Odlazak TV ikone: Preminuo Kamenko Katić

0
346

Jedan je od prvih i najpoznatijih izveštača vremenske prognoze na našim prostorima Kamenko Katić preminuo je u Novom Sadu u 83. godini.

kamenko katić printskrin rts
Foto: Printskrin RTS

Kamenko Katić je decenijama bio prvorazredna medijska ličnost kome su gledaoci bezuslovno verovali i voleli ga. Sa posebnim šarmom, lakoćom i prirodnim ponašanjem pred TV kamerama, od izveštaja o vremenu napravio je najgledaniju rubriku u TV Dnevniku, postavio standarde o kojima se i danas priča. Zahvaljujući njemu vremenska prognoza je dobila kultno mesto na televiziji.

Preminuo Dragan Jokić, novinar RTS

Kamenko Katić je rođen 1935. u selu Đurđevu kod Novog Sada. Bez roditelja je ostao kao šestogodišnjak. Pohađao je Realnu gimnaziju u Novom Sadu, ali je završio veterinarsku školu u Šapcu i zatim radio kao veterinar. Studirao je kratko veterinu i agronomiju, na Pedagoškoj akademiji istoriju i geografiju, a diplomirao na Filozofsokom fakultetu, na grupi za etnologiju. Za vreme studija počeo je da radi u Radio Titogradu kao spiker, a potom i kao spiker Radio Sarajeva. Bio je i prvi je spiker tek osnovane sarajevske televizije. Prvog januara 1962. prelazi u Televiziju Beograd.

kamenko katić printskrin rts
Foto: Printskrin YouTube

Jedna snežna oluja stvorila je od njega ono po čemu je bio poznat. Napravio je priču o zavejanim vozovima i nevoljama ljudi koji nisu mogli da se vrate kućama. Uredniku se dopalo i onako novinarski mu “naredio” da gura tu priču dok god može. Nije prošlo mnogo vremena, a Katić je dobio i televizijski nadimak – Kamenko Vremenko.

ODLAZAK TRUBAČKE LEGENDE: Preminuo Fejat Sejdić

Sedamnaest godina pripremao je vremensku prognozu, a onda je prešao u Dokumentarni program. Tu je kao autor, voditelj i urednik uradio preko 300 reportaža. Neke od njegovih emisija su “Uzgred budi rečeno”, “Život je život”, “Salašari”, “Mečkari”, “Partizanka Slavica”, “Svetlani u znak priznanja”, “Planinski mesec nad našim sokakom”… Ušao je i u pesmu “Halid invalid Hari” Rambo Amadeusa, gde se pominje u stihovima “Kamenko je rek’o, biće kišni dan, svratili smo kod strika i pozajmili kišobran…”

Preminuo novinar, pisac i reditelj Predrag Lucić, jedan od osnivača nedeljnika „Feral tribjun“

kamenko katić printskrin rts
Foto: Printskrin RTS

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih i četiri nagrade za životno delo (UNS, Savez novinara Jugoslavije, RTS, INTERFER); tri “Zlatna pastira” za scenario i režiju etnofilma u Kučevu. Gledaoci širom bivše države su ga od milošte zvali “naš Kamenko”, a neki su čak govorili: “Prvo Tito, pa Kamenko”. Jer, svaki je Dnevnik počinjao sa Brozom, a završavao sa vremenskom prognozom. Penzionerske dane provodio je u Belegišu, pored Dunava, sa alasima.

Sahrana će se obaviti u Đurđevu.

E. A. / Izvor: RTS, Telegraf

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde