Preminuo novinar i književnik Petar Lazić

0
284

Poznati srpski pisac, novinar, publicista i univerzitetski profesor, Petar Lazić, preminuo je juče u 57. godini.

Lazić je rođen 25. septembra 1960. u Kosjeriću, a živeo je i radio u Beogradu. Važio je za jednog od najuglednijih satiričara, čija su dela prevođena na tridesetak jezika, a zastupljen je u više od sto svetskih antologija, enciklopedija, leksikona i zbornika.

petar lazić fbNovinarsku karijeru Lazić je započeo u studentskom radio programu Indeks 202. Od 1984. do ukidanja 1996. bio je autor tekstova, reditelj i “doživotni” urednik Indeksovog radio pozorišta.
Od sredine devedesetih do danas, bio je glavni i odgovorni urednik satiričnog lista “Naša krmača”; direktor i glavni i odgovorni urednik satirično-političkog magazina “Bre”; direktor i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista “Glas javnosti”; pomoćnik odgovornog urednika dnevnog lista “Blic”; i pomoćnik glavnog i odgovornog urednika programa Beograd 202.

ZBOGOM, SMOKI: Ljubiša Samardžić legenda jugoslovenskog filma

Na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu držao je nastavu iz predmeta Veština ubeđivanja u medijima; Kritička literatura i retorika; Retorika i javni nastup; Komunikacija i tehnika ubeđivanja (osnove); i Komunikacija i tehnika ubeđivanja (polemike i debate).

Bio je šef poslaničke grupe (DEPOS–ND) u Skupštini Srbije, kao i potpredsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje. U junu 1994. podneo je ostavke na sve funkcije. Jedini je šef poslaničke grupe u istoriji srpskog parlamenta koji je podneo ostavku na tu funkciju i napustio Skupštinu.

Komemoracija će se održati u petak u 12h u Kamenoj sali Radio Beograda. Kremacija je u 10h u subotu na Novom groblju.

Petar Lazić napisao je i stihove za pesmu “Beograd”, koju su snimili Vlada i Bajka sa prijateljima:

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde