Preminuo jugoslovenski glumac Špiro Guberina

0
47

Još jedna glumačka legenda nas je napustila.

Preminuo glumac Špiro Guberina
Foto: Printskrin YouTube

Jugoslovenski glumac Špiro Guberina preminuo je u staračkom domu u Zagrebu u 88. godini. Tokom duge i plodne karijere specijalizovao se za karakterne i komične uloge. Među njima je verovatno najpoznatiji lik Strikana u popularnoj TV seriji “Velo misto”.

Špiro Guberina rođen je 1. marta 1933. godine u Šibeniku. Pohađao je muzičku školu, svirao violončelo, a prve korake prema glumi napravio je u amaterskoj trupi. Kao srednjoškolac nastupao je u komedijama i operetama u Narodnom kazalištu u Šibeniku. Diplomirao je 1970. na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, gde je bio u stalnom angažmanu u HNK-u, od 1958. do penzionisanja 1999. godine. Pored HNK, nastupao je i u drugim zagrebačkim pozorištima, na Dubrovačkom letnjem festivalu i na Splitskom letu.

Zbogom Mujice: Preminuo Mustafa Nadarević

U bogatoj umetničkoj karijeri odigrao je brojne pozorišne, filmske i televizijske role. Kratko je radio kao spiker, a nastupao je i na radiju. Osnivač je Malog hrvatskog teatra Kiklop. Guberina je svoju glumačku karijeru započeo 1957. ulogom prvog prosjaka u predstavi “Kavkaski krug kredom” Bertolta Brechta u HNK-u u režiji Bojana Stupice. Takođe, ulogom prvog prosjaka je i završio svoju karijeru 2007. u Dolenčićevoj predstavi “Opera za tri groša”.
Po legendarnoj uzrečici “Muke mi ježeve” u “Velom mistu” pamtiće ga mnoge generacije.

Nemali broj puta nastupao je na Međunarodnom dečjem festivalu u Šibeniku, a u animiranom filmu za decu “Asteriks protiv Cezara” posudio je glas Obeliksu. U TV spotovima za reklame firmi “Borovo” i “Ledo” bio je glavna zvezda.

Preminuo proslavljeni glumac Ivan Bekjarev

Guberina je po mnogo čemu bio poseban glumac: glasa koji poskakuje i brekće, lica sa naglašenom mimikom, sa povijenim ramenima i rukama koje su uvek pozivale na druženje i radost igre.

Za svoja umetnička dostignuća nagrađen je najvišim priznanjima. Dobitnik je Nagrade “Vladimir Nazor” za životno delo 2011.

Portret glumačke legende Špire Guberine prikazan je u dokumentarnom filmu “Špiro” reditelja Jadranka Pongraca.

POSTAVI ODGOVOR

Molim vas unesite vaš komentar
Molim vas upišite vaše ime ovde