Preminuo muzičar i autor brojnih pop hitova Rajko Dujmić

0
94

Napustio nas je poznati hrvatski muzičar, ali pesme koje je napisao izvodiće se još dugo – ”Plava košulja”, ”Tonka”, ”Ključ je ispod otirača”, ”Šuti moj đečače plavi”, “E moj Saša”…

Preminuo muzičar i autor brojnih pop hitova Rajko Dujmić
Rajko Dujmić, Foto: Facebook/Snježana Dujmić

Rajko Dujmić preminuo je 4. avgusta od posledica teške saobraćajne nesreće koju je doživeo prošle srede u mestu Stari Laz, na području Ravne Gore. On je tada izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo u provaliju. U nesreći mu je teško povređena glava, Dujmić je bio u komi, priključen na respirator u bolnici. Nakon teške saobraćajke nedelju dana se borio za život, a danas je tu bitku izgubio u Jedinici intenzivne nege na Sušaku (Rijeka).
Bio je nekadašnji frontmen grupe “Novi fosili” i autor brojnih hitova zabavne muzike. Poslednji koncert koji je održao u maju ove godine bio je u karantinu.

Za dobra stara vremena: Priča o 50 godina grupe “Novi fosili”

Rajko Dujmić rođen je 7. avgust 1954. u Zagrebu. Završio je srednju muzičku školu u rodnom gradu, na smeru violina, a apsolvirao je na Pedagoškoj akademiji. Svoju muzičku karijeru započeo je kao klavijaturista u različitim rok grupama (“Grupa Marina Škrgatića”; “Crno bijeli”; “Klani Zlatni akordi”), a njegova prva autorska pesma izvedena je na “Boom” festivalu u Ljubljani. Međutim, najveći deo svoje karijere proveo je u sastavu “Novi fosili”. Osim klavijaturiste, Dujmić je u ovoj grupi imao i ulogu kompozitora. Nakon njegovog dolaska u bend, sve pesme koje su “Novi fosili” izveli, komponovao je Rajko. U svojoj karijeri Dujmić je napisao preko 1.800 kompozicija. Osim komponovanja, radio je i aranžmane i produkciju.

Značajne uspehe Dujmić je zabeležio i u jugoslovenskim takmičenjima na “Pesmi Evrovizije”. Tri godine za redom učestvovao je kao autor – “Novi fosili” su 1987. osvojili četvrto mesto sa pesmom “Ja sam za ples”; “Srebrna krila” šesto mesto sa pesmom “Mangup“, godinu dana kasnije; a 1989. je zadarska grupa “Riva” pobedila sa pesmom “Rock me”. Nakon raspada grupe “Novi fosili”, Rajko je 1993. godine objavio svoj jedini samostalni album pod nazivom “Nizvodno od raja“. Iza sebe je ostavio brojne hitove pop muzike, a bio je i dobitnik Porina za životno delo.

“Let 3” obradio hit “Novih fosila” – na šatrovačkom jeziku

O detinjstvu je govorio:
– Moji roditelji su dugo pokušavali da dobiju dete. Rođen sam nakon 11 godina braka. Sećam se stare trešnje i divlje kruške po kojoj sam se verao kao dečak. Sećam se violine koju sviram od četvrte godine. Otac je bio pomorac, otišao je na brod kada sam imao četiri godine, pa sam celo detinjstvo proveo sam s mamom. Nikada nije bio tu, a onda sam ga potpuno izgubio. Umro je kada sam imao 18 godina. Ni mame već dugo nema.

Tokom odrastanja nije imao novac:
– Nisam imao prilike da budem razmaženo dete. Bili smo veoma skromnih imovinskih mogućnosti, ništa nismo imali, čak ni stan. Sve sam morao sam da steknem, nikada mi niko ništa nije dao. Morao sam da radim i zarađujem za hleb. Od 13. godine počeo sam profesionalno da sviram u jednom striptiz baru. Bilo je to ogromno iskustvo za malog dečaka. I tamo, a i kasnije u grupama u kojima sam svirao, bio sam najmlađi, pa su me ostali štitili od raznih životnih udaraca.

Oda gitari: “To te ja pitam” zajednička pesma Zeca, Belana, Novkovića, Denisa i Sandra

Rajko Dujmić se izborio i sa rakom.
– Nije mi važno kako ko naziva gospodina Boga, kakvo mu ko ime daje. Nisam klasični vernik koji ide svakodnevno u crkvu. Svoje razgovore sa Bogom obavljam u tišini. Vera mi je pomogla da izlečim rak. Imao sam velike probleme sa zdravljem 1993. godine. Kada čoveka napadne nešto zaista ozbiljno što može skratiti ovozemaljski život, onda traži pomoć svuda. Boravio sam i u manastirima. To mi je pomoglo, kao i vera u to da još nisam gotov i da mnogo toga tek treba da obavim. Rekao sam: “Bože, k’o Boga te molim, ako ima ikakve šanse, daj mi priliku da preživim pa makar ona bila tanka kao jedna vlas”. Bio je to utorak, 3. septembar 1993. godine. Trebalo je da me doktori režu i da vade to, ali došlo je do neobičnog preokreta tako da nisam ni operisan. Ispostavilo se da automobilčić kojim moja duša putuje nije u tako lošem stanju i da na ovoj planeti još nisam sve odradio.

Hit za sva vremena: “Odiseja” napisana u gradskom prevozu

“Novi fosili” bili su je jedna od najpopularnijih muzičkih grupa, a 2014. došlo je do raspada. Kako se tada pisalo, Dujmić je to teško podneo. Članovi benda kasnije su ispričali kako su Rajka 2014. izbacili iz “Novih fosila” jer nije bio u stanju da radi tri sata na sceni. Dujmić je potom tužio ostale članove benda zato što su kasnije hteli da nastupaju pod imenom “Novi fosili” što im je on zabranio.
– Zbog teške Dujmićeve bolesti odlučili smo trenutno da prestanemo sa radom grupe. Naime, poznato je da Rajko već tridesetak godina vodi bitku sa zavisnošću zbog koje smo se razišli 1991. nakon što je odbio odlazak na lečenje – složili su se tada Sanja Doležal, Marinko Colnago i Vladimir Kočiš Zec u razgovoru za portal “24sata”.

– Nažalost, još smo na sudu jer nas je Rajko Dujmić tužio zbog imena “Novi fosili”. Zabranio nam je upotrebu tog imena – iskreno je prošle godine rekla pevačica i voditeljka Sanja Doležal.

Preminula pevačica zabavne muzike Zdenka Vučković

– Žao mi je što se sve ovo dogodilo jer mislim da takav bend kao što su “Novi fosili”, koji ove godine slave 50 godina postojanja, nije zaslužio jednu ovakvu mrlju u svom postojanju – rekla je tada Doležal. Ona je dodala da je Dujmić genijalac i najbolji muzičar na našim prostorima.

Kada je bend “Novi fosili” obeležavao 50 godina postojanja, Dujmić nije prisustvovao tom događaju.
– Naravno da se nisam pojavio. Abdicirao sam. To je ono što kraljevi rade, odu s dvora i otpuste sve dvorane. Danas oni ne mogu koristiti ime “Novi fosili”. Žao mi je. Ja to ime nisam dobio, već sam platio zaštitu imena još u vreme Tita u Jugoslaviji, u Beogradu. Kada se desila sva ta “frka” oko našeg benda i oproštajne turneje rekao sam im: “Evo, ne moram nastupati s vama, ali mi bar dajte novac”. Znate, u godinama sam kada zdravlje košta. Nisam bolestan, ali ko zna šta donosi novi dan – rekao je tada kantautor u jednom intervjuu.

Slučaj do danas nije bio zaključen, a ostatak “Novih fosila” – Sanja Doležal, Vladimir Kočiš Zec i Marinko Colnago nastupaju, ali ne pod originalnim imenom.

Kako je nastala pesma “Jače manijače” Dina Dvornika

Rajko Dujmić je u julu 2019. osuđen na godinu dana uslovno, zbog pretnji njegovoj supruzi Snježani. Kako su pisali hrvatski mediji, ukoliko bude ponovio delo, preti mu zatvorska kazna od pet godina. Dujmiću je već tada bilo narušeno zdravstveno stanje i kretao se uz pomoć štapa.

Rajkov život obeležili su mnogi skandali, imao je problema i sa narkoticima i alkoholom… ali imao je on i drugačiju stranu, onu koju je malo ko mogao da vidi iza kamere. Tako je Dujmić jednom otkrio da je naučio da teli krave, i sve to da bi pomogao komšijama.
– Naučio sam da telim krave da bih pomogao komšijama u Gorskom Kotaru gde imam vikendicu. Tamo uglavnom žive stari ljudi. Naučio sam dobro taj zanat, umem čak i da otelim kravu koja ima blizance – rekao je on.

Preminula Ljiljana Petrović, prvi predstavnik Jugoslavije na “Pesmi Evrovizije”

Rajko Dujmić je za života dostigao veliku slavu, ali mu je ta slava, kako je pričao, bila teška.
– Ja sam običan čovek. Sasvim običan. Ništa što imam nije moje. Gledam ljude koji se busaju u prsa: “Ja sam napisao ovo, ja sam napisao ono…”, rekoh: “Ti si se samo rodio, a sve na ovom svetu je već napisano, sve je bilo, jeste i biće. Ti samo ovoga časa igraš tu ulogu.” Kada tako shvatiš život, onda više nemaš problema sa egom i potrebu da živiš zbog novca, od novca… Ne! Živiš od radosti. Materijalno mi nikad nije bilo važno, oduvek sam znao da ne mogu spavati u dva kreveta i pojesti tri ručka – pričao je Dujmić.

Poslednji koncert Rajko Dujmić odsvirao je nedavno, tokom karantina. Tada je zajedno sa kolegama, slavnim muzičarima jugoslovenske pop-rok scene, Alenom Islamovićem, Juricom Pađenom i Vladom Kalemberom, uz bubnjara Slavka Pintarića Pištu, održao onlajn koncert pod nazivom “Četiri asa”, zasviravši iz svojih domova. Mini koncert od 19 minuta započeli su Dujmićevim hitom, koji je i jedan od najvećih hitova “Novih fosila” – “Za dobra, stara vremena”. Nastavili su u znaku “Bijelog dugmeta” pesmom “Ružica si bila”, pa Kalemberova “Ana” po kojoj su se prepoznavala “Srebrna krila”, i “Digni me visoko” grupe “Aerodrom”. Za kraj su ostavili Pintarićev singl “Na modrom nebu iznad Zagreba” iz kasnije faze rada “Srebrnih krila”.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde