Preminuo Miodrag Mališa Marinković, “otac” TV Beograd

1
752

U Beogradu je, u 87. godini života, preminuo Miodrag Mališa Marinković, dugogodišnji urednik zabavnog i serijskog programa Televizije Beograd.

Miodrag Mališa Marinković je rođen 1930. godine u Gornjem Milanovcu. Karijeru je započeo kao novinar-saradnik u humorističkom časopisu “Jež”, da bi 1954. godine počeo da radi kao spiker u Radio-Beogradu. Ubrzo je prešao u Zabavni program Radio-Beograda gde je uređivao emisije “Zabavno popodne sredom”; “Tri hiljade za dva minuta”; “Mikrofon je vaš”…

Miodrag Mališa MarinkovićU Televiziju Beograd dolazi 1963. godine kao glavni urednik Zabavno-humorističkog programa. Pod njegovom uredničkom palicom snimljene su neke od antologijskih zabavno-humorističkih serija, “Muzikanti”, “Ljubav na seoski način”, “Diplomci”, “Kamiondžije”… Poslednja velika serija koju je kao urednik potpisao 1990. bila je “Bolji život”.

Iza njega su ostali kćerka Ana Ćešić, novinar, i sin Marko Marinković, reditelj serija “Moj rođak sa sela” i “Nemanjići – rađanje kraljevine”.

Od Mališe se oprostila Nena Kunijević, dugogodišnja urednica muzičkog programa RTS-a. Ona je na svom Fejsbuk profilu postavila objavu, u kojoj je Marinkovića nazvala ocem TV Beograd. Ujedno i javno prekorila medije u Srbiji koji nisu na primeren način obavestili javnost o odlasku vrsnog televizijskog i kulturnog radnika. Dala je i sliku jedne ugledne TV kuće, kakva je TV Beograd bila nekada, kada je Marinković u njoj radio. U celosti prenosimo objavu Nene Kunijević:

Otišao u istoriju OTAC TELEVIZIJE BEOGRAD

SRBIJO ZEMLJO da li još uvek umeš da pocrveniš? Danima čekam, ne mogu više! Hoće li neko javno objaviti na sva zvona, umro je OTAC TV Beograd MIODRAG MALIŠA MARINKOVIĆ!

On je stvorio onu veliku TV Beograd, koja je u Evropi igrala “Igre bez granica”, ravnopravno sa svim ostalim evropskim zemljama, koja je snimala “Mostove”, u kojima je Fern Rašković svirala violinu na Kalemegdanu, a uživo je pratila Mađarska filharmonija u Budimpešti. To je bila ONA TV koja je subotom radila “Reč po reč ” od 20 do 22 h, u kojoj je voditelj Dejan Đurković za goste imao najviđenije političare i umetnike iz cele Jugoslavije. To je bila ona televizija u kojoj su snimane:”Kamiondžije”; “Muzikanti”; “Građani sela Luga”; “Doktorka na selu”; “Bolji život”; “Otpisani”; “Povratak Otpisanih”; “Srećni ljudi”; “Porodično blago” … i da ne navodim više.

To je bila ona televizija u kojoj je postojao dramski ponedeljak za koji su snimane najznačanjnije drame naše i svetske pozorišne literature. To je bila ona televizija na kojoj ste svake nedelje subotom gledali tri sata uživo vikend program i četiri sata uživo nedeljno popodne. To je bila ona televizija u kojoj se svakog petka emitovao šou program: “Obraz uz obraz”, “Sedmorica mladih” i mnogi drugi…

To je bila ona televizija u kojoj je svoje timove pravio Mališa Marinković od najvećih znalaca i najuglednijih ljudi, navešću samo neke:
Dramska redakcija: Milovan Vitezović; Filip David; Vuk Krnjević; Miroslav Karaulac; Pavle Ugrinov… Muzička redakcija: Baronijan Vartkes; Slobodan Habić; Srđan Barić; Ildi Ivanji; Radoslav Graić; Gordana Đurđević… Rediteljski tim: Sava Mrmak; Aca Đorđević; Slava Ravasi; Aleksandar Mandić; Stanko Crnobrnja; Miša Vukobratović; Zdravko Šotra…. Zabavna redakcija: Lola Đukić; Novak Novak; Dunja Lango; Mića Orlović; Predrag Perišić…

Veliki poznavalac od koga sam imala sreće da naučim (jer sam od mladosti do kraja njegovog rada bila u njegovom timu) da je najvažnije da biraš saradnike za koje znaš da znaju i da mogu. Da ne treba da te vole, već treba da te poštuju zbog svesti o tome koliko znaš. Da ti nisu potrebni oni koji ti se ulaguju , da bi te prvi izdali, već oni na koje možeš da se osloniš jer ćeš od njih ponekad čuti i neku kritičku reč.

Bio je čudesan PRVI, JEDINI i više se nikada nije pojavio niko sličan njemu.

Kako stvari stoje neće se pojaviti ni u skorije vreme! Mališa Marinković je bio jedini čovek koga sam se plašila, ne zato što je bio moćan fizički, mentalno i po svom televizijskom znanju, već zato što sam osećala ogromnu odgovornost prema poverenju koje mi je ukazao i ni za šta na svetu nisam želela da ga razočaram.

Ostala sam u kontaktu sa njim i posle njegovog odlaska. Kada je video šta se dešava na televiziji kojoj je on poklonio život. Nije mogao da sakrije svoju tugu i razočarenje. Ali je na kraju došao do zaključka da je najbolje reći:”OPROSTI IM BOŽE, NE ZNAJU ŠTA RADE!”

Televizija Beograd bi trebalo da stavi zastavu na pola koplja, jer je u istoriju otišao onaj koji joj je stvorio ime, status i priznanje JEDNE od najvećih EVROPSKIH TELEVIZIJA. Zahvaljujem mu se od srca u ime svih onih koji su imali sreću i čast da sarađuju sa njim i koji duboko i sa tugom osećaju koliko je veliki gubitak za medijsko nebo Srbije njegov odlazak. Međutim, ono što je sigurno u istoriji televizije će ime MIODRAG MALIŠA MARINKOVIĆ biti ispisano VELIKIM SLOVIMA i svakako na PRVOM MESTU.

Neka mu je večna slava i HVALA i neka zna da ne može biti zaboravljen i čak kada bi nemar i neznanje to hteli.
S tugom i poštovanjem,
Nena Kunijević

p.s. Izuzetno me interesuje koliko će sadašnjih televizijskih poslanika podeliti ovu moju uspomenu na velikog i zaslužnog MIODRAGA MALIŠU MARINKOVIĆA OCA I STVARAOCA TV BEOGRAD

1 KOMENTAR

  1. I kao dete sam osećala respekt i poštovanje kada se pojavi njegovo ime, tačno se znalo da ono što on potpiše garantuje kvalitet. Divan tekst i sećanje na Miodraga Marinkovića.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde