Odlazak briljantnog umetnika: Preminuo Nebojša Glogovac

0
368

Jedan od omiljenijih glumaca u regionu, nažalost, nije uspeo da ispuni svoju veliku želju – da predstavu iz Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigra, kako je rekao, pred svojom Marakanom.

Nebojša Glogovac
Nebojša Glogovac, Foto: Printskrin YouTube / Vece sa Ivanom Ivanovicem

Televizijski, filmski i pozorišni glumac Nebojša Glogovac preminuo je u 49. godini posle teške bolesti 9. februara 2018. Poznat je po brojnim ulogama za koje je dobio domaća i međunarodna priznanja. Glogovac je pre desetak dana hitno primljen u Institut za onkologiju. Tada su mediji pisali da je čuveni glumac teško bolestan i da je njegovo zdravstveno stanje ozbiljno. Kako se saznalo, zdravstveno stanje mu se naglo pogoršalo poslednjih dana decembra, pred Novu godinu. Po savetu prijatelja i lekara, pričalo se, prvih dana 2018. otišao je u Nemačku po pomoć i posle konsultacija sa tamošnjim lekarima vratio se u Beograd. Lečio se na Institutu za onkologiju Kliničkog centra Srbije, gde je primao terapije.Filmski susreti: Glogovcu Gran pri „Naisa“, Koji „Manda“

Nebojša Glogovac
“Šekspirovi monolozi”, Foto: Printskrin YouTube

Rođen je 30. avgusta 1969. u Trebinju, u porodici sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac. Porodica se iz Trebinja preselila u Opovo, a potom Pančevo, gde je Nebojšin otac postao prota, 1977. godine. Glogovac je imao malu ulogu školskog druga Slobodana Popadića u tada vrlo popularnoj seriji “Bolji život” (1987).

GORAN SULTANOVIĆ: Nebojša Glogovac je trenutno najbolji srpski glumac

Nebojša Glogovac
U filmu “Ubistvo s predumišljajem”, Foto: Printskrin YouTube

Posle srednje škole je upisao studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Posle dve godine studija se predomislio i 1990. je upisao glumu na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića.
– Krenuo sam na psihologiju, ali psihologija hoće da izračuna ljudska osećanja, hoće da postane nauka, hoće da se sve stavi u formule da bi postala ozbiljna nauka. E sad, meni to izračunavanje emocija ne može da se stavi u formulu. A pošto sam šest godina išao na glumu kod Mike Aleksića u Radio Beograd, to su bila neka zanimljiva iskustva. I tu je gluma bila stalno. Brzo sam shvatio da psihologija nije izbor, a da ovo jeste. Pokojni Milenko Zablaćanski je bio krivac za to, nagovorio me je kada je radio u Ateljeu mladih u Pančevu. On mi je ulio hrabrost da ja to mogu, da mogu s publikom da komuniciram. Tako me je i nagovorio da upišem Akademiju – izjavio je Glogovac gostujući u emisiji “Veče kod Ivana Ivanovića” 2014. godine.

ZBOGOM, SMOKI: Ljubiša Samardžić legenda jugoslovenskog filma

Nebojša Glogovac
Predstava “Šine”, Foto: JDP

– Vlada Jevtović je imao nameru da te godine primi samo provincijalce, jer je njegova teza bila da provincijalci jače grizu, jače se bore i da će biti posvećeniji tom poslu koji vole. Tu ima neke istine, nije isključivo. U klasi smo bili Vojin Ćetković, Boris Pingović, Sergej Trifunović i ja od muškaraca. A, Danijela Mihajlović, Danijela Ugrenović, Danijela Kuzmanović, Karolina Cimeša i Nataša Ninković od devojaka. Jaka ekipa! – dodao je glumac u emisiji.

Nebojša Glogovac
Iz filma “Žena sa slomljenim nosem”, Foto: Printskrin YouTube /

Tumačio je brojne uloge na televiziji i u pozorištu. Prvi film u kojem se pojavio je “Vukovar, jedna priča”. A, prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu “Ubistvo s predumišljajem”. Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je u TV seriji “Nemanjići – Rađanje kraljevine”, koja će uskoro početi da se emituje na RTS-u. Tumačio je ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje.

SRPSKI ORFEJ: Sećanje na Rašu Popova

Nebojša Glogovac
Predstava “Metamorfoze”, Foto: JDP / Promo

Neke od uloga koje će ostati upamćene su u ostvarenjima “Bure baruta”; “Nebeska udica”; “Munje”; “Kad porastem biću Kengur”; “Klopka”; “Branio sam Mladu Bosnu”; “Krugovi”; “Do koske”; “Enklava”; “Ustav Republike Hrvatske”… Igrao je u serijama “Porodično blago”; “Moj rođak sa sela”; “Vratiće se rode”; “Ravna gora”; “Vojna akademija”; “Ubice mog oca”… Od 1996. godine bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gde je odigrao niz zapaženih uloga – među zapaženijim bile su u predstavama “Sumnjivo lice”; “Metamorfoze”; “Hadersfild”; “Šine”; “Lutalica”; “Lažni car Šćepan Mali”; “Hamlet”…

Ustanovljena nagrada „Milorad Mandić Manda“

Nebojša Glogovac
Film “Ustav Republike Hrvatske”, Foto: Saša Huzjak

Glogovac je već u drugoj godini dobio priliku da se pojavi u predstavi “Velika pljačka” sa Sergejem Trifunovićem. Kako je govorio, čitav život će pamtiti taj trenutak.
– Kad tako razmišljam šta se pamti iz života, šta ti čini uspomene, svedeš na to da su to neki bljeskovi, tih nekoliko sekundi, minuta eventualno. To je bio lep trenutak. Tada nisam ni mislio da ti to čini tu neku životnu priču. Bili smo u menzi, Sergej je izašao, jer ga je zvao iz portirnice neko na telefon. Onda se vratio i počeo da skače, urla i da me grli. Dejan Mijač nas je tada zvao da igramo u predstavi koju je radio sa Cecom Bojković, Brankom Cvejićem i Predragom Ejdusom. I eto nas dvojica mladih junoša smo odmah bili tamo. Velika je stvar da te u drugoj godini zove jedan Dejan Mijač, ozbiljan kompliment. Čim te on primetio, to nešto znači.

Dino Dvornik dobio spomenik u Zagrebu

Nebojša Glogovac
Predstava “Razbijeni krčag”, Foto: JDP / Nenad Petrović

Među kritičarima je važio za jednog od najboljih glumaca u regionu. Za svoj umetnički rad je dobio brojne nagrade i priznanja među kojima su i pet godišnjih nagrada njegovog matičnog pozorišta JDP-a. Prošle godine je proglašen Evropskim glumcem godine na Film festivalu u Italiji. Dobio je nagrade za najboljeg glumca u filmu “Ustav Republike Hrvatske” na festivalima u Puli (Zlatna arena) i Londonu, kao i Gran pri na Filmskim susretima u Nišu. Izdvaja se i Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje u predstavi “Hadersfild” na Sterijinom pozorju u Novom Sadu; nagrada Grada Beograda za filmsku umetnost; Nagrada “Miloš Žutić”; Nagrada “Zoran Radmilović”; Statueta “David Štrbac”; Nagrada “Branka i Mlađa Veselinović”; nagrada “Ardalion”…

Preminuo Uroš Stojanović, reditelj filma „Čarlston za Ognjenku“

Nebojša Glogovac Klopka
Film “Klopka”

Svoj glumački uspeh Glogovac je najviše pripisivao čistoći i pristupu u radu.
– Radi se o pristupu, tome šta hoćeš da režiraš i našem kako to hoćemo da odglumimo. Znači kada se ide sa ambicijom da to bude slavno i hit, to je pogrešan pristup. Ne ideš na materiju koju radiš nego na neke posledice koje će se možda desiti, koje možda neće. Tako da je u tom inicijalnom gledanju na stvari tajna. Ja reagujem na emociju. Evo, na primer, kada neko dobro peva na ovim takmičenjima često mi suze krenu. Isto je kada gledaš nešto istinitito na sceni. Drago mi je zbog mog posla jer to govori da nije u pitanju prevara, nije laž. Onaj ko uspe da dotakne tu istinu, taj dolazi do publike. Zato je vredan, zato je moj posao lep!

NEBOJŠA GLOGOVAC: Ceca je Šekspir naše današnjice

ubice mog oca_
Serija “Ubice mog oca”

Na smrt Nebojše Glogovca reagovale su kolege i filmski radnici uz ocenu da je otišao jedan od najboljih glumaca u regionu. Legenda, briljantan, najtalentovaniji – samo su neki od tih komentara.
Iza sebe je ostavio troje dece.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde