Preminuo Vladeta Jerotić

0
161

Zadužbina Vladete Jerotića saopštila je da je jutros, 4. septembra, u Beogradu, u svojoj 95. godini, preminuo njen osnivač, akademik Vladeta Jerotić.

Preminuo Vladeta Jerotić
Vladeta Jerotić, Foto: Printskrin YouTube

Vladeta Jerotić je bio istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU. Pitkim rečima govorio je i o najtežim psihološkim i društvenim problemima. Bio je veoma popularan i u javnosti, jer je prijemčivo govorio o vrlo ozbiljnim temama.
– Otkud to… božja milost, genetika i lični trud. Uvek nastojim da govorim jednostavnim jezikom. Jednostavnim! Treba stići dotle. Raditi na tome. Kao mlad pisao sam dnevnik, to je značilo dosta za upoznavanje sebe samog – govorio je Jerotić.

Preminuo profesor glume Predrag Bajčetić

Preminuo Vladeta JerotićRođen je 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizovao neuropsihijatriju, dok je psihoterapiju specijalizovao u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice “Dr Dragiša Mišović”. Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je Pastoralnu psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Vasko Popa dobija spomenik u Beogradu

Akademik prof. dr Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Takođe je održao brojna predavanja na teme iz pomenutih oblasti u gotovo svim većim gradovima Jugoslavije. Gde god da je gostovao, sale su bile prepune.

Preminuo književnik Jovan Radulović, pisac „Golubnjače“, „Braće po materi“…

Preminuo Vladeta JerotićBio je član Udruženja književnika Srbije, Medicinske akademije i SANU. Napisao je 32 knjige. Mnogo puta je nagrađivan. Tako je prošle godine postao dobitnik počasne diplome “Narodni učitelj” Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, koja se dodeljuje “za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciji fakulteta”. Iste godine, zajedno sa Milanom Pletelom, dobio je Veliku povelju “Brankovog kola” za “neprekinutu i uzvišenu saradnju” tokom protekle tri decenije. Nagrada za životno delo “Dositej Obradović” uručena je Jerotiću 2014. u Narodnom pozorištu u Beogradu. Dobio je i Orden Svetog Save I stepena; nagrade “Isidora Sekulić”; “Laza Kostić”; “Đorđe Jovanović”…

Preminuo doajen televizijskog novinarstva Zvonko Letica

Sahrana Vladete Jerotića biće održana u četvrtak u 14h na beogradskom Novom groblju u porodičnoj grobnici. Pre toga će biti služeno opelo (13h) u crkvi Sv. Nikole na Novom groblju.

Preminuo Vladeta Jerotić“Ako ste usamljeni, to je zbog toga što ste sami sebe izolovali, ako ste dovoljno skromni nećete nikada ostati usamljeni. Pokušajte da siđete i naučite skromnost i nećete nikada više biti sami.”
“Deca ne učvršćuju brak. Tamo gde je dobar brak može postati još bolji sa decom. Tamo gde nije dobar, postaje još gori. Stabilni brakovi su stabilni bez obzira na to koliko dece ima. Znači, dete je upravo onakvo kakav je brak.”
“Duhovnost nije kao žvakaća guma koja ostaje godinama u ustima, već je najlepša poslastica koja se mora progutati da bi iznutra delovala.”

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde