Preminuo ugledni filmski radnik i publicista Miloš Paramentić

0
64

Veliki zaljubljenik u sedmu umetnost celu svoju karijeru posvetio je filmu i televiziji.

Miloš Paramentić, Foto: FEST
Miloš Paramentić, Foto: FEST

Ugledni filmski poslenik i publicista Miloš Paramentić preminuo je 26. aprila u Beogradu posle duge i teške bolesti u 65. godini, objavljeno je na sajtu Jugoslovenske kinoteke. Rođen je 1954. godine u Valjevu, gde je završio znamenitu Valjevsku gimnaziju. Diplomirao je 1976. etnologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je kasnije pohađao postdiplomske studije moderne umetnosti – filma kod velikana prof. Lazara Trifunovića.

Preminuo novinar Dejan Anastasijević

Miloš Paramentić je bio urednik “Beograd filma”, zatim i generalni direktor tog nekada najvećeg prikazivačkog preduzeća u našoj zemlji. U dva navrata bio je odgovorni urednik u TV Beograd (Komercijalni program; Redakcija filmskog i stranog igranog programa). Zatim je tokom devet godina bio direktor Direkcije FEST-a i vodio najpopularniji međunarodni festival FEST, kao i Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, i festival domaćih ostvarenja Sofest u Sopotu.

Miloš Paramentić, Foto: FEST
Miloš Paramentić, Foto: FEST

Paramentić je objavio pet knjiga. Među njima su one filmsko-publicističkog karaktera: “Boja mraka”; “15 godina Boje mraka – Autori i glumci govore”; “Srpski igrani film od 1988. do 2003.”; “Deset godina Direkcije FEST-a”. Bio je jedan od koautora značajnog izdanja SANU i Jugoslovenske kinoteke “100 godina filma u Srbiji”. Objavio je više od 200 stručnih članaka o filmu (analiza; feljtona; kritika; razgovora; izveštaja) u časopisima i listovima “NIN”; “Oko”; “Sineast”; “Filmograf”; “Večernje novosti”; “Blic”, na Radio Beogradu…

Preminuo novinar, pisac i reditelj Predrag Lucić, jedan od osnivača nedeljnika “Feral tribjun”

Godine 2012. objavio je i “Tri knjige u jednoj”, koju čine moderan roman u 20 priča “Rastanci i susreti”; scenario za igrani biografski film o lirici i životu Desanke Maksimović pod naslovom “Tražim pomilovanje”; i autobiografija “Bilo, jednom”.

U njegovom opusu su i dva televizijska projekta – “Bisko”, sa kratkim reklamno-filmskim emisijama (1986-87 ); i dokumentarno-igrana TV-serija, u 18 jednosatnih epizoda, “Boja mraka – Srpski igrani film od 1988. do 2003.” Bio je producent dva domaća igrana filma – “Poslednji krug u Monci” i “Mala”.

Ispraćaj posmrtnih ostataka Miloša Paramentića biće 30. aprila u 15h na Novom groblju u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde