Preminuo pevač narodne muzike Đorđi Želčeski

0
131

Makedonski pevač narodne muzike Đorđi Želčeski preminuo je 24. februara u Beogradu, u 82. godini.

Đorđi Želčeski rođen je 1938. u Prilepu. Bio je beskrajno talentovan čovek, možda jedini u muzičko-estradnom svetu sa četiri diplome – završio je muzičku školu (radio pevač i svirač nekoliko instrumenata); srednju medicinsku (sanitarni tehničar i laborant); kao i višu pedagošku školu (pedagog); i Prirodno-matematički fakultet (nastavnik hemije). Pevačku karijeru je započeo kao solista na Radio Skoplju, interpretirajući narodnu muziku.

Preminuo radijski voditelj i pilot Zoran Modli

Na smotri folkloraca Jugoslavije 1959. na Partizanskim vodama na Zlatiboru upoznao je Kevser Keti Selimovu. Tada je Skoplje kao svoje predstavnike poslalo KUD “Orce Nikolov”, u kome je nastupala i Keti. Đorđi je bio već afirmisani solista Radio Skoplja, a tom prilikom je nastupio i kao pevač i kao konferansije. Na prvi pogled se zaljubio u sedam godina mlađu plavokosu lepoticu krupnih zelenih očiju. Planula je ljubav, počeli su i da pevaju i snimaju zajedno. Duet Selimova-Želčeski se nastanio u Beogradu, venčali su se i u braku dobili ćerku Anu.

Preminula Ljiljana Petrović, prvi predstavnik Jugoslavije na “Pesmi Evrovizije”

Snimili su duetske pesme i zajedno proneli slavu makedonske muzike širom sveta. Duet Selimova-Želčeski najpoznatiji je po izvođenju narodnih pesama “Eleno, ćerko”; “Belo lice ljubam jas”; “Vrati mi se, ljubi me”; “Brala moma kapini”; “More sokol pie”; “Ljubi me, ljubi me”; “Vodeničare”; “Na srce mi leži”… Većinu svojih albuma su objavili za PGP RTB.

Keti i Đole, kako su ih svi zvali, bili su besprekorno sinhronizovani i u muzici i u ljubavi. Mnogi su govorili za njih da pevaju i kad ćute, sporazumevaju se i kad ne govore. Đorđi Želčeski govorio je za sebe i porodicu da su Makedonci iz Beograda. Nažalost, poznati duet je sada utihnuo…

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde