Preminuo pisac Goran Stefanovski

0
187

Jedan od najpoznatijih makedonskih dramskih pisaca Goran Stefanovski umro je 27. novembra u 66. godini, posle kratke ali teške bolesti. Poslednje godine života provodio je u Velikoj Britaniji, nedaleko od Londona, odakle je vest o njegovoj smrti došla večeras, prenosi “Nova Makedonija”.

Goran Stefanovski
Goran Stefanovski FOTO: SA(N)JAM KNJIGE PULA / PROMO

Goran Stefanovski rođen je u Bitolju 1952. godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Skoplju, a studirao dramaturgiju na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu gde je i magistrirao. Bio je jedan od najplodnijih i najpoznatijih dramskih autora, ne samo u Makedoniji, već i diljem regiona. Njegovi zapaženi dramski tekstovi se igraju i na pozornicama širom Evrope. Mnogi ga pamte ponajviše po drami “Divlje meso” (1979.), smatranoj klasikom južnoslovenske dramaturgije. Autor je i komada “Odisej”, premijerno postavljen 2012. na Brionima u sklopu programa Pozorišta Ulysses; drama “Let u mjestu”; “Duplo dno”; “Tetovirane duše”; “Hotel Europa”; “Bakanalije”…

VLATKO STEFANOVSKI: Nisam školovan muzičar, ali sam dupli doktor nauka

goran stefanovskiKarijeru je počeo na televiziji, bio je asistent na Filološkom fakultetu u Skoplju; profesor drame u dramskom pozorištu u Skoplju; član makedonskog PEN; Udruženja književnika; a od 2004. član Akademije. Smatran je jednim od začetnika makedonskog postmodernizma. Dva puta je dobio Steriju nagradu.

Stefanovski je više od 20 godina živeo i radio u Velikoj Britaniji, gde je predavao dramaturgiju na Canterbury Christ Church University.

U julu je bio poslednji put u Beogradu na Svetskom kongresu Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja. Nakon svečanog otvaranja u Narodnom pozorištu, održao je plenarno predavanje u skladu sa temom skupa – “Pozorište i migracija – pozorište nacija identitet između migracije i nekretanja”.

Preminuo novinar Milorad Crnjanin

Bio je jedan od gostiju ovogodišnjeg Sajma knjige u Puli, gde je trebalo da doputuju ovih dana i u petak održi promociju knjige “Odisej i druge drame”, priređene i štampane ekskluzivno za Sajam.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde