ODLAZAK VELIKOG GLUMCA: Napustio nas je Mihailo Miša Janketić

0
146

U Beogradu je 15. maja u 81. godini preminuo jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih glumaca.

miša janketić
Mihailo Miša Janketić, Foto: kragujevac.rs

Mihailo Miša Janketić u raskošno bogatoj karijeri odigrao je preko stotinu uloga u pozorištu, najviše u svom Jugoslovenskom dramskom. Ogroman trag ostavio je i na filmu, televiziji i radiju. Dobitnik je svih najznačajnijih glumačkih i društvenih priznanja, Dobričinog prstena; Oktobarske nagrade; četiri Sterijine nagrade; Nagrade “Pavle Vujisić” za životno delo…

Glumac Mihailo Miša Janketić primio Statuetu “Joakim Vujić”

Rođen je 24. maja 1938. godine u Novom Sadu. Gimnaziju je završio u Beogradu. Upisao je studije književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu, ali je posle tri godine, 1958. postao student glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Diplomirao je 1962. godine u klasi profesora Mate Miloševića.

Prvu ulogu na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta odigrao je u predstavi “Ričard III” 1961. Član ansambla JDP-a bio je od 1962. do 1998. godine. U tom periodu ostvario je preko 60 uloga. Poslednju premijeru Miša Janketić je imao na 70-godišnjicu JDP-a u predstavi “Kralj Betajnove” igrajući Krneca (2018).

JDP: Dodelom godišnjih nagrada obeležen Dan pozorišta
Iz TV filma “Romeo i Julija” (1963), Bosiljka Boci, Marijan Lovrić i Miša Janketić, Foto: Vikipedija

Na scenama JDP-a bio je Igo u “Prljvaim rukama” Ž. P. Sartra; Uroš V u “Smrti Uroša V” S. Stefanovića; Ljuba Vrapče u predstavi “Kad su cvetale tikve” D. Mihailovića; Raskoljnikov u “Zločinu i kazni” F. M. Dostojevskog; Stenli u “Tramvaju zvanom želja” T. Viljamsa; Horvat u Krležinom “Vučjaku”; Alesandro Mediči u “Lorencaču” Alfreda de Mise; Vojvoda Mišić u “Kolubarskoj bici” i “Valjevskoj bolnici” D. Ćosića; Blagoje u “Putujućem pozorištu Šopalović” Lj. Simovića; Gavrilović u Sterijinim “Rodoljupcima” (1986); Gradonačelnik u Gogoljevom “Revizoru”; Jevrem Prokić u “Narodnom poslaniku”; Obrad Đorđević u “Tako je moralo biti” B. Nušića…

Sećanje na Miodraga Petrovića Čkalju: Prolazeći kroz Stalać
“Kad su cvetale tikve” (1969), Ljubiša Jovanović, Ljuba Tadić i Miša Janketić

Dobitnik je godišnjih nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta za uloge Borisa Anenkova (Pravdenici); Bredlija (Pokopano dete); Isusa (Nekršten dan); Živojina Mišića (Kolubarska bitka); Gavrilovića (Rodoljupci); Majora Božića (Seobe); Gradonačelnika (Revizor); Jevrema Prokića (Narodni poslanik).

Sa velikim uspehom igrao je i na scenama drugih pozorišta (Atelje 212; Narodno pozorište; Beogradsko dramsko pozorište; Srpsko narodno pozorište; Zvezdara teatar…)

Odlazak velikog umetnika: Preminuo Predrag Ejdus
“Kralj Betajnove” Miša Janketić i Nenad Jezdić, Foto: JDP

Oktobarska nagrada grada Beograda dodeljena mu je za ulogu Raskoljinkova u predstavi “Zločin i kazna”, 1971. Sterijine nagrade dobio je za uloge Jagoša Kralja (Klaustrofobična komedija, 1987, Zvezdara teatar); Jevrema Prokića (Narodni poslanik, 1991); Knjaza Nikole (Princeza Ksenija od Crne Gore, 1994, Crnogorsko narodno pozorište); i Čika Dragog (Smrtonosna motoristika, 2005, Atelje 212). Dobitnik je nagrada “Joakim Vujić”; “Milivoje Živanović”; “Raša Plaović”; “Ljubiša Jovanović”; Statuete “Ćuran”; “Zoranov brk”; “Branislav Nušić” (za životno delo). Nagrada Udrženja filmskih glumaca za životno delo “Pavle Vuisić” dodeljena mu je 2014. Našu najznačajniju pozorišnu nagradu, “Dobričin prsten”, dobio je 2003. godine.


Odlazak Gige Moravca: Preminuo glumac Marko Nikolić

Na filmu je sarađivao sa najznačajnijim domaćim rediteljima. U filmografiju Miše Janketića ulaze ostvarenja “San” Puriše Đorđevića; “Kako su se voleli Romeo i Julija” Jovana Živanovića; “Opatica i komesar” Gojka Šipovca; “Horoskop” Bore Draškovića; “Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda” Žike Mitrovića; “Devojka sa Kosmaja” Dragovana Jovanovića; “Svadba” Radomira Šaranovića; “Zimovanje u Jakobsfeldu” Branka Bauera; “Svetozar Marković” Eduarda Galića; “Kako sam sistematski uništen od idiota” Slobodana Šijana; “Početni udarac” Darka Bajića; “Seks – partijski neprijatelj br.1” Dušana Saboa; “Peti leptir” Milorada Milinkovića…

BRANKA VESELINOVIĆ: Bogat život ispunjen ljubavlju i optimizmom

Igrao je u TV dramama i serijama: “Dimitrije Tucović”; “Otpisani”; “Salaš u Malom ritu”; “Nepokoreni grad”; “Sivi dom”; “Vuk Karadžić”; “Bolji život”; “Zaboravljeni”; “Srećni ljudi”; “Porodično blago”; “Ubice mog oca”; “Žmurke”…

Glumac Mihailo Miša Janketić godinama je uživao u skladnom braku sa balerinom i glumicom Svjetlanom Knežević. A, iz njihove velike ljubavi rodilo se četvoro dece – Iva, Milica, Marko i Radomir.
Marko i Milica krenuli su očevim putem. Mladi su, ali već uspešni glumci. Iva je povukla na mamu Svjetlanu i odlučila se za balet. Udata je za vaterpolistu Aleksandra Ćirića, a Janketićima je podarila i dvoje unučadi – Zoju i Vukašina. Radomira, za razliku od brata i sestara, svetla pozornice nisu privlačila. On se odlučio za profesiju policajca i ima sinčića Srđana. Miša je bio izuzetno vezan za svoje unuke kojima je, kad god je mogao, posvećivao svaki slobodan trenutak.

View this post on Instagram

❤#misajanketic #mikelesmele

A post shared by Iva Ciric👑❤ (@ciriciva_janketicusa) on

Janketić se bavio i pedagoškim radom, kao profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Datum sahrane i komemoracije biće naknadno objavljeni.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde