Preminuo Milivoje Mića Marković, legenda džeza

0
164

Klarinetista, saksofonista, kompozitor, aranžer, publicista, dugogodišnji urednik u Televiziji Beograd Milivoje Mića Marković preminuo je u 79. godini, saopštila je porodica.

Milivoje Mića Marković 620x350
Printksin: Youtube/TVStudioB

Milivoje Mića Marković, rođen u Zagrebu 1939. godine, gimnaziju i Muzičku školu „Franjo Kuhac“ pohađao je u Osijeku. Upamtio je kako je u detinjstvu u Osijeku, u glavnoj ulici u kojoj je živeo sa roditeljima i bratom, na banderi bio zvučnik sa kojeg je slušao tadašnje hitove. Zvao je to „ulični program“, koji je „skidao“ sa velikim zadovoljstvom.
– Direktorka Gordana Gojković kaznila me je ukorom pred isključenje jer sam sa Vladislavom Fridrihom iz Zagreba, svirao džez 1956 – izjavio je svojevremeno Marković.

U Beograd je došao 1957. i posle položene audicije postao član Udruženja džez muzičara Beograda. Upisao je studije prava i paralelno nastavio školovanje u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ gde je 1959. diplomirao. Istovremeno, nastupao je na igrankama u Zemunu gde je svirao sa Mirkom Šoucom i po prvi put uzeo u ruke tenor saksofon. Postao je prvi diplomac džez odseka Muzičke akademije u Gracu.

Kao saksofonista ubrzo je dobio nadimak po najvećem iz svoje branše – Koltrejn. Dobro se pamti njegov koncert na Kolarcu sa legendarnim Klarkom Terijem. Kao kompozitor, proslavio se muzikom za seriju “Otpisani”, kao i za film “Ljubavni život Budimira Trajkovića”.

Velika priznanja dobio je dok je bio vođa Seksteta Marković-Gut. U jednom holandskom listu posle gostovanja u toj zemlji, pisalo da je: “Milivoje Marković skinuo zvezde sa neba“. Tokom karijere bio je jedan od šefova PGP-a i urednik u Televiziji Beograd, predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije. Predvodio je Big bend. Sa Milošem Petrovićem osnovao je “M end P saut kvartet“ (M&P South Quartet), etno-džez orijentacije, koji je snimio dva albuma.

Autor je plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon, objavljen u Prosvetnom glasniku Republike Srbije. Držao je klasu saksofona i klarineta u Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu. Autor je zanimljivih televizijskih intervjua sa ambasadorima u Beogradu, a početkom devedesetih pisao je kolumne u “Borbi”, u kojima je molio da se prekine s ratom i bezumljem. Na džez festivalu Nišville dobio je Nagradu za životno delo.

Više od 50 godina bio je u braku sa Radmilom Mikić Miki, nekada veoma popularnom interpretatorkom zabavne muzike.

Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde