Preminuo uvaženi srpski kompozitor Zoran Hristić

0
94

Kompozitor Zoran Hristić preminuo je u 82. godini.

Preminuo uvaženi srpski kompozitor Zoran Hristić
Foto: Printskrin RTS

Zoran Hristić rođen je u Beogradu. U najranijim godinama počeo je da uči klavir, a već sa 11 i da komponuje. Tada je napisao “Igru za klavir”, a kada mu je bilo 15 i “Tokatu za klavir”. Studije je upisao na Konzervatorijumu “Đuzepe Verdi” u Milanu, a diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu.
Za najbolji diplomski rad dobio je prestižnu nagradu “Stevan Hristić”.

Opus Zorana Hristića kada je u pitanju savremena muzika, obuhvata solistička, kamerna, vokalno-instrumentalna dela, balete… a kada je u pitanju primenjena muzika, iza sebe je ostavio, uz kompozicije za pozorište, film i televiziju, i radiofonska ostvarenja.

Branka Veselinović i Ranko Risojević dobitnici nagrade za životno delo “Mali princ”
Preminuo uvaženi srpski kompozitor Zoran Hristić
Foto: Printskrin RTS

Prvi angažman u teatru imao je u predstavi “Vojcek”, koju je režirao Bojan Stupica. Sarađivao je i sa rediteljima kao što su Boro Drašković; Miroslav Belović; Ljubomir Muci Draškić; Kokan Mladenović… Poslednju pozorišnu muziku pisao je za “Derviš i smrt” Narodnog pozorišta u režiji Egona Savina.

Uradio je muziku za tri crnotalasna filma Miće Popovića – “Čovek iz hrastove šume”; “Roj”; i “Hasanaginica”. Pisao je i za filmove Živorada Mitrovića (“Užička republika”, “Savamala”); Gorana Paskaljevića (“Pas koji je voleo vozove”, “Varljivo leto”)…

Preminuo Ivan Ivica Maksimović, gitarista “The No Smoking Orchestra”
Foto: Printskrin RTS

Bio je umetnički direktor i selektor festivala Bemus i Mokranjčevi dani, kao i glavni i odgovorni urednik Muzičke redakcije RTS-a. Kao član žirija i ugledni umetnik mnogo je doprineo i afirmaciji Sabora trubača u Guči.

Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada, među njima su i nagrada za životno delo “Mali princ”, Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici; dve Sterijine nagrade za scensku muziku u predstavama “Koštana” i “Opsada crkve Svetog Spasa”; dve Zlatne arene u Puli – 1967. za muziku u filmu “Hasanaginica”; a 1969. za muziku u filmovima “Vrane” i “Horoskop”; Zlatna harfa sa televizijskog festivala “Galavej” u Irskoj; kao i Zlatni beočug. Komponovao je muziku i za otvaranje Olimpijskih igara u Sarajevu.

E. A. / Izvor: RTS, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde