Preminuo legendarni voditelj Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković

0
299

Voditeljska legenda Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković preminuo je u 83. godini. Bio je poznat po brojnim emisijama, ali i kao autor tekstova za poznate pesme kao što su “Ljubav je samo reč”, “Odiseja”, “Kad bih znao da je sama”, “Pozdravite moga tatu”…

Preminuo legendarni voditelj Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković
Svetislav Sveta Vuković, Foto: Privatna arhiva

Svetislav Sveta Vuković rođen je 3. februara 1936. godine u Štitarici kod Mojkovca, gde je završio osnovnu školu. Nižu gimnaziju sa malom maturom pohađao je u Kolašinu. Četiri razreda Više realne gimnazije završio je u Ivangradu. Osmi razred gimnazije i veliku maturu završio je u Bijelom Polju 1955. godine. Pravni fakultet u Beogradu upisao je 1955. na kome je i apsolvirao. Prvog novembra 1961. postavljen je za spikera Radio Beograda. Potom odlazi na Radio-autoput, najpre u Niš, a zatim u Svetozarevo, pa se smatra jednim od osnivača te radio stanice. Prvog decembra 1967. prelazi u Drugi program Radio Beograda. Želeći da se ogleda u radio izrazu i van spikerskog posla, 1975. dobija zvanje novinara-voditelja i vodi i piše scenario za jednu u to vreme od najslušanijih emisija na radiju “Sunce, more, bit i hit”. Pored “Minimaksa”, “Prijatelja zvezda” i “Dežurnog studija” bio je to jedan onih zabavnih programa sredinom sedamdesetih koji su učinili prekretnicu u toj vrsti radio programa.

Hit za sva vremena: “Odiseja” napisana u gradskom prevozu
Preminuo legendarni voditelj Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković
Voditeljska legenda, Foto: RTS

Jedan je od od četvorice rodonačelnika tog novog zanimanja, odnosno oblika novinarstva u elektronskim medijima. U to vreme primljen je u Udruženje novinara Srbije. Pošto se ukazala potreba na Drugom programu za sportskom emisijom, Vukoviću je poveren program subotom popodne “Muzika, sport, muzika”, a supervizor je bio legendarni Radivoje Marković. Marta meseca 1978. zajedno sa ovom emisijom prelazi na Prvi program Radija. Novembra 1978. dobija zvanje urednika-voditelja, da bi jula 1981. preuzeo uređivanje i vođenje emisije “Vreme sporta i razonode”.

Preminuo novinar i humorista Dejan Pataković

Za 16 godina rada na tom programu, pored uobičajenog uređivanja i vođenja, ističu se i njegove autorske serije. Najpre serija razgovora pod nazivom “Asovi JU fudbala”, svojevrsna antologija velikana fudbalske igre na prostorima prethodne Jugoslavije koja obuhvata tri generacije rođene u periodu od 1918. do 1948. godine, od Franja Velfla do Jovana Aćimovića. Druga velika serija razgovora naslovljena je “Jugoslovenske olimpijske legende”. Bila je o sportistima koji su osvajali olimpijska odličja za tri Jugoslavije. Od sredine osamdesetih godina pored emisije “Vreme sporta i razonode” Sveta uređuje i vodi i niz drugih emisija. Tokom svog četrdesetogodišnjeg rada oprobao se u raznim žanrovima radio izraza od spikera, preko izveštača, reportera-voditelja, pa do urednika emisija.

Spomenik Mići Orloviću biće ispred zgrade RTS-a u Takovskoj 10
Preminuo legendarni voditelj Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković
Sa suprugom i unukom, Foto Privatna arhiva

Prvi nastupi na beogradskoj televiziji datiraju 1961. godine. Bila je to serija naučnih programa u kojima je Vuković skoro godinu dana bio voditelj. Posle toga, početkom sedamdesetih godina sledi serija emisija o stvaraocima jugoslovenske zabavne muzike “Čeznem da sam sa vama”. Bili su to portreti Radoslava Graića, Vojkana Borisavljevića, Đela Jusića, Mojmira Sepea, Aleksandra Koraća i drugih. Sveta Vuković je bio koscenarista i voditelj serije.

Poznat je i po serijama “Sećaš li se onog sata”, “Sabori u Srbiji”, “Čaša vode sa izvora”… Na televiziji je vodio ili prenosio i koncerte ozbiljne, zabavne i narodne muzike, kao i emisije i direktne prenose značajnih državnih praznika i istorijskih datuma. Bio je i voditelj Dragačevskog Sabora; Omladinskog festivala u Subotici; Beogradskog džez festivala; MESAM-a; festivala narodne i zabavne muzike; Vukovog sabora u Tršiću; Sabora narodnog stvaralaštva u Topoli…

Sedam istaknutih glumaca dobilo biste u rodnom Kruševcu

Zastupljen je sa nekoliko pesama u “Antologiji crnogorskog pjesništva za djecu”; Antologiji “Riznica srpskog pesništva za decu”; Antologiji “Najlepše ljubavne pesme napisane na srpskom jeziku”; kao i u Antologiji svetske dečije poezije “Plavi zec”. Sa 10 pesama zastupljen je i u Antologiji “Ljubav je samo reč” (po njegovoj čuvenoj pesmi), u kojoj su najlepše ljubavne pesme komponovane od strane najpoznatijih jugoslovenskih autora ove vrste muzike. Od 1965. pa do danas napisao je gotovo 1.000 tekstova za razne muzičke žanrove: seriozne, zabavne, starogradske, dečje, narodne muzike… Osvajao je je nagrade i priznanja na festivalima u Beogradu, Zagrebu, Opatiji, Ljubljani, Skoplju, Prištini, Novom Sadu, Budvi. Izašao je CD sa najpoznatijim melodijama: “Ljubav je samo reč”; “Odiseja”; “Ja te volim”; “Maestro i violina”; “Kad bih znao da je sama”… i mnogim drugima koje su pevali najpoznatiji jugoslovenski pevači.

Bata Živojinović dobija ulicu u Beogradu na Crvenom krstu

Sveta Vuković je dobitnik mnogih nagrada i priznanja za novinarski i voditeljski rad. Pripala mu je Godišnja novinarska nagrada Radio-televizije Beograd 1982. godine za seriju emisija “Devijacije u sportu”. Takođe, dobio je godišnju nagradu Radio-televizije Beograd za voditeljstvo 1993, kao i dve nagrade za radio voditeljstvo 1983. i 1988. godine. Osvojio je i Oskar popularnosti “Radio TV revije” za emisiju “Vreme sporta i razonode”. Nagrada za životno delo RTS-a pripala mu je 1999, a 2000. je bio najbolji voditelj RTS-a. Vuković je bio dugogodišnji predsednik Udruženja radnika estradne delatnosti Srbije i potpredsednik udruženja Estradni umetnici Srbije. Imao je brojne funkcije u novinarskoj organizaciji RTS-a. Penzionisan je 2000, posle 43 godine provedene u Radio Beogradu i RTS-u.

VOJISLAV BUBIŠA SIMIĆ: Priča o nastanku muzike za TV seriju “Neven”
Preminuo legendarni voditelj Radio i TV Beograda Svetislav Sveta Vuković

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović je, povodom smrti Svetislava Vukovića, uputio njegovoj porodici, kolegama u Radio Beogradu i svima koji su voleli glas i cenili pesnički i novinarski talenat tvorca “Odiseje” telegram saučešća.
– Sećaćemo ga se kao renesansnog medijskog velikana koji je imao dara i hrabrosti da se oproba u različitim televizijskim i radijskim žanrovima i u svima postigne uspeh. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, a jedno od najvećih je naklonost koju je imao kod publike. Bio je i ostao čarobnjak lepog stiha. Nastaviće da živi u tekstovima najlepših zabavnih pesama bivše Jugoslavije – navodi se u telegramu.

Mića Orlović, Bekim Fehmiu, Đorđe Nenadović – drugovi iz Studenjaka

Dok je studirao Pravni fakultet Sveta Vuković je živeo u Studentskom gradu, koji je tada bio do pola izgrađen. Bio je član dramske sekcije zajedno sa Bekimom Fehmijuom, Vladom Popovićem, Nikolom Jurinom, Đorđem Nenadovićem… Pravili su skečeve, i to dva puta dnevno – ujutru i uveče. U to vreme sam upoznao je i Miću Orlovića, sa kojim je igrao u studentskoj košarkaškoj reprezentaciji Jugoslavije. Na pitanje da li je učio Bekima srpski jezik, Sveta je odgovorio:
– Družili smo se, a ja sam mu samo pomagao da što savršenije savlada srpski.

E. A. / Izvor: RTS, Telegraf

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde