Preminuo proslavljeni reditelj Goran Paskaljević

0
55

Čuveni reditelj umro je u Parizu.

Preminuo proslavljeni reditelj Goran Paskaljević
Goran Paskaljević, Foto: FEST

Proslavljeni srpski filmski reditelj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je u 74. godini. Dubok trag u kinematografiji ostavio je ostvarenjima “Varljivo leto ’68”; “Bure baruta”; “Vreme čuda”; “Tango argentino”; “Tuđa Amerika”; “Pas koji je voleo vozove”; “Poseban tretman”; “Zemaljski dani teku”; “Suton”…. Režirao je i prvi film u indijsko-srpskoj koprodukciji “U zemlji bogova”.

Goran Paskaljević rođen je 1947. godine u Beogradu. Režiju je diplomirao na Praškoj akademiji. Režirao je mnoge dokumentarne filmove i TV drame za TV Beograd, a prvi dugometražni igrani film “Čuvar plaže u zimskom periodu” snimio je 1976. godine. Napravio je preko 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova. Uloga u njegovom filmu “Poseban tretman” donela je Mileni Dravić nagradu za sporednu glumicu na Kanskom festivalu.

GORAN PASKALJEVIĆ: “Uprkos magli” je moj prvi italijanski film
Preminuo proslavljeni reditelj Goran Paskaljević
Goran Paskaljević na 48. FEST-u, Foto: FEST

Snimajući film “Kako je Hari postao drvo”, Paskaljević je sarađivao sa čuvenim irskim glumcima Kolmom Minijem (serija “Zvezdane staze: Sledeća generacija”) i Kilijanom Merfijem (serija “Birmingemska banda”).

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za “Bure baruta”; Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za “Vreme čuda”. Časopis “Varajeti” svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasea Halstroma; Nila Džordana; Stivena Soderberga; i Edvarda Janga). Prvi je filmski režiser koji je 2002. u Minhenu dobio Nagradu “Bernard Viki Most” za humanizam u svojim delima. Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti koji mu je svečano uručen 9. maja 2008. u Beogradu.

GORAN PASKALJEVIĆ: Film “Varljivo leto ’68” pošteno je zaslužio status kultnog ostvarenja
Preminuo proslavljeni reditelj Goran Paskaljević
Goran Paskaljević na snimanju filma “Uprkos magli”, Foto: Srđa Marković

Međunarodna filmska kritika opisivala ga je kao “hroničara srpske stvarnosti”, a čuveni njujorški Muzej moderne umetnosti prikazao je svojevremeno retrospektivu u njegovu čast. Posebno priznanje odao mu je i Britanski filmski institut promovišući monografiju o njegovom rediteljskom opusu. Upisan je i u velikane savremenog svetskog filma kada je 2012. na Međunarodnom festivalu u Torontu premijerno prikazano njegovo ostvarenje “Kad svane dan”, koji je iste godine bio srpski kandidat za Oskara. Snimao je filmove u Srbiji, Americi, Meksiku, Irskoj, Albaniji, Indiji…
Njegov poslednji film “Uprkos magli”(Nonostante la nebbia) snimljen je u Italiji.

Smrt ga je prekinula tokom rada na filmu “Mačji krik” čija premijera je bila planirana za 2021. godinu.
E. A. / Izvor: RTS, Telegraf

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde