Preminuo Uroš Stojanović, reditelj filma “Čarlston za Ognjenku”

0
317

Reditelj Uroš Stojanović (44), autor filma “Čarlston za Ognjenku”, preminuo je prošle noći u Los Anđelesu gde je živeo poslednjih godina.

Sin glumca Feđe Stojanovića doneo je osveženje u srpki film, a domaća publika najviše će ga pamtiti po ostvarenju “Čarlston za Ognjenku”. Stojanović je privukao pažnju već svojim glasovitim kratkim igranim filmom “Vešala za dvoje”, a u slučaju svog dugometražnog debija, pomenutog “Čarlstona”, bio je jedan od scenarista.uroš stojanović

Godine 2008. “Čarlston za Ognjenku” privukao je u biokope Srbije oko 150 hiljada gledalaca i bio najgledaniji domaći film te godine. A, zatim je prikazan na Međunarodnom festivalu u Torontu, pa u Stokholmu, Hongkongu, Amsterdamu, kao i u programu festivala na Ibici i u Varšavi, gde je nagrađen. Film je u Francuskoj distribuirala kuća čuvenog sineaste Lika Besona, a muziku za film je uradio prestižni Šigeru Umebajaši.

Feđa Stojanović: Vešto kreiranje intriga u seriji „Istine i laži“

Kada je prikazan film “Čarlston za Ognjenku”, svima je bilo jasno koliko talentovanog reditelja Srbija ima. Domaća istorija prikazana na dotad neviđen način, poznati glumci koji su izgledali kao holivudski… sve to bilo je dovoljno da publika pohrli u bioskope, a da se mladom reditelju otvore svetska vrata. Stojanović se preselio u Ameriku, svoj novi dom našao u Los Anđelesu.

Nove poštanske marke sa likovima glumačkih velikana

U intervjuu za “Vreme”, na pitanje zašto je Srbiju u svom najvećem filmu predstavio bajkovito, Stojanović je odgovorio:

– Zašto, zbog lepih žena? U mom filmu samo su žene lepe kao što jesu i u stvarnosti. I s tog stanovišta, da, može se shvatiti da je i Srbija u mom filmu takva. Ali, zato što je ne predstavljam kao zemlju ružnih i glupih, ne ublažavam probleme u njoj, ništa nismo lagali. Prvi kadar, dugačak i ogroman, jeste groblje. Tu su provele detinjstvo Ognjenka i Mala Boginja, glavne junakinje. I to srećno detinjstvo, kako kaže narator. A onda, na kraju, dok gledamo Palatu Albanija visoku 200 spratova, čujemo ga da kaže da u XX veku neće biti rata. Mi znamo da je bilo rata. Pa ipak, bez obzira na tu crnu sliku koju film izazove u našoj svesti, njegov kraj je optimizam: mi moramo da pokušamo da učinimo nešto svetlo. Jer to što možda nemamo nikakvu perspektivu, ne znači da ne treba da probamo sve što se može.

ZBOGOM, SMOKI: Ljubiša Samardžić legenda jugoslovenskog filma

“Umetnika bez granica” prepoznale su i strane kolege, njegova karijera bila je u usponu. Nažalost, prethodne noći, Uroš Stojanović preminuo u Los Anđelesu, prema nezvaničnim saznanjima, od posledica infarkta.

Izvor: FCS, Blic Žena

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde