Preminuo profesor glume Predrag Bajčetić

0
295
predrag bajčetić
Predrag Bjčetić, Foto: Printskrin / Dok anđeli spavaju

Vest o smrti Predraga Bajčetića duboko je potresla sve njegove bivše studente, kolege i prijatelje. Iako teško bolestan, stvarao je do poslednjeg dana, ali nije dočekao da njegove dve knjige izađu iz štampe.
– Nažalost, ja sam jedan od retkih koji ih je pročitao. Pisao je o svemu. O pozorištu, a pozorište je sve – izjavio je za “Novosti” Dejan Mijač. – Drugovali smo od 1952. godine, više od šest decenija. Imao je svoje principe, ali nije bio krut. Blag, otvoren, izuzetan čovek. Starost i bolest nisu ga sprečavali u radu, velikom znanju. Još nismo svesni šta smo s njim izgubili. Tek kad se budu pročitale knjige, naslutiće se o kakvoj je gromadi reč.

Odlazak TV ikone: Preminuo Kamenko Katić

Od 1964. ispratio je mnoge generacije danas sjajnih glumaca. U jednoj od njih stasali su Gorica Popović, Tanja Bošković, Ljiljana Dragutinović, Radmila Živković, Jelica Sretenović, Milan Štrljić, Branko Jerinić, Miralem Zupčević, Azra Čengić.
– Svima nam je bio mnogo više od profesora. Pozivali smo ga na premijere, odlazili na rođendane, pitali za savet. A njegovi saveti su bili oštri i, uglavnom, tačni. Naučio nas je da poštujemo glumački poziv, da puno čitamo i obrazujemo se. Poslednji je iz te velike profesorske četvorke, sa Milenkom Maričićem, Milanom Dedićem i Ognjenkom Milićević… Lucidan i duhovit, blistavog i čistog uma do poslednjeg daha! Nije bio sam u bolesti, redovno su ga posećivali studenti svih klasa – rekla je Gorica Popović.

Bajčetić sa Slobodom Mićalović, Katarinom Radivojević, Marijom Vicković, Nenadom Maričićem, Anom Franić...
Bajčetić sa studentima, između ostalog, tu su Branislav Trifunović, Nenad Maričić, Ana Franić, Marija Vicković,  Sloboda Mićalović, Katarina Radivojević, Zorana Bečić…

Glumica Sloboda Mićalović Ćetković oprostila se od Bajčetića na društvenoj mreži Instagram uz fotografiju ispod koje je napisala:
– Sa anđelima putujte dragi profesore… Hvala vam na svemu.

Odlazak glumačke legende: Preminula Jelena Žigon

Glumica Ljiljana Dragutinović kazala je da mu je u jednom od poslednjih susreta rekla da joj je, pre svega, bio učitelj.
– Tako mlade i lude, formirao nas je kao ličnosti. Svako od nas imao je poseban, ponekad i nezgodan karakter, ali on je umeo da ga savlada i oblikuje. Veoma širokog obrazovanja, nadograđivao je naše ličnosti i glumačku inteligenciju. Uz predavanja, učio nas je svemu – dikciji, scenskom pokretu, tehnici glasa. Mislim da boljeg profesora nije bilo – rekla je Dragutinovićeva.

Iz generacije u generaciju, kalili su se sa profesorom Bajčetićem neki od najboljih glumaca naše scene: Svetlana Ceca Bojković; Petar Božović; Branko Milićević Kockica; Nenad Jezdić; Slobodan Beštić; Isidora Minić; Milica Mihajlović; Katarina Žutić; Rastko Lupulović; Marija Vicković; Ana Franić; Sloboda Mićalović; Katarina Radivojević; Nenad Maričić; Aleksandar Srećković Kubura; Branislav Tomašević…

Preminuo Dušan Đoković, osnivač i predsednik Akademije umetnosti u Beogradu

Ministar kulture Vladan Vukosavljević je uputio telegram saučešća porodici Predraga Bajčetića.
– Kao reditelj stasavao je uz legendarna imena posleratne teatarske režije, svoj trag ostavio je i kao filmski reditelj, ali je najveći deo svog životnog veka proveo svestrano formirajući generacije naših najboljih glumaca. Bio je uvažen kao znalac umetnosti kojoj je posvetio život. Kroz glumačka ostvarenja i sećanja njegovih studenata profesor Bajčetić ostaće i dalje dugo prisutan – navodi se u telegramu.

Preminuo književnik Jovan Radulović, pisac „Golubnjače“, „Braće po materi“…

Komemoracija će biti održana u ponedeljak, 4. juna, u 12h na FDU, a sahrana je u utorak 5. juna, na Novom groblju u Beogradu, u 12.30h.

HVALA, PROFESORE!

Od profesora Bajčetića oprostili su se na Instagramu neki od njegovih bivših studenta. Tako je uz fotografiju svoje klase Ana Franić napisala:”Bajčini svedoci, krajem prošlog veka ili oda jednoj mladosti. Zbogom, dragi profesore, i hvala na svemu. Tugujemo”. Sličnim rečima oglasio se i Gordan Kičić:”Profesore, bila je privilegija biti vaš student…”

Izvor: Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde