Preminuo glumac Toma Kuruzović

0
322

Bard pozorišne i filmske scene Toma Kuruzović, glumac, režiser i književnik, preminuo je jutros od posledice srčanog udara u 87. godini.

Toma Kuruzović je rođen 1930. godine u Sarajevu. Završio je prvo Učiteljsku školu, a onda u klasi profesora Joze Laurenčića Akademiju za pozorište i film. Nakon toga je šezdesetih godina vanredno studirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, prvo u klasi Vjekoslava Afrića, a zatim u klasi prof. dr Huga Klajna.

Preminuo Miodrag Mališa Marinković, „otac“ TV Beograd

Toma Kuruzović Printskrin: Youtube / sigor108
Printskrin: YouTube / sigor108

Otac i majka su mu radili u pozorištu, pa je Tomo od pete godine igrao dečje uloge. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je počeo da nastupa da bi studirao glumu. Jedna od njegovih najzapaženijih adaptacija i dramatizacija je monodrama “Petar Pepo Bandić” (Branko Ćopić), koju je sam tumačio. Uradio je preko 40 režija i veći broj pozorišnih komada. Dramatizovao je i adaptirao dela Petra Kočića, Branka Ćopića, Koste Trifkovića, Meše Selimovića, Jovana Sterije Popovića.

Bio je jedan je od osnivača Malog pozorišta u Sarajevu (Teatar 55). Osnivač je i alternativnog pozorišta „Sunce“ u novobeogradskom bloku 45, gde je radio kao upravnik, kao i studija „Tajne glume“ pri „Đuro Salaj“ AD u Beogradu, a gde je radio kao profesor. Bio je član je Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja dramskih pisaca Srbije i Udruženja filmskih glumaca Srbije. Nastupao je u Beogradskom dramskom pozorištu sve dok nije penzionisan.

Misirac iz serije “Povratak otpisanih”, Foto: Printscreen / YouTube

Tomo Kuruzović bio je najpoznatiji po ulozi čuvenog Misirca u kultnoj seriji “Povratak otpisanih”, po kojoj će mnogima i ostati urezan u sećanju. Takođe, nezaboravna je i rola Vuleta vodeničara iz “Leptirice”, kao i Nikoletine Bursaća. Ostvario je uloge u brojnim serijama i filmovima – “Sinđelići”, “Mali Budo”, “Na putu za Montevideo”, “Bela lađa”, “Gore – dole”, “Srećni ljudi”, “Salaš u malom ritu”, “Sivi kamion crvene boje”, “Greh njene majke”…

Voždovačke letnje večeri: Besplatan program za vikend

Bard glume operisan je pre nekoliko meseci u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović” zbog srčanih problema kada su mu lekari ugradili pejsmejker. Posle toga je odmah nastavio da se bavi glumom. Do pre samo nekoliko dana, radio je na seriji “Nemanjići”, gde je bio najstariji član ekipe. Glumio je vizantijskog cara Aleksija Anđela, oca prve žene Stefana Prvovenčanog Evdokije. Kako su pisali beogradski mediji, Toma Kuruzović je čekao svoj kadar u društvu producenta Miodraga Miška Stevanovića. A, onda je iz studija koji odslikava manastir Hilandar izašao Mladen Nelević kao Sveti Simeon u svetloj hilandarskoj rizi.
– Jesi li umro? – pitao ga je Kuruzović.
– Umro sam – rekao je Nelević.
– E, neka si. Valjda će i mene uskoro da pozovu – dobacio je Toma.

Serija o Nemanjićima nije epska fantazija kao „Igra prestola“

Kako je “Kurir” pisao pre nekoliko dana sa snimanja serije o Nemanjićima, Kuruzović je zabavljao celu ekipu i novinare pričama o prijateljima Branku Ćopiću, Ivi Andriću i drugima.
– Branko nikad nije mogao ništa da oćuti. Andrić mu je stalno govorio da ne mora da bude zlatna svaka reč koja se izgovori, već i koja se oćuti. Ćopić bi se na to samo nasmejao i odgovorio da ima zlata da ga izlije – ispričao je Toma. Glumac je završavao i pisanje autobiografije o sebi i drugima u kojoj je veliki deo posvećen tragediji njegove ćerke Sanje.

E. A.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde