Preminuo Ivan Ivica Maksimović, gitarista “The No Smoking Orchestra”

0
168

Domaća muzička scena ostala je bez vrsnog muzičara i divnog čoveka.

Preminuo Ivan Ivica Maksimović, gitarista "The No Smoking Orchestra"

Ivan Ivica Maksimović, srpski rok, folk i pop gitarista, preminuo je posle teške bolesti. Bio je član benda “Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra”. Snimio je na stotine albuma u bivšoj Jugoslaviji i bio je omiljen među muzičarima u regionu. Sahrana će se obaviti u petak 8. novembra u njegovoj rodnoj Jagodini.

Ivan Ivica Maksimović rođen je 12. avgusta 1962, a gitaru je počeo da svira gitaru 1971, inspirisan muzikom grupa “Deep Purple” i “Led Zeppelin”. Počeci njegovog stvaralačkog rada vezuju se za rad u hard rok grupi “Metro”. Kasnije je svirao u pop-folk bendu “Ljute papričice”, sarađivao sa brojnim muzičara. Nastupao je na raznim mestima, od najmanjih do najvećih klubova, salama i stadionima… Kao studijski muzičar snimio je veliki broj ploča, kaseta i CD-a raznih žanrova.

Emir Kusturica i “The No Smoking Orchestra” u Madridu pred 20.000 ljudi
Preminuo Ivan Ivica Maksimović, gitarista "The No Smoking Orchestra"

Bio je aktivan u više projekata pop i folk pevača, a najviše je sarađivao sa Vesnom Zmijanac i Ljubišom Stojanovićem Luisom. Maksimović je bio i kompozitor, aranžer, tekstopisac i glumac. Svirao je i osim gitare i druge žičane instrumente – buzuki, saz i oud.
Godine 2003. susret sa proslavljenim rediteljem, gitaristom i kompozitorom Emirom Kusturicom odredio mu je dalju karijeru. Postaje član “The No Smoking Orchestra”.

Ivica Maksimović svirao je gitaru na saundtreku za filmove “Život je čudo”; “Zavet” (sa bendom Stribora Kusturice “The Poisoners”); “Sva nevidljiva deca” (priča “Plavi Ciganin” u ovom omnibusu). U Kusturičinom “Zavetu” Ivan je i glumio ulogu inspektora Maksimovića. Takođe, učestvovao je i u pank operi “Vreme Cigana”, koja je uspešno izvedena u Parizu mnogo puta.

Preminuo Faris Arapović, nekadašnji bubnjar “Zabranjenog pušenja” i “Siktera”

Na proslavi koju je organizovala televizija Russia Today (RT) u prestonici Rusije 2015. svirao je bend “The No Smoking Orchestra“ na čelu sa Emirom Kusturicom, a događaju je prisustvovao i predsednik Vladimir Putin.

– Putin je jedan veoma harizmatičan čovek, zrači. Nasmejan je, pozitivan, opušten. To je bila velika privilegija da budemo u njegovom društvu. Sama televizija je fenomenalna! – rekao je po povratku iz Moskve Ivica Maksimović.
– Svirali smo rusku himnu, zatim naše kompozicije. Bilo je odlično. Naš nastup trajao je skoro pola sata. Veliki broj zvanica prisustvovao je proslavi, kao i Gorbačov. Sličnu situaciju imali smo i na forumu u Davosu gde smo svirali za moćne svetske vladare – opisao je svoje iskustvo iz Rusije poznati jagodinski muzičar.

Poginuo srpski reper Dalibor Andonov Gru

Maksimović je svirao i za Moniku Beluči.
– Ona je takođe izuzetno harizmatična. Još snima “Na Mlečnom putu” i kažu da opušteno ide na pijacu, kreće se u narodu. Ona je proporcijalna, prelepa žena, mirna je, tiha. Bilo mi je zadovoljstvo da je upoznam. Tu su i Al Di Meola, koji je moj idol iz mladosti, Paco de Lucia električne gitare, fenomenalni muzičar. Takvih kao što je on nema više od pet na svetu. Velika mi je čast da sam svirao i pred Džonom Petrućijem (John Petrucci) – rekao je u jednom intervjuu Ivica Maksimović.

A, u rodnoj Jagodini Ivan je poslednji put svirao osamesetih godina prošlog veka. Imao je veliku želja da nastupi na koncertu u svom gradu…

E. A. / Izvor: Infocentrala

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde