Preminuo istaknuti srpski slikar Vladimir Veličković

0
185

Jedna od najeminentnijih srpskih slikara preminuo je u 85. godini, u splitskoj bolnici nakon što mu je noćas pozlilo.

Preminuo istaknuti srpski slikar Vladimir Veličković
Vladimir Veličković

Vladimir Veličković je rođen 1935. u Beogradu. Umetnost je zavoleo još u ranom u detinjstvu provedenom u posleratnoj prestonici. Po nagovoru oca upisuje i završava Arhitektonski fakultet iako je, kako je sam govorio, želeo da upiše Likovnu akademiju. Već sa 16 godina izlaže prvi put u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, gde je bio među najzapaženijim umetnicima. Nakon studija na Arhitektonskom fakultetu bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića u Zagrebu.

Preminuo akademik SANU slikar Petar Omčikus
Preminuo istaknuti srpski slikar Vladimir Veličković
Foto: Printskrin YouTube / Funnel Contemporary

Na bijenalu mladih u Parizu 1965. osvaja glavnu nagradu, a već naredne godine seli se u francusku prestonicu, gde je živeo veći deo svoje slikarske karijere. Za sebe je govorio da je potpuno posvećen poslu iako je, po sopstvenom priznanju, bio vrlo neorganizovan.
– Veoma sam motivisan, ambiciozan, beskompromisan… Radim svaki dan. I to po ceo dan. Stojeći. Često ne sedam ni kad jedem… – ispričao je Veličković u intervjuu za “Politiku”.
Slikarski uzori bili su mu Mikelanđelo, Direr, Goja, Rembrant.

Gde se kriju srpski slikari među ličnostima na svojim slikama?
Preminuo istaknuti srpski slikar Vladimir Veličković
Foto: Žarko Vijatović / Wikipedia

Osim umetnošću, u ranoj mladosti strastveno se bavio sportom. Trenirao je atletiku u Crvenoj zvezdi i sa svojim timom bio prvak stare Jugoslavije u disciplini 4×100 metara. Njegova privrženost sportu bila je vidljiva i kroz njegov umetnički opus. Radio je sportske plakate za Fudbalsko prvenstvo sveta u Španiji 1982, za Olimpijske igre u Barseloni 1992. Takođe, bio je angažovan i pri predstavljanju grend slema Rolan Garos, ali i u reklamama za skije “rosinjol”.

Vladimir Veličković je bio predstavnik nove, moderne figuracije. Pripadnik grupe “Mediala”, koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti. Izlagao je širom zemalja Evrope, Azije i Amerike. Osnovao je fondaciju “Vladimir Veličković za crtež” koja dodeljuje nagrade najboljim mladim stvaraocima iz oblasti likovne umetnosti. Dobio je najviša priznanja iz oblasti kulture i umetnosti kod nas i u Francuskoj.

Niš odaje priznanje umetnicima: Ulice sa imenima preminulih glumaca

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti. Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti i prvi je Srbin član ove Akademije. U aprilu 2007. Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti.

Preminuo istaknuti srpski slikar Vladimir Veličković
Foto: sr.m.wikipedia.org

Bio je oženjen Maristelom, Dalmatinkom iz Splita. U braku su bili više od pola veka. Imaju dvojicu sinova, koji se takođe bave umetnošću.
Diskretna, konstruktivna, neophodna za funkcionisanje u ovom mom poslu. Emotivno uvek stimuliše kreativno… – pričao je Veličković o svojoj supruzi.

Otkriven spomenik doajenu televizije Mići Orloviću

– Prateći lepotu i energiju pokreta sa svojih slika, u neki njemu znani svet otišao je naš član Vladimir Veličković. Ostaje uteha da smo bili svedoci barem dela njegovog preleta – rekao je predsednik SANU Vladimir Kostić.
Istoričar umetnosti Irina Subotić kaže da je Vladimir Veličković napravio jedan zaokružen opus.
– Napravio je mnogo, ali nije zaslužio da još umre – kazala je Subotićeva za RTS.

Povodom smrti slikara Vladimira Veličkovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća njegovoj porodici, ukazujući da su Srbija i svet izgubili jednog od najvećih umetnika ovog doba. “U lavirintima njegovog veličanstvenog umetničkog opusa ostaju svevremene poruke o humanosti, moralnosti, hrabrosti, ali i surovosti ljudske prirode koja je obeležila istoriju sveta”, navodi se u objavi koju je Vučić, uz fotografiju Veličkovića, objavio na svom Instagram nalogu.

E. A. / Izvor: RTS, Politika

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde