Preminuo akademik SANU slikar Petar Omčikus

0
29

Akademik SANU slikar Petar Omčikus preminuo je u 93. godini, saopštila je beogradska Arte galerija.

Njegovo delo obuhvata veliku većinu slikarskih žanrova, a karakteriše ga duh Mediterana.
Petar Omčikus je rođen 1926. u Sušaku kod Rijeke. Otac mu je bio podoficir u austrijskoj vojci, a kasnije državni službenik i porodica Omčikus je promenila nekoliko mesta službovanja u Kraljevini Jugoslaviji, a od 1937. živeli su u Beogradu. Te godine Petar je započeo učenje slikarstva.

Narodni muzej: Petar Omčikus poklonio “Ruševine Zadra”
Preminuo akademik slikar Petar Omčikus
Petar Omčikus, Foto: SANU

Od 1941. godine je pohađao Škole primenjenih umetnosti u Beogradu, a 1943. priključio se u NOP-u. Po završetku rata 1945. upisao je Akademiju za likovne umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Ivana Tabakovića. Studije je napustio 1947. zajedno sa suprugom, slikarkom Kosom Bokšan, i odlaze u Zadar, u kome osnivaju “Zadarsku grupu”. Tu su se nalazili i Mića Popović, Vera Božičković, Bata Mihailović, Ljubinka Jovanović. “Zadarska grupa” je bila i prva jugoslovanska “umetnička komuna”.

Dve godine, 1949. i 1950. živeo je u Rijeci, a 1951. pristupio je grupi “Jedanaestorica” u Beogradu i otvario svoju prvu samostalnu izložbu u Galeriji ULUS-a. Od 1952. živeli su on i njegova supruga Kosara Bokšan (1925-2009) u Parizu, a te godine u Londonu izlagao je sa “Londonskom grupom”. Zajedno sa Kosarom Bakšan osnovao je 1968. međunarodnu slikarsku koloniju u Vela Luci, na Korčuli, mestu rođenja Petrove majke.

Preminuo novinar Dejan Anastasijević

Izlazak iz akademskih ateljea u prirodu otvorio je ovim umetnicima nove puteve slobodnog stvaralaštva na kojima će, na različite načine, ostati tokom ukupnog stvaralaštva. U kasnijim periodima Omčikus je tematizovao slikarstvo prema portretima, crtežima Beograda, fantastičnom realizmu i skulpturi.
Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Omčikus je u Beogradu, na Dorćolu, posle smrti Kosare Bokšan osnovao Fondaciju Kosare Bokšan i akademika Petra Omčikusa. SANU je u svojoj Galeriji priredila izložbu Omčikusovih portreta 2012. godine. Pored slikarstva bavio se skulpturom, gravirom, ilustracijom i mozaikom.

Izvor: N1, RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde