Preminuo radijski voditelj i pilot Zoran Modli

0
171

Zoran Modli je bio legenda radijskog etra, jedan od najpoznatijih srpskih radio-novinara i disk-džokeja.

Preminuo radijski voditelj i pilot Zoran Modli

Radijski voditelj Zoran Modli umro je u 71. godini u Beogradu posle kraće i teške bolesti. Bio je dugogodišnji voditelj i autor brojnih emisija. Prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira.

– Dragi naši slušaoci, sa ogromnim žaljenjem vas obaveštavamo da nas je zauvek napustila legenda radijskog etra, gospodin Zoran Modli. Večna mu slava i hvala! – objavili su iz Radio Lagune.

Preminuo urednik nedeljnika “Vreme” Dragoljub Žarković
Preminuo radijski voditelj i pilot Zoran Modli

Rođen je 1948. godine u Zemunu, gde je išao u gimnaziju. Završio je Višu vazduhoplovnu pilotsku školu, bio je pilot i pilotski instruktor. Počeo je karijeru disk-džokeja krajem šezdesetih godina u beogradskim diskotekama.

Modli je saradnju sa Radio Beogradom započeo kao gimnazijalac 1965. u emisiji “Sastanak u 9 i 5” na Drugom programu. Radio je kao saradnik u emisijama Prvog programa – “Veče uz radio” i “Novo, aktuelno, zanimljivo”, kada je napisao niz tekstova za pesme Lole Novaković; Dragana Antića; Dijega Varagića; i druge zvezde šlagerske muzike.

Preminuo glumac i voditelj Đorđe Nenadović
Preminuo radijski voditelj i pilot Zoran Modli

Godine 1969. je prvu polovinu proveo kao saradnik Tugomira Vidanovića u emisiji prvog programa Radio Beograda “Novo, aktuelno i zanimljivo”, a drugu polovinu u večernjem programu Beograda 202 pišući najave za voditelje njegovog noćnog programa. Onda se javio na audiciju za voditelje Studija B krajem 1970. Modlijeva “ulaznica” bila je magnetofonska traka sa polučasovnim snimkom disk-džokejskog programa u zemunskoj diskoteci “Sinagoga”, koja se tada zvala “Disko 202”. To je bilo dovoljno da iz prve zasnuje stalni radni odnos u najmađem beogradskom radiju.

Sačuvani su snimci jednog od prvih jutarnjih programa Studija B iz prve polovine 1971, sa glasovima Modlijevih gostiju – Đela Jusića iz “Dubrovačkih trubadura”; splitskog kompozitora Džekija Srbljenovića; popularnog pevača grčkih pesama Larija Nanosa; Vladimira Savčića Čobija iz sastava “Pro arte”; urednika i kreatora većine tadašnjih emisija Studija B Dragana Jelića; direktora tehnike Studija B inž. Jovana Viškovića (koji je bio i autor mini-emisije za ribolovce “Važno je da trza”); i novinara Đoke Vještice.

Preminuo uvaženi srpski kompozitor Zoran Hristić
Preminuo radijski voditelj i pilot Zoran Modli

Deo kasnijih jutarnjih programa Studija B bila je polučasovna i marketinški originalno zamišljena emisija “Halo Centroprom”, u kojoj je ključnu ulogu igrao Poljoprivredni kombinat Beograd. Emisiju je vodio u tandemu sa Petrom Maršom, poznatijim pod pseudonimom Peca Petrović.

Izdao je ploču “Zoran Modli i leteća diskoteka” i bio je urednik jedne rubrike u muzičkom magazinu “Džuboks”. Modli je sa Borom Đorđevićem početkom 1975. osnovao grupu “Hajduk Stanko i jataci”, u kojoj je bio pevač, ali su imali samo dva singla, “Na putu za Stambol” i “Anđelija, čuvaj se Turaka”.

Otkrivena spomen-ploča Milovanu Iliću Minimaksu u Radio Beogradu
Preminuo radijski voditelj i pilot Zoran Modli

Bio je veoma popularan radio-voditelj tokom osamdesetih kada je imao emisiju “Ventilator 202”, u kojoj je kroz tada čuvenu “Demo top 10 listu” na “Dvestadvojci” skoro celu deceniju aktivno promovisao mlade domaće rok grupe.
“Ventilator 202” bio je ujedno i prva radijska emisija posvećena računarima i prvim komjuterskim programima.

Modli je preko radija puštao nešto što je ličilo na šuštanje i krčanje. To su, zapravo, bili novi kompjuterski programi. Njih su kod svojih kuća snimali na kasete oni slušaoci koji su tada imali rane modele prvih računara u Srbiji (“Spektrum”, “Komodor 64”, “Galaksija”).
Ostavio je neizbrisiv trag svojim čuvenim špicama i džinglovima koji su u to vreme bili zaštitni znak “Dvestadvojke” (“Modli, što program vodli”).

13. Beldocs otvara “Govori da bih te video”, omaž Radio Beogradu
Preminuo radijski voditelj i pilot Zoran Modli

Najduže je sarađivao sa Radio Beogradom 202. Pisao je tekstove za voditelje večernjeg programa, a kasnije je, kao već poznat disk-džokej, 1979. pokrenuo avangardnu emisiju “Ventilator 202”.
Bio je aktivan na više privatnih radio-stanica, da bi se vratio Radio Beogradu 202 sa emisijama “Modulacije” i “ZAIR”. Zaslužan je i za neke od inovativnih i pionirskih poduhvata “Dvestadvojke”, od kojih je najčuvenija emisija “iz vazduha” koju je, leteći iznad Beograda, vodio iz aviona.

Emisiju “Modulacije” Modli počinje na Radio Pingvinu u maju 1993. Emituje “Modul top-ten” vrh listu MOD datoteka, rudimentarne računarski stvorene muzike. Ova emisija se 1995. seli na Radio Beograd 202, a 1996. dobija nagradu “Diskobolos” za najbolju radio i TV emisiju o računarima.
Ubrzo se opet vraća na Radio Pingvin uz novi naziv “Modulacije – The Next Generation”. Potom prelazi na “MIP radio”, gde ostaje do 1999, kada se emisija gasi.

Preminuo glumac Branislav Petrušević Petrući

Od 2000. pokreće emisiju “ZAIR” (Zakon akcije i reakcije) koja je godinu dana emitovana na Radio Beogradu 202, a potom na beogradskoj Radio Laguni i na više nezavisnih radio-stanica u Srbiji i regionu.
Od 2002. godine pravi tehnološki iskorak jer se emisija sprema unapred u kućnim uslovima i na računaru, a prosleđuje se mreži lokalnih radio-stanica putem interneta, a može se preuzeti sa Modlijevog sajta.

Modli se trudio da bude inovativan i prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira. Posle više od 20 godina provedenih u JAT-u, gde je upravljao “boingom 727”, nastavio je pilotsku karijeru kao kapetan u privatnoj avio-kompaniji “Princ aviation”, sve do 15. jula 2010. godine, kada je doživeo udes na aerodromu Brač skliznuvši sa piste mlaznim poslovnim avionom. Avion je izgoreo, ali su posada i putnici izašli nepovređeni. Posle tog udesa, Modli je napustio karijeru pilota. Do detalja je opisao svoj poslednji let u prvom poglavlju “Pilotske knjige”.

Preminuo legendarni voditelj Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković

Modli je pisao i knjige namenjene popularizaciji pilotskog poziva. Objavio je sedam knjiga o pilotskoj profesiji, letenju i avionima.

Modli sa članovima svoje posade i fudbalerima Nemanjom Vidićem, Patrisom Evrom i Zoranom Tošićem

Informacija o vremenu i mestu sahrane Zorana Modlija biće naknadno objavljena.

E. A. / Izvor: RTS, Studio B, Radio Laguna

Foto: Facebook/Zoran Modli

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde