Preminuo književnik Jovan Radulović, pisac “Golubnjače”, “Braće po materi”…

0
251

Posle duže bolesti u Beogradu je preminuo Jovan Radulović (67), književnik respektabilnog opusa. Među njegova najpoznatija dela ubrajaju se roman “Prošao život”, drama “Golubnjača”, TV drama “Vučari gornje i donje Polače”, film “Braća po materi” i druga.

Jovan Radulovic Foto RTS
Jovan Radulović, Foto: RTS

Jovan Radulović je rođen 1951. u Polačama kod Knina gde je završio i gimnaziju (1971). Posle toga se preselio u Beograd, gde je diplomirao na Filološkom fakultetu. Bio je profesor u Četrnaestoj beogradskoj gimnaziji, urednik BIGZ-a, direktor Biblioteke grada Beograda… U književnost je ušao zbirkom pripovedaka “Ilinštak” tematski vezanim uz severnu Dalmacije, a ljudi tog kraja su bili njegova stalna tema.

Preminuo novinar, pisac i reditelj Predrag Lucić, jedan od osnivača nedeljnika „Feral tribjun“

Najširoj javnosti ostao je poznat po drami “Golubnjača” koja je u Novom Sadu zbog osetljive teme bila skinuta sa repertoara 1982. godine, posle reagovanja Gradskog komiteta Saveza komunista. Ta drama u režiji Dejana Mijača i s istom glumačkom ekipom igrana je kasnije u SKC u Beogradu.

Odlazak briljantnog umetnika: Preminuo Nebojša Glogovac

jovan radulović književnik prinskrin youtube rts
Foto: Prinskrin YouTube / RTS

Radulović je autor scenarija za film “Braća po materi” u režiji Zdravka Šotre, i više TV i radio drama. Dela su mu prevođena na engleski, ruski, ukrajinski, italijanski, nemački, švedski, mađarski, makedonski i druge jezike. Dobitnik je niza nagrada među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda; Andrićava nagrada; nagrada “Isidora Sekulić”; “Bora Stanković”; “Branko Ćopić”; “Joakim Vujić”; “Braća Micić”; nagrade Vitalove književne fondacije “Zlatni suncokret”; Gračanička povelja; nagrada “Petar Kočić” i druge.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

E. A. / Izvor: Blic, Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde