Preminuo profesor Dragoslav Dević, etnomuzikolog

0
339

Profesor doktor Dragoslav Dević preminuo je 21. septembra u 93. godini. Bio je dugogodišnji šef Katedre za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, autor brojnih knjiga i udžbenika, dobitnih više priznanja.

prof dragoslav dević
Printskrin: Youtube/Tajna zvuka

Dragoslav Dević rođen je 1925. godine u Požarevcu. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu (1951 — teorija) a zatim i na Filozofskom fakultetu (1958 — etnologija). Bio je doktor je muzičkih nauka (etnomuzikologija) i redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu (Katedra za istoriju muzike i muzicki folklor).

Preminuo novinar i književnik Petar Lazić

Za potrebe nastave objavio je udžbeničku literaturu (Etnomuzikologija I,II,III — skripta; Osnovna melografska uputstva i dr.) i dve obimnije studije, knjige: Narodna muzika Dragačeva (oblici i razvoj), Beograd, 1986; i Narodna muzika Crnorečja (u svetlosti etnogenetskih procesa), Beograd, 1990; kao i preko 50 naučnih studija i rasprava, štampanih u raznim časopisima u zemlji i inostranstvu.

Dobio je više priznanja i nagrada (I Međunarodna nagrada za muzičku emisiju iz oblasti narodnog života — “Plutonovo carstvo u Homolju” — Dablin, Engleska; Gran-pri Italija za radiodramsku emisiju “Dozivanja”; Premiju republičke zajednice za kulturu za najuspešniji koncert na BEMUS-u…).

Mnogo vremena provodio je na terenu, zapisujući narodne napeve od kojih su mnogi sačuvani na više od 20 ploča i diskova narodne muzike za PGP RTS. Gotovo pola veka sarađivao je sa Radio Beogradom u preko hiljadu emisija pod nazivom “Muzička tradicija”. Jedan je od osnivača “Homoljskih motiva” i Dragačevskog sabora trubača u Guči.

ODLAZAK TRUBAČKE LEGENDE: Preminuo Fejat Sejdić

Profesor Dević došao je u Dragačevo 1961. godine, a njemu se rado vraćao celog života. Ljubav koju je osećao prema Dragačevu usmerio je na prikupljanje muzičkog blaga ovog kraja. Zahvaljujući njemu, u arhivi kabineta za muzički folklor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, nalazi se preko 70 snimljenih traka, sa oko 550 registrovanih snimaka koji sadrže narodne pesme i svirke i Dragačeva.

Njegov trag će ostati neizbrisiv a ime duboko urezano u saborsku istoriju.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde