Napustio nas je pevač narodne muzike Dobrivoje Topalović Topalko

0
141

Bio je vedrog duha i izuzetno duhovit čovek. A pesme koje su ga proslavile slušaće se i pevati još dugo, dugo.

Napustio nas je pevač narodne muzike Dobrivoje Topalović Topalko

Napustio nas je pevač narodne muzike Dobrivoje Topalović Topalko. Preminuo je u Čačku 16. juna, u 75. godini. Poslednjih meseci borio se sa opakom bolešću. Išao je na terapije u bolnicu, ali je poslednje dane odlučio da provede sa porodicom i suprugom Mirom.

Dobrivoje Topalović je plenio vedrim duhom, bio je omiljen među kolegama, ali i među novinarima. Bio je tih i jednostavan čovek, a vrcavim anegdotama umeo je satima da zabavlja društvo u kom se našao. Krasila ga je specifična boja glasa, a pevao je baš kao što je živeo – nenametljivo. Saradnici su govorili da su se sa pevačem lako i brzo dogovarali, kao i da je bio odgovaran i predan poslu. Isticali su Topalkovu toplinu, kao i “nežni drhtaj u glasu koji zatreperi dušu”.

Napustila nas Dubravka Nešović, vedra dama moćnog alta

Rodio se 21. septembra 1944. godine u selu Preljina, gde je odrastao i završio osnovnu školu. Onda je Čačku završio tehničku školu, a potom je u Beogradu dve godine studirao višu tehničku školu. Ubrzo se preorijentisao se na pevanje, a karijeru je započeo u jednom kulturno-umetničkom društvu u Čačku i pritom učestvovao je na seoskim takmičenjima pevača amatera.

U to vreme u selu Mrčajevci živeo je kompozitor Dragan Aleksić, sa kojim je Dobrivoje započeo saradnju. Prvu sing-ploču “Kad bi znala koliko te želim”, sa pesmama koje mu je napisao Aleksić, snimio je 1968. za “Diskos”. Isti autor mu je komponovao i naredne tri ploče, ali većeg uspeha nije bilo. Godine 1970. pobedio je na prestižnom festivalu “Ilidža” izvodeći pesmu “Neverna moja ljubavi”. Već sledeće godine za festival u Vrnjačkoj Banji snima antologijsku pesmu “Na mramornoj steni” poznatog kompozitora Predraga Vukovića Vukasa. Ubrzo postaje miljenik brojnih festivala i kompozitora. Sarađaivao je sa istaknutim autorima narodne muzike tog vremena – Obrenom Pjevovićem; Bucom Jovanovićem; Draganom Aleksandrićem; Dobrivojem Docom Ivankovićem; Mišom Mijatovićem; Jozom Penavom; Mijatom Božovićem; Ljubicom i Spasom Berak; Predragom Negovanovićem…

Spomen-ploča Nikoli Karaklajiću na Zidu slavnih u Radio Beogradu

Mnogi smatraju da je u Topalovićevoj karijeri prekretnica bila pesma Obrena Pjevovića “Ej, da mi je”, koju je snimio 1981. i nastupio na “Hit paradi” iste godine. Među njegovim najlepšim kompozicijama su “Kad bih mog’o i umro bih za te” i “Volim te, jedino moje” (1982); “Progovori, sliko” i “Hvala ti što postojiš” (1985). Njih je komponovao Dragan Aleksandrić na stihove Radmile Todorović. Možda je Topalkova najpoznatija pesma “Crno vino” (Miroljub Aranđelović Kemiš/Radmila Mudrinić), koju je snimio 1986. godine. Na tom albumu se takođe nalazi još jedna veoma popularna pesma “Ja sam rođen u Srbiji, brale” (P. V. Vukas/S. Gajić). Rado su slušane i “Idi, mala, idi” (1987); “Okreni glavu, Milice” (1989); “Tebi se ne žuri” (1991); “Kaješ li se još” (1995); “Imali smo bašču šljiva” (2002); “Mesečina nad Moravom” (2006)… Snimio je i nekoliko trajnih snimaka za Radio Beograd.

Dobrivoje Topalović je dobitnik brojnih priznanja – Estradne nagrade Srbije (1983); nagrade za životno delu na festivalu “Moravski biseri” (2014); plakete “Zlatna lira” za izuzetna vokalna ostvarenja (2015); nagrade za životno delo od strane Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije (2017)…

J. D.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde