Preminuo kompozitor i pevač Miša Marković

3
169

Napustio nas je autor brojnih hitova.

Preminuo kompozitor i pevač Miša Marković
Miša Marković, Foto: Printskrin/YouTube

Preminuo je poznati kompozitor i interpretator Miša Marković. Sarađivao je sa brojnim pevačima bivše Jugoslavije, među kojima su Lepa Lukić, Zorica Brunclik, Miroslav Ilić, Lepa Brena, Zorica Marković, Toma Zdravković, Zoran Kalezić, Merima Njegomir, Hanka Paldum, Meho Puzić, Vera Ivković… Autor je hitova “Srce je moje violina”; “Ej, Branka, Branka”; “Šta će mi šalvare”; “Jutro je”; “Recite mu da ga volim”; “Ruzmarin”; “Kunem ti se životom”; “Lažu da vreme leči sve”; “Evo, već je Božić”; “Pamtim još”… i mnogih drugih koje su otpevali najpoznatiji pevači narodne muzike.

Napustio nas je pevač narodne muzike Dobrivoje Topalović Topalko

Miša Marković rođen je 19. septembar 1949 u Beogradu, gde je i umro 22. septembra 2020. Bio je diplomirani dizajner, a šezdesetih godina, pojavom “Bitlsa” i prvih rok grupa na našim prostorima, počeo je se bavi muzikom kao pevač, gitarista i kompozitor rok grupe “Mladi lavovi”. Godine 1971. na Omladinskom festivalu u Subotici započeo je profesionalnu pevačku karijeru, pa je od tada do 1982. godine snimio pedesetak ploča. Sarađivao je sa najpriznatijim kompozitorima tog vremena: Arsen Dedić; Nikica Kalođera; Aca Korać; Đorđe Novković; Kornelije Bata Kovač; Kemal Monteno; Boris Bizetić…

Bio je jedan od najtiraženijih pevača diskografskih kuća, PGP RTB i Studija B. Učestvovao je i na mnogim festivalima (Beogradsko proleće; Hit leta; Mesam; Hit parada…) i okitio se raznim nagradama. Između ostalog, 1972. godine osvojio je prvo mesto na Beogradskom proleću u kategoriji starogradskih pesama i romansi sa numerom “Susret” Đorđa Karaklajića. Među njegove najpoznatije pesme koje je snimio kao pevač spadaju numere “Ti nisi moje sunce”; “Fešta”; “Muzika ostaje”; “Ja te zovem”; “Sunca će i dalje biti”.

Preminuo muzičar i autor brojnih pop hitova Rajko Dujmić

Od početka svoje karijere odlučno je branio stav po kome je nacionalna muzika ona koja je bazirana na folkloru. Godine 1982. odlučio je da napusti pevačku karijeru i posveti se isključivo kompozitorskom radu u folk muzici. Mnogi su Markovića smatrali pionirom moderne folk muzike u Srbiji. Pisao je pesme i za najmlađe, a poznata je njegova knjiga za decu “To ima veze” u izdanju “Dečjih novina” iz Gornjeg Milanovca.

Dobitnik je mnogih nagrada od kojih su najznačajnije: Estradna nagrada Srbije; Priznanje za ukupan doprinos srpskoj folk muzici; Povelja za doprinos razvoju muzičkog stvaralaštva na polju džeza, zabavne i rok muzike; pet puta je proglašavan za kompozitora godine, a njegove kompozicije za pesme godine.

3 KOMENTARA

  1. Zaboravim gde sam ostavio ključeve, telefon, daljinski … ali “Pamtim još one livade, one reke, one šume i puteljke…”.
    Kume, “Sunca će i dalje biti” zahvaljujući tebi i tvojim pesmama.

  2. Napustila nas jos jedna legenda. Veliki kompozitor i veliki čovek. Neka ti je večna slava, Mišo. Negde gore te je sigurno sačekao Toma Zdravkovic da zajedno pevate pesme koje si ti napisao za njega:”Hej, Branka, Branka” , “Svirajte mi vi, tiho, tiho, tiše”…I – legende nikad ne umiru!

  3. Hvala mu sve divne pesme koje komponovao. Posebna hvala ze pesme Volela bih da te nisam srela i Pevam i pevacu jos koje komponovao za Miru Vasiljevic koje je Mira snimila na LP Album, Porodicni Djerdan Mire Vasiljevic

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde