Preminuo pevač narodne muzike Miroslav Radovanović

0
218

Hit “Ti si žena mog života” otvorio je pevaču mnoga vrata.

Preminuo pevač narodne muzike Miroslav Radovanović
Foto: Z. K. Munja

Preminuo je pevač narodne muzike Miroslav Radovanović. Ljubitelji ove vrste muzike odlično znaju numere koje je tokom dugogodišnje karijere snimio i objavio, a mnogi ih smatraju “pesmama za sva vremena”. Radovanović nije bio medijski eksponiran poslednjih decenija, ali kolege i publika su ga veoma uvažavali.

Miroslav Radovanović je rođen 1. juna 1947. u selu Trešnjevica kod Arilja. U osmoj godini postao je siroče, ostaje bez roditelja. Sa starijim bratom je prešao da živi u Čačak, gde je završio osnovnu školu i molersko-farbarski zanat. Kako je pričao u nekim intervjuima, “visio je na skeli, a lopatom vadio šljunak iz Morave i ubacivao u prikolice”. Učestvovao je na mnogim takmičenjima pevača amatera.

Napustila nas je Beba Selimović, kraljica sevdaha

– I kad sam najviše fizikalisao, najslađe sam pevao. Na nagovor drugara, odlazim u Konjeviće da me čuje Dragoljub Đordević Bugarin iz Bresnice, čuveni harmonikaš iz našeg kraja. Otpevao sam Bilkićevu pesmu “Ne pitaj me, stara majko”. Publika me nije puštala da ostavim mikrofon. Prljavog kombinezona i umazanih patika pobrao sam prve aplauze – pričao je Miroslav u emisiji Gorana Miloševića “Muzička apoteka”.

Miroslav Radovanović Printskrin Youtube PESMA KAO LEK – TV DUGA PLUS

Prvu ploču snimio je 1970. sa pesmama “Želeo bih da te sretnem” i “Ne mogu bez tebe, ne mogu sa tobom”, kompozitora Časlava Đokovića. Prvenac je prodat u 200.000 primeraka, dva puta “zlatna ploča”. Ubrzo nakon toga je usledila saradnja sa kompozitorom Predragom Vukovićem Vukasom i nastaje veliki hit “Ti si žena mog života”. Ploča je snimljena uz ansambl Braće Spasojević i gitare čačanskih “Palilulaca”, a prodata je u 500.000 primeraka. Potom se ređaju hitovi “Dok te čekam ispod lipa”; “Doviđenja, doviđenja”; “Ne igraj se, ne muči mi dušu”; “Ponovo se noćas zaljubih u tebe”; “Želeo bih da te sretnem”… Početkom sedamdesetih Radovanović je bio popularniji i od Šabana Šaulića i od Miroslava Ilića.

Preminuo pevač narodne muzike Đorđi Želčeski
miroslav_radovanovic zlatne ploče
Foto: Z. K. Munja

– Vukas je komponovao mojim stilom pevanja. Bili smo ubitačan tandem, snimili smo četiri zlatne ploče sa osam pesama. Kada smo 1973. snimali “Ti si žena mog života”, čelnici “Diskosa” su bili zadovoljni sa 20.000 prodatih ploča. Prodali smo pola miliona! Vukas je govorio: “Ti si puška kojom ja pucam” – rekao je svojevremeno Radovanović u “Muzičkoj apoteci”.

Imao je neobičnu boju glasa, kao i triler i vibrato, te neukrotivu snagu.
– Bio sam ekskluzivac “Diskosa”, zadovoljan svojim statusom, jedino mi smetala česta uplata avansa – što god uplate, ja popijem. Deset godina sam boemisao sa Šabanom i njegovom ekipom. Šaulić me od milja zvao “ratnik”. Kad sam prekinuo saradnju sa Vukasom, ovi iz “Diskosa” se uplašiše da i ja ne pređem u PGP. Ponudili mi za produžetak ugovora i stan u Beogradu, kod Doma sindikata. Ja se zadovoljio i kućom u Čačku. Vukas ode za Beograd, pitanje je gde bih danas bio da sam i ja pošao sa njim.

“BGKO” u novoj obradi pesme Esme Redžepove “Kalejaca jaca”

– Šaban me odvede kod Buce Jovanovića. Ja sam bio možda jedini pevač kome se nije snimalo sa njim. Rekao sam Buci: “Ti bolje pevaš od svih nas, nisam ja za tvoje pesme. Ja raspalim iz sve snage, onako pravolinijski, k’o autoput”. Snimio sam sa Bucom dve pesme, snimio sam i sa Šabanom, ali nisu prošle. Kasnije i sa Predragom Pedom Negovanovićem, Tomicom Miljićem, Novicom Nikolićem Patalom, Barajevcem, Spasojevcima, a najviše sa Časlavom Đokovićem – ispričao je Radovanović.

Pevač je pred novinarima uvek bio iskren. Tako je priznao i da je “spiskao milione u kafani”. Žario je i palio svojim hitovima širom sveta, bilo je poziva za gostovanja, pare su pljuštale kao kiša…

15492484_1321983514521090_1851784902651089915_n
Miroljub Brzaković Brzi i Miroslav Radovanović

– Živeo sam boemski – muzika, kafane, društvo, ludilo… Bilo je posla i para kao pleve. Trošio sam, pijančio, ludovao. Dugo sam radio sa Šabanom Šaulićem, a on je bio boemčina i po. Ljudina. Ali, za razliku od mene, bio je umeren. Jedno vreme smo toliko ludovali da nismo znali šta ćemo sa sobom. Sećam se, jednom smo iznajmili helikopter da u njemu preletimo Nijagarine vodopade, onako, iz obesti. Kao od šale smo tu kratku vožnju platili 10.000 dolara! Nismo ni trepnuli!

– Na piće sam potrošio milione! Pijančio sam do besvesti. Imao sam Nnezaboravan let preko okeana sa Šabanom i još jednim drugarom. Krenuli smo iz Beograda za Čikago i tokom leta nas trojica slistili smo 11 flaša viskija. Onda je neko od nas zaključio da je u avionu zagušljivo i da bi trebalo da izađemo na terasu! Poustajali smo i krenuli, a jadna stjuardesa jedva je uspela da nas obuzda da ne napravimo cirkus – ispričao je Radovanović za frankfurtske “Vesti”.

K’o lepi san: Ćerke ispunile želju Predraga Cuneta Gojkovića

A onda mu je sreća okrenula leđa
– Godinama sam bio ekskluzivac “Diskosa”, prodao sam dva miliona ploča. A onda je sve puklo. U “Diskosu” su mi rekli da moram sam da finansiram pesme koje ću snimiti, da mi za to treba 20.000 maraka, da se plate autori, muzičari, studio, sve. Meni je to bilo nezamislivo. Nije da nisam imao te pare, ali, nisam hteo da dam – iz inata! Pogrešio sam, ne shvatajući da nova vremena diktiraju nove uslove i da propada onaj ko se ne prilagodi. Tad sam zapečatio karijeru, a nevolje su počele da se nižu. Ne krivim nikoga za situaciju u kojoj sam se našao. Da sam na vreme razmišljao, da sam bio normalan, sve bi bilo drugačije. Ali, čovek se opameti tek kada bude kasno.

Nažalost, poslednju deceniju života Miroslav je bio izmučen teškom bolešću, sa malom invalidskom penzijom (manjom od 120 evra) i jedva je sastavljao kraj sa krajem. Kajao se što u vreme kad je bio uspešan i dobro plaćen, nije razmišljao o budućnosti.
– Najveća muka je bila bolest. Sreća što sam prestao da pijem, inače me odavno ne bi bilo. Kada mi je dijagnostikovan kancer bešike i da je tumor zahvatio bubreg koji će morati da bude odstranjen bio sam u šoku. Izvadilo me je to što sam vesele prirode, što nisam plašljiv čovek. Još pre bolesti, nestalo je para, nestalo je posla. Operisan sam, prošlo je od tada godina i dobro se osećam. Dok sam imao, pozajmljivao sam ljudima čim se požale, ali kada je meni trebalo, svi su netragom nestali! – kazao je pevač.

Miroslav Radovanović nas je napustio, ali njegove pesme slušaće se još dugo, dugo…

D. D. / Izvor: Telegraf, Vesti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde