Preminuo Zoran Cvetanović vlasnik filmske kuće “Art Vista”

0
550

U Beogradu je 4. jula preminuo osnivač i vlasnik filmske kuće “Art Vista”.

Zoran Cvetanović, Foto: Art Vista

Zoran Cvetanović je umro nakon duge i teške bolesti u 61. godini. Komemoracija će se održati u subotu, 6. jula, sa početkom u 10h u bioskopu Roda Cineplexx (Požeška, 83a). Istog dana, održaće se sahrana na Centralnom groblju (Zaplanjska 47a), u 13h.

Preminuo ugledni filmski radnik i publicista Miloš Paramentić

Zoran Cvetanović je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1983 godine. Od 1983. do 1986. radio je u kompaniji “Indust Impex”, na poslovima uvoza i izvoza. Od 1986. do 1996. bio je zaposlen u “Jugoslavija filmu” na poziciji komercijalnog direktora zaduženog za svetsku prodaju domaćih filmova, uvoz stranih filmova i promociju domaćih filmova na stranim festivalima. Od 1996, kada je osnovao kompaniju “Art Vista” d.o.o, uspešno se bavio filmskom produkcijom, distribucijom i prikazivanjem filmova u bioskopima Roda Cineplex u Beogradu i Arena Cineplex u Novom Sadu. Takođe, pokrenuo je Mobil 3D Cinema, mrežu pokretnih digitalnih bioskopa u 2D i 3D tehnologiji u više od 120 mesta u Srbiji i Crnoj Gori.

“Južni vetar” duva od Francuske do Japana
Preminuo Zoran Cvetanović vlasnik filmske kuće "Art Vista"
Cvetanović sa ekipom filma “Južni vetar” na premijeri u Beču, Foto: Art Vista

Osnivač je prikazivačke mreže Mobil 3D Cinema, u koju su redom ulazili bioskopi u Beogradu (Vuk; Roda Cineplex; Šumadija – Roda 2), Novom Sadu (Arena Cineplex), Srbiji i regionu. Kao kruna uspeha, 2018. godine osniva zajedničku kompaniju sa austrijskim lancem bioskopa Cineplexx International Gmbh u Novom Sadu, u okviru koje funkcioniše najmoderniji bioskop u Srbiji i regionu, Cineplexx Promenada.

Na polju filmske distribucije, mnogi najuspešniji filmovi domaće produkcije svoj put do bioskopske publike našli su upravo zahvaljujući distribuciji “Art Viste”. Posle 33 godine provedene u reproduktivnoj kinematografiji, Zoran Cvetanović ulazi u snimanje svog prvog filma, kao koproducent “Južnog vetra”. Ovaj film ostvaruje zapažen uspeh u zemlji, regionu i svetu.

Snima se: Film “Južni vetar 2” i televizijska serija

Zoran Cvetanović uspeo je da napravi vertikalnu povezanost kompletnog biznisa, zaokruživši proces od produkcije, distribucije, prikazivanja filmova i svetske prodaje. Može se slobodno reći da je “Art Vista” jedna od retkih kompanija iz oblasti domaće kinematografije koja je uspela u tome.

Cvetanović je od 2012. bio član Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN); u periodima 2003-2007. i 2013-2015. bio je član upravnog odbora Filmskog centra Srbije; predsednik Sekcije filmskih prikazivača Srbije pri privrednoj komori Srbije; i član predsedništva Grupacije za kinematografiju, pri privrednoj komori Srbije. Nagrađen je prizanjem “Poslovni lider” za 2018, koju dodeljuje Provredna komora Srbije.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde