Preminuo reditelj i profesor Vladimir Vlada Petrić

0
93

Preminuo je reditelj i profesor Vladimir Petrić (91). Sahrana će biti obavljena u Beogradu u najužem krugu rodbine, po želji gospodina Petrića.

Preminuo reditelj i profesor Vladimir Vlada Petrić
Foto: Promo

Vladimir Vlada Petrić bio je reditelj i profesor Harvardovog Univerziteta, osnivač Harvardovog filmskog arhiva, i pionir Televizije Beograd. Bio je i suprug Dare Čalenić, glumice poznate po ulozi Dare, supruge Žike Pavlovića, u serijalu filmova “Lude godine”.

Vladimir Vlada Petrić (1928. Prnjavor, BiH) jedan je od najznačajnih filmskih istoričara i teoretičara filma u svetu. Prvi je doktor filmskih nauka u Americi. Dobitnik je više značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvaja prestižna nagrada iz 2010. Antologijskog filmskog arhiva iz Njujorka. Osnivač je i prvi direktor Harvardovog filmskog arhiva.

Preminuo uvaženi srpski kompozitor Zoran Hristić

Bio je urednik filmskog programa i reditelj dramskih emisija u RTV Beograd od samog osnivanja televizije. Režirao je nekoliko predstava u pozorištu, među kojima se izdvaja “Teatar Joakima Vujića” za koju je dobio Sterijinu nagradu 1959; kao i predstava-oraotorijum “Slovo svetlosti” (1966) koja je u tadašnjoj Jugoslaviji doživela samo pet izvođenja zbog “političke nepodobnosti”.

Preminuo reditelj i profesor Vladimir Vlada Petrić

Značajnu energiju uložio je i u očuvanje nasleđa Slavka Vorkapića, čije su postavke o kinesteziji bile početna inspiracija za Petrićevu filmsku teoriju. Kao neumorni zagovornik autentičnog filmskog izraza, poslednjih nekoliko godina Vorkapiću u čast dodeljuje nagradu jedinstvenog koncepta – za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu na Festivalu autorskog filma.

Preminuo glumac Branislav Petrušević Petrući

Vlada Petrić napisao je više značajnih knjiga iz oblasti filma, televizije, pozorišta i teorije umetnosti, od kojih su dve knjige uvrštene kao udžbenici na filmskoj Akademiji u Beogradu. Napisao je brojne pozorišne i filmske kritike i eseje, objavljivao mnogobrojne članke i studije u zemlji (Кnjiževnost; Delo; Savremenik; Кnjiževne novine; Scena; Borba; Politika…) kao i u prestižnim svetskim magazinima (Sight&Sound London; Film Quarterly Los Angeles; Film Criticism Los Angeles; Film Comment New York; Cinema Journal New York; QRFS, Los Angeles; Review of History and Literature New Orleans; Dreaming Los Angeles…).

Kao aktivan borac za zaštitu filmskog nasleđa, Vladimir Vlada Petrić je donirao opremanje čitave jedne sale u Jugoslovenskoj kinoteci.

Preminuo Zoran Cvetanović vlasnik filmske kuće “Art Vista”
Preminuo reditelj i profesor Vladimir Vlada Petrić

Sa svojom suprugom, glumicom Darom Čalenić, osnovao je Fond “Dara Čalenić” koji svake godine dodeljuje dve novčane nagrade na Sterijinom pozorju u Novom Sadu za najboljeg glumca i najbolju glumicu do 30 godina.
Njihova Fondacija Кino-Teatar dodeljuje i novčanu nagradu na Festivalu autorskog filma u Beogradu za najsinematičniju sekvencu u filmu. Pored toga, više od 15 godina redovno je donirao značajna novčana sredstva za biblioteku Jugoslovenske kinoteke, kao i druge festivale i kulturne organizacije.

Na pozorišnoj i filmskoj sceni Vlada Petrić ostaće upamćen kao harizmatični reditelj, vrsni poznavalac i teoretičar filma. Takođe, i kao profesor koji je nadahnuo brojne generacije svojom inspirativnom energijom. Verovao je da je mašta, pokretačka snaga koja je u osnovi stvaralačkog čina, nekad u stanju da premaši samog autora. Od svoje bogate mašte stvarao je dela koja će ostati udžbenici sedme umetnosti. Ostavio je najdublji trag u srpskoj kulturi i promišljanju filma. Borio se da film postane i ostane istinski organon života.

E. A. / Izvor: Kurir, Telegraf

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde