Preminuo novinar, pisac i reditelj Predrag Lucić, jedan od osnivača nedeljnika “Feral tribjun”

0
276

Posle teške bolesti u Splitu je preminuo jedan od osnivača poznatog hrvatskog nedeljnika “Feral tribjun”, novinar, pisac i reditelj Predrag Lucić (54).

lucić predrag fbPredrag Lucić je rođen u Splitu 1964. godine, a studirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Na Splitskom letu 1987. godine napravio je festivalske novine “Samer tajms”, da bi potom radio u “Slobodnoj Dalmaciji”, riječkom “Novom listu”… Bio je član Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog centra PEN-a. Objavio je “Grejtest šits – Antologija savremene hrvatske gluposti” zajdno sa Borisom Dežulovićem; pesmaricu “Haiku haiku je*em ti maiku”; “Ljubavnici iz Verone”; “Bezgaća povijesne zbiljnosti” 1 i 2. Bio je stalni autor “Ferala”, a kako pišu hrvatski mediji, njega i dalje mnogi smatraju svetionikom razuma i novinarskih sloboda u vreme nacionalističkog divljanja i mitomanije devedesetih.

Preminuo Dragan Jokić, novinar RTS

– Iza satirične naslovnice “Ferala”, što mu je bio zaštitni znak, krili su se ozbiljni tekstovi koji su otkrivali afere, zločine i ispitivali politiku devedesetih – navodi index.hr.

dežulović i lucić
Dežulović i Lucić, Foto: Printskrin YouTube

Godine 2001. Lucić je opisao kako je izgledalo osnivanje lista, 1993. godine.
– Sećam se, bila je subota. Redakcijske zdrave snage i jurišnici HDZ su zauzeli “Slobodnu Dalmaciju”. Na vratima nas je sačekalo obaveštenje da je sa štrajkom gotovo, a bila je postavljena i Knjiga predaje u koju se morao upisivati svako ko je hteo da uđe u zgradu. Sećam se, Ante Bušić i Dino Mikulandra, direktor i novi glavni i odgovorni urednik “Slobodne Dalmacije”, išli su od kancelarije do kancelarije, i tražili izjave lojalnosti. Stigli su i do naše, u dnu hodnika. Viktor, Boro i ja smo ih pozdravili jednoglasnim NE. Potrpali smo svoju arhivu u gepek Maganjićevog automobile i otišli do “Stefanela”. Nije stiglo ni prvo piće, a mi smo imali čvrsti dogovor da će “Feral” da izlazi, ali u “Feral tribjunu”. Mnogi su govorili da to nije vreme za pokretanje novina, da je bolje sačekati jesen, da ne treba improvizovati i srljati… – naveo je Lucić.

Preminuo novinar i književnik Petar Lazić

feral t– Sećam se, “Slobodna Dalmacija” je htela da nam otme ime. Pokušali su da ga registruju u Zavodu za patente. Naivci, pojma nisu imali da smo mi već obavili tu formalnost. Pretili su nam sudskim tužbama, nismo se obazirali, imali smo pametnijeg posla. Sećam se, ponedeljak u šest ujutro, u štampariji “Novog lista”. Skakanje do visokog plafona kad su se izvrteli prvi brojevi. Sećam se, sedeli smo u gradskoj redakciji “Novog lista” kada je utrčala neka cura. Pitala je da li neko ima taj “Feral”, šta je to “Feral”… Sećam se da je momak koji je vozio pakete “Ferala” za splitsku kolportažu rekao kako ima osećaj da vozi sturju u Dalmaciju. Sećam se, bio je to 1. jun 1993. Ne sećam se da je iko od nas ikada zažalio što nismo čekali jesen – napisao je Lucić.

Preminuo Miodrag Mališa Marinković, „otac“ TV Beograd

Pored novinarskog rada, Lucić nije odustao od svoje profesije. Od 2007. je zajedno sa Borisom Dežulovićem nastupao u pesničkom kabareu “Melodije Bljeska i Oluje”. Dobitnik je nagrade “Judita” Splitskog leta, za umetnička dostignuća u dramskom i muzičkom programu 2017. godine za dramu “Aziz”.

E. A. / Izvor: index.hr

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde