Zbogom, Šicere: Preminuo glumac Miodrag Radovanović Mrgud

1
264

Napustio nas je još jedan poznati umetnik.

Preminuo glumac Miodrag Radovanović Mrgud
Miodrag Radovanović, Foto: Printskrin YouTube

Glumac Miodrag Radovanović (1929) preminuo je u Beogradu posle kraće, teške bolesti, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Poznat i pod nadimkom Mrgud ostvario je čitav niz rola na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je bio član. Igrao je i u drugim teatrima, a po IMDB-u na malim i velikim ekranima ostvario je 154 uloge. Brojna publika pamtiće ga po rolama Šicera u seriji “Salaš u malom ritu”; Komadanta Libeka u “Balkan ekspresu”; Nikole Pašića u “Kolubarskoj bici”; Spiridona u “Boju na Kosovu”…

Odlazak Gige Moravca: Preminuo glumac Marko Nikolić

Miodrag Radovanović, rodom iz Čačka, osnovnu školu je završio u ovom gradu, a gimnaziju u Kraljevu. Iz Kraljeva, Radvanović je otišao za Beograd gde je studirao slavistiku i agronomiju a završio Pozorišnu akademiju, kasnije preimenovanu u Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mate Miloševića.

Iz serije “Salaš u malom ritu”: Pavle Vuisić i Miodrag Radovanović

Prvi angažman u pozorištu je dobio još kao student 1952. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, gde je ostao “na daskama” sve do penzije.

Zbogom Čaruga: Preminuo glumac Ivo Gregurović

Lik Šicera, jednog od najkompleksnijih likova zlikovca, publika je oberučke prihvatila. Taj fenomen Radovanović objanio je 2012. godine u intervjuu za “Novosti” konkretnim primerom.
– Jedan profesor Pravnog fakulteta sreo me u perionici automobila i rekao: “Vi ste, čoveče, meni ušli kroz prozor u kuću”. Želeo je, valjda, da kaže da sam ga igrom toliko iznenadio da je očekivao da mu na vrata uđe sve poznato, a ovo mu je bilo sasvim novo i drugačije – rekao je glumac.

Odlazak druge Zvezdine zvezde: Preminuo Dragoslav Šekularac

On je tada otkrio da mu je neobičan nadimak Mrgud nadenuo čuveni kondicioni trener Crvene zvezde Peđa Stanojević. Za vreme Drugog svetskog rata kao dečaci su se gađali kamenicama i ciglama, i ratovali. Radovanović mu se učinio kao mrgudan klinac. Ispočetka se Mrgud ljutio na taj nadimak, kasnije ga je i prihvatio. Do kraja života se tako predstavljao.

Zbogom, Šicere: Preminuo glumac Miodrag Radovanović Mrgud
Na snimanju serije “Mamini sinovi”, Foto: Mamini sinovi

Među poslednjim ulogama, Radovanović je ostvario u seriji “Mamini sinovi”. Pre toga i u “Montevideo Bog te video”; “Selo gori, a baba se češlja”; “Vratiće se rode”; “Moj rođak sa sela”…

Preminuo glumac Božidar Bole Stošić

Na pitanje o brojnim angažmanima u devetoj deceniji šaljivo je govorio: “Šta da radim kad me svi traže”.

E. A. / Izvor: Blic

1 KOMENTAR

  1. Миодраг Радовановић је био велики глумац и велики господин. Нека му је вечна слава!
    Збогом Доситеју Обрадовићу! Збогом Миловане Глишићу! Збогом Никола Пашићу! Збогом Пајо Јовановићу! Нека ти је вечна слава и хвала!

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde