Preminuo novinar i filmski kritičar Milan D. Špiček

0
35

Bio je urednik Radija 202 i voditelj kultnih radijskih emisija, kao i autor knjiga o filmu.

Preminuo novinar i filmski kritičar Milan D. Špiček
Milan D. Špiček, Foto: FEST

U Beogradu je preminuo Milan D. Špiček, novinar Radio Beograda. Vodio je “Ponoćni bioskop”, emisije “Medalja 202“ i “Krug Dvestadvojkom”. Bio je filmski kritičar i autor niza knjiga o filmu.
Rođen je u Beogradu, gde se školovao i živeo. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, a novinarstvom se bavio od srednje škole. Tokom duge karijere, Špiček je prošao put od novinara do glavnog i odgovornog urednika Radio Beograda 202.

Filmskom kritikom bavio se od osamdesetih godina, kada je počeo da vodi i uređuje kultnu emisiju “Ponoćni bioskop”. Izveštavao je sa brojnih domaćih i inostranih filmskih smotri. Učestvovao je u stvaranju Filmskog festivala u Herceg Novom. Bio je selektor Leskovačkog međunarodnog festivala filmske režije LIFFE.

Spomen-ploča Nikoli Karaklajiću na Zidu slavnih u Radio Beogradu

Osim filmske kritike, oprobao se i u glumi, imao je epizodne uloge u ostvarenjima “Rana jesen” Tome Janjića; “Dečak iz Junkovca” Dejana Zečevića; “Ptice koje ne polete” Petra Lalovića; i “Mesec nad Beogradom” Dragana Kresoja.
Autor je i četiri knjige vezane za film – “Herceg Novi, ljubavi moja”; “Lepotica i zver”; “Niko nije savršen”; i “KuvaRni glumci”.
Svoj prvi roman “Heklanje uz vetar” objavio je 2015. godine.

Bio je scenarista i reditelj film o Puriši Đorđeviću “Lepo vreme za mlad grašak, Puriša” (2009). Autor je i dokumentarca o Radetu Markoviću koji nikada nije završen – “Moje prezime je Funt, imam 90 godina”. Kako je svojevremeno izjavio, naslov za ovaj film dao je Radetov sin Goran, naš proslavljeni reditelj.
Milan D. Špiček dobitnik je velikog broja nagrada, a nosilac je i nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos kulturi.
E.A. / Izvor: RTS

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde