Radost čitanja: 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 28. oktobra

Ivan Karl, vršilac dužnosti sekretara za kulturu grada Beograda, podsetio je da je institucija zemlje počasnog gosta Sajma knjiga ustanovljena 2002, ali je, kako je rekao, već sada po važnosti tolika da se čini da je tu od početaka Sajma knjiga.

Primopredajom Otvorene knjige završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga
Foto: Beogradski sajam

– Zemlja koja je počasni gost Sajma knjiga je ujedno i gost srpske književne scene. U proteklih osam dana imali smo privilegiju i čast da bliže upoznamo Kraljevinu Maroko. Bio je to vrhunac niza aktivnosti, programa i potpisanih protokola. Trebalo bi pomenuti Nedelju marokanske kulture održanu prošlog septembra u Domu omladine i Kolarčevoj zadužbini. Nedavno je obeleženo i 60 godina diplomatskih odnosa, a u ime Sekretarijata za kulturu i svoje ime zahvaljujem ambasadoru Mohamedu Aminu Belhažu i dragim gostima iz Maroka na više nego uspešnom predstavljanju njihove književnosti i kulture. Sledeće godine nastavljamo utabanim stazama prijateljstva. Kraljevina Maroko je bila prva arapska zemlja gost Beogradskog sajma knjiga, a za njom sledi Arapska republika Egipat. Sa nestrpljenjem očekujem da još više naučimo o književnosti, umetnosti, tradiciji i egipatskim pogledima na budućnost. Čestitam Beogradskom sajmu i Odboru manifestacije na sjajno obavljenom poslu – rekao je Karl.

Matija Bećković otvara 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Zoran Avramović, predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, istakao je “da je ovogodišnji Sajam knjiga protekao u radosti čitanja”. Dodao je da Sajam knjiga objedinjuje nastavak duge i bogate tradicije kulture knjige, predstavljanje godišnjeg stvaralaštva iz oblasti književnosti, kulture i nauke, te da je Sajam knjiga mesto širenja znanja i afrimacije vrednosti o knjigama i da zajedno sa školama doprinosi obrazovanju i vaspitanju mladih generacija. On je naglasio da “velika poseta Sajmu knjiga iz unutrašnjosti Srbije, ali i iz okolnih država u kojima žive Srbi, iz regiona i iz sveta, potvrđuje njegov kulturni značaj, a političko-diplomatske posete Sajmu knjiga produbljuju kulturnu saradnju”.

Primopredajom Otvorene knjige završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga
Foto: Beogradski sajam

NJ.E. Muhamed Amin Belhaž, ambasador Kraljevine Maroko, izrazio je svoje zadovoljstvo i zahvalnost što je Kraljevina Maroko učestvovala kao počasni gost na ovogodišnjem Sajmu knjiga. Dodao je da je zadivljen brojem posetilaca i publikom koja je pokazala zainteresovanost za književnost i kulturu Kraljevine Maroka i posetila njihov štand. On je poželeo Međunarodnom beogradskom Sajamu knjiga da ostane uspešan kao i do sada. A, budućem gostu, Arapskoj republici Egipat, mnogo sreće.

Slikovnicu „Šta je slađe od kolača“ Sergej Ćetković predstavlja na Sajmu knjiga

NJ.E. Amr Alguvejli, ambasador Arapske republike Egipat u Srbiji, zahvalio je Beogradskom sajmu knjiga na pozivu i ukazanoj časti da Arapska republika Egipat, prvi put bude njegov počasni gost. On je rekao da će Arapska republika Egipat sledeće godine nastaviti tradiciju dobrih odnosa arapske i srpske kulture koju je započela Kraljevina Maroko. Dodao je, da činjenica da su dve godine zaredom arapsko–afričke zemlje počasni gosti beogradskog Sajma knjiga, predstavlja odraz bliskosti srpske, arapske i afričke kulture.

Jugoslovenska kinoteka: Rajko Grlić promovisao knjigu „Neispričane priče“

Primopredajom Otvorene knjige završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjigaNagrada 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga za najboljeg izdavača ravnopravno je pripala “Prometeju” iz Novog Sada i “Službenom glasniku” iz Beograda. U obrazloženju žirija u sastavu prof. dr Dragan Simeunović (predsednik); prof. dr Slobodan Kanjevac; mr Milica Lilić; prof. dr Tiodor Rosić; i Želidrag Nikčević; stoji da je “Prometej” godinama jedan od najrelevantnijih srpskih izdavača. Objavio je i objavljuje kapitalna lingvistička izdanja, izuzetna istoriografska i književna dela domaće i strane poezije i proze, prepoznatljiv po izuzetnim monografijama. Posebno se ističe 60 objavljenih naslova u ediciji “Srbija 1914-1918” i izuzetan doprinos srpskoj lingvistici knjigom Miloša Okuke “Srpski dijalekti”. “Službeni glasnik”, kako je istakao Simeunović, već godinama spada u red najplodnijih i po izdavačkom dijapazonu, kao i objavljenim sadržajima, najkvalitetnijih izdavača.

„Dušanova kletva“ nova knjiga Vanje Bulića

Za izdavački poduhvat godine proglašena je knjiga “Crnjanski – biografija jednog sećanja” Mila Lompara u izdanju “Pravoslavne reči” iz Novog Sada. Prema odluci žirija, nagrada Najbolji izdavač iz dijaspore pripala je ravnopravno izdavačima Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke i “Pravoslavnoj reči” iz Novog Sada, za knjigu “Spomeničko blago Republike Srpske” autora Ljiljane Ševo i izdavaču Matica srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, Odjeljenje za srpski jezik i književnost iz Podgorice i Akademskoj knjizi iz Novog Sada, za knjigu “Istorija američke književnosti” autora Radojke Vukčević. Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delu “Jasenovac Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti” u izdanju Instituta za holokaust Šem olam (Izrael); Akademskog koledža Ono (Izrael); Fondacije za projekte edukacije za Holokaust u saradnji sa Poljskim projektom za restauraciju jevrejskih grobalja – FHEP (USA). Dečja knjiga godine je “Gospodar solitera i druga čuda” Miladina Čulafića, u izdanju Srpske književne zadruge. Specijalna nagrada za strip dodeljena prvi put. Pripala je grafičkom romanu “Sat”, čiji autori su scenarista Dragan Lazarević de Lazare, crtač Vujadin Radovanović Vuja, kolor Rade Tovladijac, u izdanju “Pčelica” iz Čačka.

„Knjiga koje nema“ Đorđa Balaševića od 21. oktobra u prodaji
Primopredajom Otvorene knjige završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga
Foto: Beogradski sajam

Specijalno priznanje za izdavača ravnopravno je pripalo izdavačima Zavod za udžbenike iz Beograda i Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske za drugi tom enciklopedije Republike Srpske; a specijalno priznanje za knjigu pripalo je ravnopravno knjigama “Patrijarh Pavle o islamu i muslimanima” autora đakona dr Aleksandra Praščevića, u izdanju Izdavačke fondacije Srpske Pravoslavne Crkve Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke; “Ivo Andrić – Večiti kalendar maternjeg jezika” autora Mira Vuksanovića u izdanju Makarija, Obodskog slova i Hercegovina izdavaštva; “Manastir Sv. Trojice Stanjevići 1338 – 2018” u izdanju Svetigore iz Cetinja; “Srbi na Kosovu i Metohiji u XIX i XX veku” autora Milovana J. Bogavca i Dragoslava S. Ćetkovića u izdanju Obeležja plus iz Beograda; i knjizi “Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji” urednika Dragana Vojvodića i Miodraga Markovića, u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti iz Beograda.

Milivoje Pavlović dobitnik Nagrade Vukove zadužbine

Prof. Jugoslav Vlahović (predsednik), doc. Tijana Kojić i doc. Olivera Matajić Sretenović odlučili su da nagradu “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu dodele naslovu “Ikone stila Srbije” Nede Todorović i Radmile Stanković, u opremi Aleksandre Janković i izdanju “Zepter Booka” iz Beograda. Najlepša dečja knjiga je “Princeza Sofija” autorke Vesne Aleksić, u opremi Dušana Pavlića, sa ilustracijama Bojane Stojanović (Kreativni centar, Beograd). A, Specijalno priznanje za mladog dizajnera uručeno je Jeleni Vasiljević za knjigu “Hostel Beatrice” Miloša Švonje (“Prometej”, Novi Sad).

BRANKO ĐURIĆ ĐURO: Plakao sam i smejao se dok sam pisao „Mojih pedeset“
Primopredajom Otvorene knjige završen 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga
Foto: Beogradski sajam

Na Sajmu knjiga dodeljene su tradicionalne novinarske nagrade. Priznanja se dodeljuju najboljem izdavaču i izdavaču koji ima najprofesionalniji odnos prema novinarima, a na osnovu glasova, odnosno poena, koje daju akreditovani izveštači izdvajajući po tri najbolja i tri najprofesionalnija izdavača. Nagrada u kategoriji najbolji izdavač je pripala izdavaču “Geopoetika”, drugo mesto je zauzela “Laguna”, a treće “Akademska knjiga”. U kategoriji najprofesionalniji izdavač, nagrada je pripala “Laguni”, dok su drugo i treće mesto zauzeli “Geopoetika” i “Arhipelag”. Novinarska nagrada je dodeljena 24. put, a u komisiji su bili Dragan Bogutović, predsednik, (“Večernje novosti”); Tatjana Nježić (“Blic”); Marija Miljević Rajšić (RTS); i Meliha Pravdić (Radio Beograd). Prisutnima se obratila Tatjana Nježić i dala obrazloženje za dobitnika novinarske nagrade navodeći da je “Geopoetika” u svojim izdanjima i svojim ukupnim delovanjem, potpuno svesna, da živimo u vreme krika i slike i u društvu spektakla, beskompromisno, ležerno, dostojanstveno i zanimljivo pokazivala i dokazivala da ako nekom treba lepote i nade može ih naći u književnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde